Ohita sisältöön Siirry navigointivalikkoon

Uusimmat tiedotteet

HUOLTOKATKO
LA
20.10. KLO 17.0018.00

  Lue lisää
Lisätty  17.10.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

eMetrossa on huoltokatko

la 20.10. klo 17.00–18.00

Teemme huoltotoimenpiteitä pystyäksemme palvelemaan teitä jatkossa entistä paremmin. Pahoittelemme katkosta aiheutuvaa häiriötä.

 

Suomen Bocuse d’Or -joukkueen valmentajaksi Tommi Tuominen

Suomen Bocuse d’Or -joukkueen valmentajaksi Tommi Tuominen

Suomen joukkue on aloittanut harjoittelun Lyonissa ensi tammikuussa pidettävään finaaliin uutena valmentajanaan Tommi Tuominen.   Lue lisää
Lisätty  1.10.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Suomen joukkue on aloittanut harjoittelun Lyonissa ensi tammikuussa pidettävään finaaliin uutena valmentajanaan Tommi Tuominen.

Ismo Sipeläinen ja hänen assistenttinsa Johan Kurkela harjoittelevat täysipäiväisesti maailman arvostetuimman kokkikilpailun, Bocuse d’Orin finaaliin. Tavoitteena on sijoittua palkintosijoille Lyonin finaalissa tammikuun lopussa 2019. Uutena valmentajana on aloittanut Michelin-tähtiravintola Demon sekä ravintola Ultiman ravintoloitsija, Ultiman keittiöpäällikkö Tommi Tuominen. Valmennusryhmässä jatkaa Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner, joka avaa oman paikan, ravintola Nuden Helsingissä lokakuussa. Tanner työskentelee keittiöpäällikkönä Nudessa.

Sipeläinen ja Tuominen ovat työskennelleet aiemmin yhdessä Finnjävelissä. Tuominen pitää Sipeläisen vahvuuksina kykyä hahmottaa makuja ja rakenteita sekä rauhallisuutta kisatilanteessa.

Vatiannoksen raakaa-aineena maitovasikan kare

Vatiannoksen pääraaka-aineena on maitovasikan kare, jonka seuraksi tulee valita vasikan sisäelimiä, esimerkiksi kateenkorvaa, maksaa tai munuaista. Vasikankare tulee esitellä luiden kanssa korkeintaan kahdessa osassa. Lisäksi vatitehtävässä tuodaan esiin kilpailijan maan identiteettiä sekä ruoassa että muotoilussa.

– Tehtävänä on tarjota klassikkoa kunnioittava annos modernilla näkemyksellä. Tämä on mieluinen haaste, sillä klassikoiden muokkaaminen on kiinnostavaa. Lähdemme nyt valmennustiimin kanssa etsimään sellaisia klassisia makuja ja yhdistelmiä, jotka ovat helposti muokattavissa hienovaraisesti ja tyylikkäästi suomalaisuutta henkiväksi kokonaisuudeksi, Sipeläinen kertoo.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1987. Kilpailukaudella 2018–2019 Euroopan osakilpailut pidettiin kesäkuussa Torinossa, jossa Suomi tuli neljänneksi ja sai parhaan vadin erikoispalkinnon. Loppukilpailut järjestetään tammikuussa 2019 Lyonissa. Suomi on ollut mukana Bocuse d’Orissa 13 kertaa. Paras sijoitus on nyt kisaavan joukkueen presidenttinä ja Suomen tuomarina toimivan Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015. Vastuullinen kilpailujärjestäjä Suomessa on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö.

Bocuse d'Or Academyn pääyhteistyökumppanit 2018–2019 ovat Wihurin Metro-tukku, HKScan ja Davanti Finland sekä yhteistyökumppanit Arla, Tallink Silja, Vihannespörssi, Arvo Kokkonen, Fredman ja E Ahlström, Medanta, Perho Liiketalousopisto, Haaga-Helia, Aalto Yliopisto, Sieni Honkonen, Polar ja Kavika.

#alassamukana @wihurin_metrotukku @bocusedorfinland #bocusedor #roadtolyon #teamfinland #ismosipeläinen

Haku Pizzamestari ja Burger Battle -kilpailuihin on alkanut

Haku Pizzamestari ja Burger Battle -kilpailuihin on alkanut

Olemme mukana valitsemassa uutta Pizzamestaria ja Suomen ensimmäistä Burgermestaria Fastfood & Café & Ravintola -messuilla maaliskuussa 2019 Helsingissä.   Lue lisää
Lisätty  3.9.2019  kategoriaan  Ajankohtaista

Olemme mukana valitsemassa uutta Pizzamestaria ja Suomen ensimmäistä Burgermestaria Fastfood & Café & Ravintola -messuilla maaliskuussa 2019 Helsingissä.

Haku Suomen toiseen Pizzamestari-kilpailuun ja ensimmäiseen Burger Battleen on käynnistynyt! Kilpailuihin voivat hakea ammatikseen ruokaa valmistavat kokit ja keittiömestarit. Hakuaika on 1.9. – 15.12.2018. Tuomaristo valitsee kumpaankin kilpailuun kahdeksan semifinalistia heidän lähettämiensä pizza-/burgerireseptien ja kuvien perusteella. Finaaleihin jatkaa neljä parasta kilpailijaa. Tuomariston puheenjohtajana toimii huippukokki Pekka Terävä. Wihurin Metro-tukkua edustaa keittiömestari/myyntipäällikkö Lasse Koistinen.

Olimme myös mukana valitsemassa Suomen ensimmäistä Pizzamestaria 2017, jolloin tittelin nappasi Davide Sindoni Sergio’s-ravintolasta Turusta.

Burger Battle on innostava tapa nostaa burgerinteon arvostusta samalla tavalla kuin mitä Pizzamestari on tehnyt.

Lähde mukaan kisaamaan ja luomaan uusia trendejä!

Tutustu kilpailuihin pizzamestari.fi ja burgerbattle.fi

Valmistaudu ruuhkiin Tork PeakServe -käsipyyhejärjestelmällä

Valmistaudu ruuhkiin Tork PeakServe -käsipyyhejärjestelmällä

Täysin uudenlainen Tork PeakServe -käsipaperijärjestelmä suurten tapahtumien ja korkeiden kävijämäärien saniteettitiloihin.   Lue lisää
Lisätty  22.10.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Täysin uudenlainen Tork PeakServe -käsipaperijärjestelmä on suunniteltu suurten tapahtumien ja korkeiden kävijämäärien saniteettitiloihin. Patentoidussa annostelijassa on 250 % enemmän paperipyyhkeitä verrattuna tavalliseen käsipyyheannostelijaan. Käyttäjät saavat annostelijasta paperia helposti ja nopeasti, eivätkä pyyhkeet lopu kesken, kun täyttöpakkaus riittää jopa 600 henkilölle.

Tork PeakServe käsipyyhejärjestelmän edut:

• 250 % enemmän käsipyyhkeitä auttaa välttämään paperin keskenloppumista, ja arkki kerrallaan annostus vähentää kulutusta

• Annostelu tapahtuu peräti 3 sekunnissa – nopeammin kuin kangaspyyhkeellä tai jet air -kuivaimella

• Patentoidun jatkuvatoimisen pyyhejärjestelmän ansiosta käsipyyhkeen ottaminen on aina sujuvaa ja helppoa

Katso miten järjestelmä toimii

7322540885606 - TORK PEAKSERVE KÄSIPYYHE VALKOINEN 12X410 ARKKIA UNIVERSAL H5

7322540885514 - TORK PEAKSERVE KÄSIPYYHEANNOSTELIJA VALKOINEN H5

7322540885545 - TORK PEAKSERVE KÄSIP ANNOSTELIJA MUST H5

 

 

Nyt on suklaaleivonnaisten aika!

Nyt on suklaaleivonnaisten aika!

Rollfoodsin kakku- ja leivosvalikoima hemmottelee herkkusuita, eikä erityisruokavalioitakaan ole unohdettu.   Lue lisää
Lisätty  8.10.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Suklaaleivonnaiset maistuvat erityisesti näin syksyllä, ja joulun lähestyessä kysyntä sen kuin kiihtyy. Rollfoodsin kakku- ja leivosvalikoima hemmottelee herkkusuita, eikä erityisruokavalioitakaan ole unohdettu.

Leivonnaiset ovat jo sellaisenaan houkuttelevia niin vitriinissä kuin jälkiruokanakin. Pienellä vaivannäöllä tuotteiden esillepanossa niihin saa kuitenkin loihdittua vielä lisää twistiä.

Aivan erityisen upeaa tarjottavaa vaativampaankin juhlahetkeen on syksyn uutuuskakku After Eight. Se tekee kunniaa legendaariselle minttusuklaamakeiselle, sillä myös kakku on hienostuneen ohut, siinä maistuu tumma suklaa ja minttu, ja täytteen keksilastut rapsahtelevat mukavasti suussa. Viimeistele kakkupala vaikkapa upottamalla sen pintaan puolikas After Eight -makeinen, viestimään asiakkaille mistä kakusta on kyse. Tosin makukin sen viimeistään paljastaa.

Erityisille asiakkaille

Myös erityisruokavaliota noudattavat suklaan ystävät on huomioitu, sillä gluteenittomiakin leivonnaisia löytyy. Gluteenittomat Vadelmabrownie, Suklaaleivos ja Manteli–suklaakakkupala ovat kaikki kolme erityyppisiä tuotteita ja sopivat mitä erilaisimpiin tarjoiluihin. Gluteenittomat RAWA Suklaakakku ja RAWA Appelsiini-inkivääri-suklaakakku ovat lisäksi myös vegaanisia.

Suklaafestarit, joilla kaikki viihtyvät

Rollfoodsin suklaaleivonnaisten avulla on helppo suunnitella erillinen suklaamenu tai kokonainen suklaafestari, sillä jokaiselle asiakkaalle löytyy oma suosikkinsa. Henkilökunta voi keskittyä asiakaspalveluun ja tuotteiden houkuttelevaan esillepanoon. Valmiiksi paloitelluilla pakasteilla on myös helppo hallinnoida hävikkiä.

Työ ei syrji

Työ ei syrji

Olemme mukana Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n käynnistämässä Työ ei syrji -kampanjassa, jonka tavoitteena on edistää tasa-arvoista työkulttuuria.   Lue lisää
Lisätty  3.9.2019  kategoriaan  Ajankohtaista

Olemme mukana Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n käynnistämässä Työ ei syrji -kampanjassa, jonka tavoitteena on edistää tasa-arvoista työkulttuuria.

EK:n kaikille yrityksille ja työyhteisöille avoimen kampanjan tavoitteena on tehdä syrjimättömyydestä itsestäänselvyys päivittäiseen työelämään. Syrjintä ei saisi estää kenenkään työllistymistä tai onnistumista työssä.

Avoimuus on yksi yrityksemme arvoista, ja pyrkimyksenämme on kunnioittava ja avoin työilmapiiri. Käytössä olevat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat ovat konkreettisia toimenpidesuunnitelmia oikeudenmukaisuuden edistämiseksi ja työhyvinvoinnin lisäämiseksi.

Torresilta matala-alkoholinen valkoviini ja punaviini

Torresilta matala-alkoholinen valkoviini ja punaviini

Espanjalainen perheomisteinen viinitalo Torres on tuonut Suomen markkinoille matala-alkoholisen 5,5% valkoviinin ja punaviinin.   Lue lisää
Lisätty  24.9.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Espanjalainen perheomisteinen viinitalo Torres on tuonut Suomen markkinoille matala-alkoholisen 5,5% punaviinin ja valkoviinin.

Torres on tunnettu perinteisempien viinien lisäksi jo 10 vuotta sitten alkaneella työllään maailman johtavana laadukkaiden alkoholittomien viinien valmistajana. Alkoholittomat Natureo-viinit: valkoinen, punainen ja rosee ovat varsinkin pohjoismaissa niittäneet menestystä. Samaa tekniikkaa ja osaamista hyödynnetään myös vähäalkoholisissa viineissä. Torres näkee myönteisenä nykypäivän terveystrendit ja kohtuullista alkoholinkäyttöä suosivat elintavat ja haluaa olla mukana eturintamassa kehittämässä siihen tähtäävää liiketoimintaa ja tuotteita.

Torresin perheen nimi on yhdistetty viiniin jo kolmen vuosisadan ajan, vaikka virallisesti liiketoiminta on alkanut vasta vuonna 1870. Torresin pitkäjänteinen työ viinimaailman kehittämisessä on huomattu maailmalla. Drinks International -lehti valitsi Torresin maailman arvostetuimmaksi viinitaloksi jo neljättä kertaa viiden vuoden sisään. Yhtenä perusteluna oli että Torres on aina eturintamassa kehittämässä uutta.

– Moderni teknologia viininvalmistuksessa mahdollistaa alkoholin poistamisen viinistä joko osittain tai jopa kokonaan ilman merkittävää vaikutusta viinin muihin ominaisuuksiin, kertoo alkoholittomia viinejä lopputyönään tutkinut ja Torresia maahantuovan Winestaten toimitusjohtaja, Master of Wine Tuomas Meriluoto.

– Ensin valmistamme Sangre de Toro 5,5% viinin tavallisen viinin vahvuiseksi, jolloin lähes kaikki sokeri on muuttunut alkoholiksi. Sen jälkeen alkoholi poistetaan tyhjiössä höyryttämällä Spinning Cone Column -laitteistoa hyödyntäen. Laite on niin tarkka, että pystymme erottamaan hetken jolloin aromeja alkaa haihtua alkoholin sijasta ja voimme välttää niiden menettämistä. Erityinen kuluttajalle näkyvä hyöty mielestäni on se, että oikeaan alkoholipitoisuuteen ja makuun päästäksemme meidän ei tarvitse laimentaa viiniä mehulla tai jättää siihen korkeita sokeripitoisuuksia, jolloin lopullinen tuote on aidoin mahdollinen viini ja myös energiapitoisuudeltaan alhainen. Sangre de Toron jäännössokeria on 10 grammaa per litra eli viini on lähes kuiva ja valkoviinissä 20 grammaa per litra, mikä vastaa puolikuivaa valkoviiniä, summaa Meriluoto.

Sangre de Toro 5,5% punainen on valmistettu perinteisistä Katalonian alueen lajikkeista Garnachasta ja Cariñenasta kuten alkuperäinen Sangre de Torokin, joka on ollut Alkon valikoimissa jo vuodesta 1972. Sangre de Toro 5,5% valkoviiniin on käytetty Parellada ja Garnacha blanca -rypäleitä.

Täysin alkoholiton viini Natureo red on valmistettu Syrah -rypäleestä, valkoinen Natureo White on valmistettu Moscatelista. Alkoholittomat viinit ovat erinomaisia aperitiiveja ja kumppaneita mm. merenherkkujen ja pastan seuraksi. Alkoholittomat viinit nautitaan hyvin viilennettynä.

Torresin alkoholittomat ja vähä-alkoholiset viinit ovat saatavilla Metro-tukun valikoimissa.

Rapujuhlat suunnitteilla?

Rapujuhlat suunnitteilla?

Juhlat onnistuvat helposti Arvo Kokkonen Oy:n maukkailla ja tarkasti valikoiduilla saksiniekoilla.   Lue lisää
Lisätty  30.7.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Juhlat onnistuvat helposti Arvo Kokkonen Oy:n maukkailla ja tarkasti valikoiduilla saksiniekoilla.

Kotimaiset, keitetyt täplä- ja jokiravut ovat saatavana Metro-pikatukuista:


 • Tilaukset vähintään 3 arkipäivää ennen toimitusta.
 • Ravut tilattavissa 24 kpl tai 50 kpl ämpäreissä.
 • Ravuilla säilyvyyttä 3-4 vrk toimituksesta.
 • Katso myös muut rapukauden tuotteet tästä

 

Alla rapujen kokoluokat:

6409410165608 Täplärapu keitetty 10+, 50 kpl

6409410060675 Täplärapu keitetty 11+, 50 kpl

6409410060682 Täplärapu keitetty 12+, 50 kpl

6409410065618 Täplärapu keitetty 10+, 24 kpl

6409410065625 Täplärapu keitetty 11+, 24 kpl

6409410065632 Täplärapu keitetty 12+, 24 kpl

6409410065700 Jokirapu keitetty 10+, 50 kpl

6409410065717 Jokirapu keitetty 11+, 50 kpl

6409410065724 Jokirapu keitetty 12+, 50 kpl

6409410065809 Jokirapu keitetty 10+, 24 kpl

6409410065816 Jokirapu keitetty 11+, 24 kpl

6409410065823 Jokirapu keitetty 12+, 24 kpl

Hävikin hallinta kuuluu päivärutiineihin

Hävikin hallinta kuuluu päivärutiineihin

Olemme sitoutuneet vähentämään ruokahävikkiä 15 % vuoteen 2020 mennessä ja ohjaamaan hävikkiruuan ruoka-aputoimijoille. Viime vuonna onnistuimme pienentämään hävikkiä 6 %.  Lue lisää
Lisätty  10.9.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Olemme sitoutuneet vähentämään ruokahävikkiä 15 % vuoteen 2020 mennessä ja ohjaamaan hävikkiruuan ruoka-aputoimijoille. Viime vuonna onnistuimme pienentämään hävikkiä 6 %.

Hävikkiviikon 10.–16.9. tavoitteena on nostaa ruuan arvostusta sekä kannustaa vähentämään ruokahävikkiä.

Metro-pikatukuissa hävikkiä hallitaan tehokkailla prosesseilla, analyyttisellä seurannalla ja koulutuksella. Tavaravirtoja ohjataan sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien avulla, joilla pystytään minimoimaan hävikkiä ja poistomyyntiin menevien tuotteiden määrää. Myös omavalvonta ja ammattitaitoiset vastaanottotarkastukset edistävät hävikin minimointia.

Jokainen Metro-pikatukku on tehnyt ruoka-avusta sopimuksen oman yhteistyötahonsa kanssa, ja jako tapahtuu omavalvontasuunnitelman ja Eviran ohjeistuksen mukaan.

Suomessa ruuasta menee hukkaan 10–15 % eli noin 450 miljoonaa kiloa. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa talouden lisäksi ympäristöä. Lähes puolet kulutuksen ympäristövaikutuksista tulee ruuasta ja ruokaketjusta.

Familia Finn Angus – kansainvälistä huippulaatua kotimaisena

Familia Finn Angus – kansainvälistä huippulaatua kotimaisena

Suomessa kasvatettu Angus-pihviliha on mureaa, mehukasta ja hyvin marmoroitunutta. Familia Finn Angus tarjoaa laadukkaita vaihtoehtoja arvo-osista burgerpihveihin.  Lue lisää
Lisätty  27.8.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Suomessa kasvatettu Angus-pihviliha on mureaa, mehukasta ja hyvin marmoroitunutta. Familia Finn Angus tarjoaa laadukkaita vaihtoehtoja arvo-osista burgerpihveihin.

Suomalaisen antibioottivapaan angus-pihvilihan tuotantoon keskittynyt Finn Angus Osuuskunta sekä laadukkaan lihan maahantuontiin erikoistunut PNM - Pan Nordic Meat Oy solmivat vuonna 2017 yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisen pihvilihan saatavuutta lisäämällä Finn Angus -nautojen tuotantoa ja kehittää lihan laatua entisestään. Laadukkaat tuotteet löydät Wihurin Metro-tukusta Familia Finn Angus -tuotemerkin alta. Myynnistä vastaa Familia Pro.

Finn Angus Osuuskunta on vuonna 2013 perustettu Angus-karjan kasvatukseen keskittynyt tuottajayhteisö, jossa on tällä hetkellä 27 jäsentä. Osuuskunnan tavoitteena on kasvattaa suomalaisen lihan laatua ja arvostusta. Jäsenet sitoutuvat toimimaan tarkkojen tuotantovaatimusten mukaan ja tähtäävät tasalaatuiseen lopputuotteeseen yhtenevin menetelmin. Eläinten hyvinvointi on etusijalla, ja karja saa elää lajityypillisissä olosuhteissa. Lisäksi ruokintaa ja rotuvalintaa kehitetään laadun takaamiseksi ja parantamiseksi.

Aberdeen Angus on maailman tunnetuin pihvikarjarotu, jonka liha on luontaisesti mureaa, mehukasta ja hyvin marmoroitunutta. Ominaisuudet yhdistettynä suomalaiseen, eettiseen kasvatustapaan, ympäristön kunnioitukseen, lihan puhtauteen ja turvallisuuteen ovat myyntivaltteja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Pientuottajien Finn Angus on sitoutunut antibioottivapaaseen tuotantoon. 100 %:sesti ilman antibiootteja tuotettu liha on GMO-vapaata eikä kasvatuksessa ole käytetty hormoneja tai kiellettyjä lisäaineita. Jokaisessa Familia Finn Angus -pakkauksessa on tilakoodi, jolla tuote pystytään jäljittämään syntymä- ja kasvatustilalle saakka.

Finn Angus -ruhot leikataan kansainvälisten standardien mukaisesti ja saatavilla on 25 eri leikkuuta. Anguksesta saadaan hyödynnettyä myös sellaisia osia, joita Suomessa on totuttu käyttämään jauhelihana: huippulaatuista ja maistuvaa picanhaa, maminhaa tai flank steakia.

– Foodservice-asiakkaille on tarjolla entistä enemmän sekä angus arvo-osia että myös helppokäyttöisiä ja laadukkaita burgerpihvejä. Tavoitteenamme on keskittyä tuotteistamiseen ja tuotekehitykseen yhdessä asiakkaidemme kanssa, Familia Pron myyntipäällikkö Erkki Levonen kertoo.

Lisätietoja toiminnasta ja tuotteista löydät: www.finnangus.fi sekä www.familiapro.fi.

Finn Angus -tuottajat ovat sitoutuneet kehittämään tuotantoa luontoa kunnioittaen. Tutustu kasvatukseen alla olevalla videolla.

R-kioski aloittaa yhteistyön Wihuri Aarnion Metro-tukun kanssa

R-kioski aloittaa yhteistyön Wihuri Aarnion Metro-tukun kanssa

R-kioski vastaa kaupan alan kilpailuun ja aloittaa yhteistyön Wihuri Oy Aarnion Metro-tukun kanssa. Vuonna 2019 käynnistyvä sopimus kattaa R-kioski Oy:n tuotehallinnan, varasto-, keräily- ja jakelupalvelut sekä tilausliikenteen.  Lue lisää
Lisätty  20.6.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

R-kioski vastaa kaupan alan kilpailuun ja aloittaa yhteistyön Wihuri Oy Aarnion Metro-tukun kanssa. Vuonna 2019 käynnistyvä sopimus kattaa R-kioski Oy:n tuotehallinnan, varasto-, keräily- ja jakelupalvelut sekä tilausliikenteen.

Wihuri Aarnion Metro-tukku toimii ensi vuodesta lähtien R-kioskin tukku- ja logistiikkakumppanina. R-kioskilla ei ole aiemmin ollut käytössä tukkukumppania, vaan se on vastannut tuote- ja valikoimahallinnastaan itse, ja ulkoistanut varasto- ja logistiikkatoiminnot toiselle osapuolelle. R-Kioski Oy:n toimitusjohtaja Teemu Rissasen mukaan yhteistyön myötä R-kioski pystyy keskittymään entistäkin paremmin strategiansa ytimeen, asiakaslähtöiseen convenience-kauppaan.

– Tuotteiden saatavuus paranee ja hävikki vähenee, kun aiemmin erikseen toimitetut pakasteet, kylmätuotteet ja lämpösäätelemättömät tuotteet voidaan yhdistää samoihin kuljetuksiin. Yhteistyön ansiosta pystymme tarjoamaan esimerkiksi entistä enemmän tuoreita välipalatuotteita asiakkaillemme, Rissanen kertoo.

Rissasen mukaan Wihurin Metro-tukun uusi logistiikkakeskus vastaa R-kioskin tulevaisuuden tavoitteisiin ja haasteisiin.

– R-kioskilla on mahdollista laajentaa tuotevalikoimaa entisestään Metro-tukun yli 30 000 tuotteen valikoiman ansiosta. Tuote- ja valikoimatyön tehostaminen yhdessä vahvan tukkutoimijan kanssa tukee ennen kaikkea R-kauppiaiden menestystä ja hyvää asiakaskokemusta, Rissanen toteaa.

Wihurin Metro-tukun toimialajohtaja Juha Mattila kuvaa yhteistyösopimusta strategiseksi kumppanuudeksi, joka parantaa molempien osapuolten tulevaisuuden kilpailukykyä.

– Arvostamme todella korkealle yhteistyön alkamisen R-kioski Oy:n kanssa. Näemme päätöksen yhteistyön alkamisesta hienona osoituksena siitä, mihin uudistuva toimintamallimme kykenee ja mitä pystymme yhteistyökumppaneille tulevaisuudessa tarjoamaan. Uskomme tämän yhteistyön olevan vahva päänavaus ketjuliiketoimintamallin omaavien asiakkuuksien suuntaan, Mattila kertoo.

Yhteistyön ja järjestelmien integroinnin suunnittelu käynnistyy jo tämän kesän aikana. Uudet toimintamallit otetaan käyttöön vuoden 2019 keväällä.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Teemu Rissanen, R-kioski Oy, p. 020 554 4035

Toimialajohtaja Juha Mattila, Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku, p. 040 589 3274

R-kioski on kannattava, kauppiasvetoinen kioskiketju, joka tarjoaa asiakkailleen monipuolisen valikoiman viihdettä, jännitystä ja mielihyvää sekä tärkeitä arjen tuotteita ja palveluita – nopeasti ja mukavasti aamusta iltaan. R-kioski on osa Reitan Group -yhtiöön kuuluvaa Reitan Convenience -yhtiötä, ja sillä on valtakunnallinen peitto n. 550 myymälällä. R-kioskin bränditunnettuus on 98 %.

Reitan Convenience -yhtiöön kuuluvat R-kioski Suomessa, R-kiosk Virossa, Narvesen Norjassa, Latviassa ja Liettuassa, Pressbyrån Ruotsissa, 7-Eleven ja Shell/7-Eleven Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Reitan Convenience on markkinajohtaja jokaisessa toimintamaassaan. Vuonna 2017 Reitan Conveniencen liikevaihto oli 1,63 miljardia euroa ja myymälöiden lukumäärä oli 2 300. Vuonna 2017 Reitan Groupin liikevaihto oli 10,7 miljardia euroa ja henkilökuntaa sillä oli 37 000.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on yksi Suomen johtavista päivittäistavara-alan tukkukaupoista, joka huolehtii noin 30 000 food service -alan, julkishallinnon sekä vähittäis- ja huoltamokaupan asiakkaasta. Wihurin Metro-tukku palvelee koko maan kattavan toimitusmyynnin, Metro-pikatukkuverkoston ja eMetro.fi:n kautta. Wihurin Metro-tukun uusi logistiikkakeskus sijaitsee Vantaan Viinikkalassa. Wihurin Metro-tukulla on yli sadan vuoden kokemus monipuolisesta tukkukaupasta ja se kuuluu kansainvälisesti toimivaan Wihuri-konserniin, joka on suomalainen perheyhtiö. Wihurin Metro-tukun visiona on olla tukkukaupassa Suomen luotettavin kumppani.

Uudet Torino Kaura-kasvispastat ovat täällä!

Uudet Torino Kaura-kasvispastat ovat täällä!

Runsaskuituiset Torino Kaura-kasvispastat sopivat lisäkkeeksi, salaatteihin ja erilaisiin uuniruokiin. Kaura-kasvispastoissa on kolme herkullista makua: Kaura-Parsakaali, Kaura-Porkkana sekä Kaura-Punajuuri.   Lue lisää
Lisätty  20.8.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Torino Kaura-kasvispastojen avulla on helppo lisätä kasviksia ja kauraa ruokavalioon. Runsaskuituiset pastat sisältävät durumvehnäjauhoa, kauraa ja kasviksia. Tortiglionin malliset, kauniinväriset pastat sopivat mainiosti lisäkkeeksi, salaatteihin ja erilaisiin uuniruokiin. Torino Kaura-kasvispastoille on myönnetty Sydänmerkki.

Kolme herkullista makua: Kaura-Parsakaali, Kaura-Porkkana sekä Kaura-Punajuuri.

Torino Kaura-kasvispastat sisältävät runsaasti kasviksia:

1 annos (60 g) Kaura-Parsakaalipastaa sisältää noin desilitran verran parsakaalia!
1 annos (60 g) Kaura-Porkkanapastaa sisältää noin 1,5 porkkanaa!
1 annos (60 g) Kaura-Punajuuripastaa sisältää noin yhden punajuuren!

Kokeile ja ihastu!

https://www.raisioammattilaisille.fi/torino-kaura-kasvispastat#

Muistathan pestä kädet!

Muistathan pestä kädet!

Valtaosa tartunnoista leviää käsien kautta. Hyvä käsihygienia on helppo tapa pitää itsensä terveenä.   Lue lisää
Lisätty  13.8.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Valtaosa tartunnoista leviää käsien kautta. Hyvä käsihygienia on helppo tapa pitää itsensä terveenä. Kuitenkin joka viides kävijä poistuu yleisestä wc-tilasta pesemättä käsiään. Lue lisää miksi käsien pesu ja kuivaaminen on tärkeää sekä sinun että muiden hyvinvoinnille ja terveydelle…

Julkisiin tiloihin ja suurasiakkaille pehmopapereita valmistava Metsä Tissuen Katrin-brändi teetti viime vuoden lopulla julkisten wc-tilojen käyttötutkimuksen, johon vastasi yli 3 500 henkilöä yhteensä seitsemästä Euroopan maasta. Tutkimuksen mukaan joka viides kävijä poistuu yleisestä wc:stä pesemättä käsiään.

- Valtaosa tartunnoista leviää käsien kosketuksen kautta, eli virukset ja bakteerit siirtyvät eteenpäin esimerkiksi kätellessä tai kun kosketamme vaikkapa ovenkahvoja. Kädet tulee siis pestä ja kuivata huolellisesti jokaisen wc-käynnin jälkeen, Katrin-tuotteiden markkinointipäällikkö Tiia Tylli-Aliranta korostaa.

Julkisessa wc-tilassa käytyään kolme neljästä käsienpesijästä kertoo kuivaavansa kädet melkein joka kerta. Vain 60 prosenttia kuivaa kätensä aina.

- Käsien kuivaaminen on olennaista, sillä kostea iho tarjoaa bakteereille oivan kasvualustan, Tylli-Aliranta muistuttaa.

Kertakäyttöinen paperikäsipyyhe on tutkitusti hygieenisin ja tehokkain tapa kuivata kädet. Katrin-brändin wc-tilojen käyttötutkimuksessa kävi myös ilmi, että jos suomalaiset wc-kävijät saavat valita, he suosivat paperipyyhkeitä käsien kuivaamiseen. Paperin tarjoaminen kuivaustavaksi on siis myös helppo tapa luoda miellyttävä asiakaskokemus. Hyvä hygienia on välittämistä sekä palvelun tarjoajan että käyttäjän näkökulmasta.

- Käsihygieniasta huolehtiminen on paitsi omasta, myös toisten hyvinvoinnista ja terveydestä välittämistä.

Ismo ja Johan neljänneksi & paras vatiannos

Ismo ja Johan neljänneksi & paras vatiannos

Ismo Sipeläinen ja Johan Kurkela sijoittuivat neljänneksi ja voittivat parhaan vatiannoksen Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Torinossa.  Lue lisää
Lisätty  13.6.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Ismo Sipeläinen ja Johan Kurkela sijoittuivat neljänneksi ja voittivat parhaan vatiannoksen Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Torinossa.

Wihurin Metro-tukku onnittelee Bocuse d’Or Team Finlandia neljännestä sijasta ja parhaasta vatiannoksesta Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Torinossa.

Voiton vei Norja, toiseksi sijoittui Ruotsi ja kolmanneksi Tanska. Lyonin finaaliin jatkavat myös Belgia, Sveitsi, Unkari, Islanti ja Iso-Britannia.

Ismo Sipeläinen ja Johan Kurkela jatkavat loppukilpailuun, joka pidetään Lyonissa tammikuussa 2019.

 

Ismon ja Johanin voittoisa vatiannos:

- Nuoren Fassona Piemontese -härän sisäfileetä suomalaisilla metsäsienillä, yrteillä ja silavalla

- Pitkäpippurilla ja paahdetulla luuytimellä maustettu tumma kastike

- Metsäsienillä maustettua vasikan kateenkorvaa ja rapeaa Sant’Andrea riisiä

- Tryffelillä maustettu rapea ”hiillosperuna”, muhennettua riisiä, hernettä ja karhunlaukkaa

- Seljankukka-etikassa haudutettua latva-artisokkaa, pinjansiemen-parmesankreemiä, persiljaa ja hunajanaurista

- Rapea perunarieska sekä graavattua härkää, sipulinkukkia ja ketunleipää

- Hapankermaemulsio ”Sourcream & Onion”.

Olemme muuttaneet

Olemme muuttaneet

Olemme muuttaneet uusiin tiloihin logistiikkakeskukseemme Vantaan Viinikkalaan, Suokallionkuja 2:een.  Lue lisää
Lisätty  14.5.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Wihurin Metro-tukun myynti, hankinta ja logistiikka sekä tukitoiminnot palvelevat uusissa tiloissa logistiikkakeskuksessa Vantaan Viinikkalassa, ja asiakaspalvelumme muuttaa kesäkuussa.

Uusi osoitteemme on Suokallionkuja 2, 01740 Vantaa (PL 742, 01741 Vantaa).

Puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet sekä verkkolaskutustiedot säilyvät ennallaan. Metro-pikatukkujen sekä kauttalaskujen laskutustiedot säilyvät toistaiseksi ennallaan ja muutoksesta tiedotetaan myöhemmin.

Näin löydät perille

Logistiikkakeskuksen toiminnot käynnistetään vaiheittain ja asiakastoimitukset aloitetaan syksyllä.

Itsenäinen hankinta ja logistiikka mahdollistaa liiketoiminnan kehittämisen, ja voimme jatkossa tarjota asiakkaillemme entistä monipuolisempia palveluratkaisuja muuttuviin tarpeisiin. Visiomme on olla tukkukaupassa Suomen luotettavin kumppani.

Carita-kuituliina valmistetaan nyt FSC-sertifioidusta puukuidusta

Carita-kuituliina valmistetaan nyt FSC-sertifioidusta puukuidusta

Keittiöammattilaiset arvostavat puukuitupohjaisia Carita-kuituliinoja, jotka ovat hygieenisiä ja erittäin imukykyisiä.   Lue lisää
Lisätty  30.7.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Puukuitupohjaiset, vuosikymmenten kehitystyön tuloksena syntyneet alkuperäiset Carita-kuituliinat ovat suomalaisen keittiöammattilaisen arvostamia, täydellisiä työvälineitä. Ne ovat hygieenisiä ja erittäin imukykyisiä. Saatavilla on sekä täysin biohajoavia että hieman polyesteria sisältäviä tuotteita. Polyesteria sisältävät kuituliinat sitovat erittäin hyvin pölyä.

Täydellisen ruokaturvallisuuden takaat käyttämällä Carita-tuotteiden rinnalla keittiön johtamiseen ja omavalvontaan suunniteltua Fredman Pro -palvelua.

FSC Carita-kuituliinat saatavilla nyt

Valmistamamme Carita Premium, Carita Original, Carita Bio, Carita Light ja Economy-yleispuhdistusliina valmistetaan nyt FSC-sertifioidusta puukuidusta.

Mikä on FSC?

Forest Stewardship Councilin (Hyvän metsänhoidon neuvoston) FSC-sertifikaatti on osoitus vastuullisesta metsänhoidosta. Käyttämämme FSC Mix-merkityn tuotteen raaka-aineesta on vähintään 70 % peräisin FSC-sertifioidusta metsästä ja enintään 30 % kontrolloiduista lähteistä. Tavaramerkissämme on aina tunnistekoodi, jolla tuotteen alkuperä voidaan jäljittää.

FSC-sertifioitujen tuotteiden kysyntä on jatkuvassa kasvussa. Yhä useammat kuluttajat ja toimijat haluavat ostaa vastuullisia tuotteita ja raaka-aineita. FSC-merkitty tuote kertoo tuotteen tulevan hyvin hoidetuista metsistä. Valitsemalla FSC-merkityn tuotteen yritykset ja kuluttajat edistävät parempaa metsänhoitoa maailmanlaajuisesti.

Tutustu Carita-sarjan tuotteisiin verkkokaupassamme.

Lisätietoja www.fredmangroup.com

19 Crimes Red Blend – kiehtovia tarinoita

19 Crimes Red Blend – kiehtovia tarinoita

19 Crimes -viinikonsepti perustuu tositarinaan Australian synnystä ja sen historiasta.   Lue lisää
Lisätty  16.7.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Englantilaisia rikollisia karkotettiin 19 eri rikoksen perusteella 1700–1800 -taitteessa Englannista Australiaan, jossa he aloittivat uuden elämän siirtolaisina suoritettuaan tuomionsa. 19 Crimes -viini kunnioittaa näiden Australian perustaneiden pioneerien historiaa ja heidän rakentamaansa kulttuuria.

Ainutlaatuinen 19 Crimes -konsepti vetoaa erityisesti milleniaaleihin, jotka arvostavat aitoja tositarinoita. Osana tätä tarinaa jokaisesta 19 Crimes -pullonkorkista löytyy painettuna yksi 19 rikoksesta.

19 Crimes on ollut yksi menestyneimmistä viinilanseerauksista maailmalla: se valittiin USA:ssa vuoden viinibrändiksi 2017. Viini herätti myös suurta kiinnostusta ja suosiota viime vuoden Mikä Viini -tapahtumassa.

Jäännössokeria sisältävä 19 Crimes Red Blend -punaviini on helposti lähestyttävä. Maussa voi aistia kypsää punaista, tummaa marjaa kuin myös hentoa vaniljaisuutta. Suutuntuma on pyöreä ja rikas, ja viinin jälkimaussa on havaittavissa hienoisia suklaan aromeja ja seetrin mausteisuutta.

Huomiota herättävät pullot on pakattu etikettidesignin mukaisiin 19 Crimes -brändättyihin laatikoihin.

19 Crimes Red Blend – runoilija John O´Reilly

Etiketin John O´Reilly oli irlantilaissyntyinen runoilija, joka pidätettiin kapinan lietsomisesta vuonna 1866. O´Reilly tuomittiin 20 vuodeksi orjuuteen Australian Bunburyssä sijaitsevaan rangaistussiirtokuntaan, jossa hän ajautui romanttiseen suhteeseen poliisikonstaapelin tyttären kanssa. Siitäkin huolimatta, että suhde päättyi huonosti, Johnin kohtalona ei ollut viettää elämäänsä yhdessä paikassa. Hän teki sopimuksen katolisen papin kanssa, joka auttoi uskaliaassa pakosuunnitelmassa. John Boyle O´Reillyn luovuus ja romanttinen seikkailunhalu ilmentävät mitä parhaimmalla tavalla Australian historiaa ja siten 19 Crimes -viiniä.

9311220004343 19 CRIMES RED BLEND 75CL 13,5%

 

Viña Santa Rita on yksi Chilen vanhimmista viinitaloista

Viña Santa Rita on yksi Chilen vanhimmista viinitaloista

120 Reserva Especial -viinisarja julistettiin 120-vuotiaan Santa Ritan kunniaksi.   Lue lisää
Lisätty  18.6.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Santa Rita on yksi Chilen vanhimmista viinitaloista, jonka perusti Domingo Frenandez 1880. Legendan mukaan kenraali Bernando O’Higgins ja hänen 120 sotilastaan pakenivat viinitilan kellareihin taistellessaan itsenäisyydestä. 1800-luvun lopulta 1970-luvulle Santa Rita omisti Garcia Huidobro, joka edelläkävijänä kehitti eurooppalaisten rypälelajien viljelyä ja teknologiaa Maipon laaksossa.

Vuonna 2016 Wines of Chile (virallinen viinituottajien järjestö) valitsi Santa Ritan vuoden viinitilaksi ”Winery of the Year” maininnalla.

120 Reserva Especial -viinisarja julistettiin 120-vuotiaan Santa Ritan kunniaksi. 120-sarja on perinteitä ja historiaa kunnioittava: viineistä luotiin helposti lähestyttäviä, aitoja ja miellyttäviä.

Santa Rita 120 Reserva Especial Sauvignon Blanc on väriltään vaalean vihreä. Tuoksussa on kukkaisuutta ja hedelmää. Maku on raikas ja tasapainoinen ja lopussa hedelmäinen. Tämä viini on helposti nautittava. Loistava aperitiiviksi, sopii valkoisen kalan kanssa, kampasimpukoiden ja salaattien kanssa.

Santa Rita 120 Reserva Especial Cabernet Sauvignon on väriltään syvän tummanpunainen ja hiukan violetti. Tuoksussa on hedelmäisyyttä, Cabernet Sauvignonille tyypillistä mausteisuutta, vaniljaa ja tammen tuomaa tupakkaa. Viinissä on makeat ja pehmeät tanniinit ja jälkimaku on raikas sekä hedelmäinen. Sopii hyvin punaisen lihan, sianlihan, mausteisten kastikkeiden ja juustojen seuraksi.

7804330311101    SANTA RITA 120 CABERNET SAUV 75CL 13%
7804330984060    SANTA RITA 120 CARM 75CL 14% L1 PV
7804330001590    SANTA RITA 120 RIESLING 75CL 13%
7804330321209    SANTA RITA 120 SAUVBLANC 75CL 13,5% L1
7804330351206    SANTA RITA 120 CHARDONNAY 75CL 13,5% VV

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle oma aurinkovoimala

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle oma aurinkovoimala

Greenpeacen Suomen Vihreimmäksi Panimoksi vuonna 2016 valitsema Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tuottaa juomansa sekä auringon että tuulen voimalla.   Lue lisää
Lisätty  2.7.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Greenpeacen Suomen Vihreimmäksi Panimoksi vuonna 2016 valitsema Laitilan Wirvoitusjuomatehdas otti käyttöön oman aurinkovoimalan huhtikuussa. Tehtaan katolle asennetun 668 aurinkopaneelin voimalan myötä yritys tuottaa juomansa sekä auringon että tuulen voimalla.

Energiatehokkuus ja ympäristönäkökulma ovat tärkeässä roolissa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Yrityksen tuotteissa on jo vuodesta 2001 lähtien ollut esillä Tuulen voimalla tuotettu -merkki, joka lienee Suomen vanhin energiamerkki. Yhtiö olikin aikoinaan Pohjoismaiden ensimmäinen tuotantolaitos, jonka kaikki sähköenergia tuotettiin tuulivoimalla. Koska ympäristötietoisen yhtiön tuotteissa nostetaan jatkossa esiin myös aurinkoenergia, uskotaan Laitilassa maineen Suomen ympäristöystävällisempänä panimona vahvistuvan entisestään.

– Ympäristöasiat eivät vielä 2000-luvun alussa olleet niin pinnalla kuin nykyään, mutta päädyimme täysin päästöttömään energialähteeseen, koska omatuntomme sanoi niin. Investoiminen aurinkosähköön on tähän hyvää jatkumoa ja nykyään myös kuluttaja kiittää valinnasta omantunnon ja ympäristön lisäksi. Energiatehokkuus ja ympäristönäkökulma ovat aina olleet meille tärkeitä asioita ja siksi vuonna 2016 Greenpeacelta saamamme julkinen tunnustus tuntui erityisen hyvältä. Uusi aurinkosähköinvestointi parantaa tilannettamme entisestään, sillä ainoa huomio raportissa oli, että meidän tulisi investoida omaan energiantuotantoon”, toimitusjohtaja Rami Aarikka kertoo.

Sähköenergian tuotannon hiilidioksidipäästöt nollassa jo lähes 20 vuotta

Aurinkovoimalan teho on yhteensä 200,4 kilowattia, joka tarkoittaisi normaalisti hiilidioksidipäästöjen vähenemistä 30 tuhannella kilolla vuodessa. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kohdalla sähköenergian tuotannon hiilidioksidipäästöt ovat olleet nollassa jo lähes 20 vuotta, joten investoinnilla parannettiin tällä kertaa yhtiön energiaomavaraisuutta. Yhtiö on energiavalinnoillaan historiansa aikana vähentänyt hiilidioksidipäästöjä yhteensä lähes 44 000 tonnia verrattuna hiililauhteella tuotettuun energiaan.

Vertailun vuoksi 30 tonnin hiilidioksidipäästöjen sitomiseksi tarvitaan 1 376 puuta ja sähköauto rullaisi 1,5 miljoonaa vihreää kilometriä aurinkosähkön voimin. Näin ollen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan aurinkovoimalan ympäristövaikutusta voidaan pitää erinomaisena.

– Kun energia-asiat pidetään tehtaan arjessa aktiivisesti pinnalla, koko henkilökunta innostuu ja kiinnittää energiatehokkuuteen jatkuvasti enemmän huomiota. On mielenkiintoista päästä seuraamaan uuden aurinkovoimalan tuottolukemia jo tänä keväänä, Aarikka jatkaa.

Suomen vihreimmän panimon uudet craft-oluet

Auringon ja tuulen voimalla yritys siivitti markkinoille myös tämän kevään uutuutensa, joita se toi myyntiin jokaisessa yrityksen edustamassa tuoteryhmässä. Olutpuolelle Suomen vihrein panimo tuo kaksi täysin uutta makuvarianttia, Atlantan ja Kölssin. Craft-oluiden viimeisimmät trendit suosivat edelleen viime ajoilta tuttua katkeraa ja vahvasti humaloitua makumaailmaa, mutta yhä enenevissä määrin kuluttajat vaativat tämän rinnalla oluelta myös ns. hyvää juotavuutta.

Oluen pitää vastata sen perustarpeeseen eli sitä pitää olla helppo juoda, vaikka makuprofiilissa uusia vivahteita löytyisikin. Atlanta American Pils 5,0 % vastaa tähän huutoon, sillä siinä suosionsa aallonharjalla ratsastavat jenkkihumalat kohtaavat juotavuuden maksimoivan pils-pohjan – lopputuloksena raikas ja rapean katkera olut, joka sopii monipuolisesti erilaisiin käyttötilanteisiin. Samaan hyvän juotavuuden trendiin istuu myös Kölssi 4,7 %, joka on perinteisen kölsch-tyylisen oluen laitilalainen versio. Tämän tyylisuunnan oluet ovat perinteisesti hyvin raikkaita ja kevyitä, ja tyylille uskollisena Kölssi tulee takuuvarmasti vetoamaan laajaan osaan suomalaista kuluttajakuntaa.

Trooppinen tuulahdus suomalaiseen lonkeroperimään

Viinapohjaiset lonkerot ovat alkoholilain muutoksen myötä olleet alkuvuodesta runsaasti tapetilla, ja tähän tuoteryhmään Wirvoitusjuomatehdas tuo mielenkiintoisen uutuuden, jollaista ei taatusti vielä löydy kaupan hyllyiltä. Sex On The Beach 5,5 % -drinkkilonkero on 80-luvulla Floridassa syntyneen nimikaimansa inspiroima lonkero, joka tuo trooppisen tuulahduksen suomalaiseen lonkeroperimään. Juoma huokuu pakkaustaan myöten lämpöä ja aurinkoa ja on parhaimmillaan tarjoiltuna hyvin viilennettynä.

Säilöntäaineeton Panama-greippilimonaadi virkistää

Limonaadipuolen uutuudessa Panama-greippilimonaadissa yhdistyvät parhaat raaka-aineet, korkea mehupitoisuus, tinkimättömyys maun ja laadun suhteen, ekologinen valmistustapa sekä upeat pakkaukset. Nämä yhdessä luovat tavallisuudesta ilahduttavasti poikkeavan vaihtoehdon, jonka valitsemalla tietää valitsevansa parasta.

Uutuudet löytyvät Wihurin Metro-tukun valikoimista, joten ottamalla ne myyntiin voi varmistaa pystyvänsä tarjoamaan asiakkaille takuulla maistuvia ja Suomen ympäristöystävällisimpiä panimojuomia!

6418654004543 - Laitilan Atlanta 0,5L American Pils 5,0% olut
6418654004727 - Laitilan Atlanta 0,33L American Pils 5,0% olut
6418654004581 - Laitilan Kölssi 0,5L 4,7% olut
6418654004659 - Laitilan Panama 0,33L greippilimonaadi
6418654004642 - Laitilan Panama 0,33L greippilimonaadi

Ismo ja Johan kisaavat parhaillaan

Ismo ja Johan kisaavat parhaillaan

Ismo Sipeläinen ja Johan Kurkela kisaavat parhaillaan Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Torinossa.   Lue lisää
Lisätty  12.6.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Ismo Sipeläinen ja Johan Kurkela kisaavat parhaillaan Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Torinossa.

Bocuse d’Or -edustajamme Ismo Sipeläinen aloitti assistenttinsa Johan Kurkelan kanssa oman kisasuorituksensa kello 11 Suomen aikaa. Vadilla tarjoiltavan kilpailuannoksen raaka-aineina ovat nuoren Fassona Piemontese -naudanfilee, Sant’Andrea -lajikkeen riisi sekä vasikan kateenkorva. Lautasannoksen raaka-aineet ovat piemontelainen luomukananmuna sekä Castelmagno DOP-juusto ja maanantai-iltana julkistettu yllätysraaka-aine spagetti nro 7. Kisasuorituksen pitää olla valmiina 16.35.

Lyonin finaaliin pääsevät joukkueet selviävät tänä iltana kello 19 alkavassa tulosten julkistuksessa.

Kuvassa Ismon harjoituksissa vatiannokseen valmistama seljankukkaetikassa haudutettu latva-artisokka, pinjansiemen–parmesankreemi, persiljaa ja hunajanaurista. Kuva: Kim Öhman

Liikkuva treeni sähköistää tunnelmaa

Liikkuva treeni sähköistää tunnelmaa

Bocuse d’Or -edustajamme Ismo Sipeläisen ja hänen assistenttinsa Johan Kurkelan treeneissä oli aitoa kisameininkiä, kun keittiö siirrettiin päiväksi Haaga-Heliaan.  Lue lisää
Lisätty  24.5.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Bocuse d’Or -edustajamme Ismo Sipeläisen ja hänen assistenttinsa Johan Kurkelan treeneissä oli aitoa kisameininkiä, kun keittiö siirrettiin päiväksi Haaga-Heliaan.

Ismo Sipeläinen ja Johan Kurkela siirsivät treenikeittiön Perhosta päiväksi Haaga-Heliaan ja vetivät läpi täysimittaisen treenin, 5 tuntia 35 minuuttia, valmistaessaan niin vati- kuin lautasannokset. Treenejä ohjannut ja kellottanut valmentaja Eero Vottonen Bocuse d’Or Team Finlandin valmennustiimistä kertoi, että kilpailijat ovat koko ajan parantaneet suoritustaan 1,5 kuukaudessa.

– Kirjaan ylös asioita, joita meidän pitää vielä hioa. Ismo ja Johan pakkaavat keittiön takaisin Perhoon, jossa harjoitellaan vielä muutaman kerran. Sen jälkeen huolletaan laitteet ja keittiö pakataan Torinoon lähtevään pakettiautoon, Eero Vottonen kertoo.

Torinossa Ismo ja Johan voivat työskennellä harjoituskeittiössä ennen kisaa. Varsinaista kisakeittiötä he pääsevät varustamaan kaksi tuntia ennen kilpailun alkua. Raaka-aineiden valmistelut, esim. punnitukset annospusseihin tehdään kisaa edeltävänä iltana.

Kilpailujohtaja Sami Rekolan mukaan liikkuvaa treeniä kokeiltiin ensimmäisen kerran Eero Vottosen kilpailukaudella 2016–2017.

– Ulkopuolisesta keittiön roudaaminen edestakaisin saattaa tuntua järjettömältä, mutta kilpailun kannalta se on todella tärkeätä. Liikkuva treeni sähköistää tunnelmaa, kun lähdetään pois tutusta keittiöstä.

Ismo Sipeläinen ja Johan Kurkela kilpailevat Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Torinossa toisena kilpailupäivänä 12. kesäkuuta. Torinossa kisaa 20 maata, joista 10 jatkaa loppukilpailuun, joka pidetään Lyonissa 2019.

Olemme sitoutuneet suojaamaan yksityisyyttäsi

Olemme sitoutuneet suojaamaan yksityisyyttäsi

Me Wihurin Metro-tukussa olemme sitoutuneita kunnioittamaan lainmukaisia oikeuksiasi henkilötietoihisi. Voit tutustua päivitettyyn tietosuojaselosteeseemme.  Lue lisää
Lisätty  25.5.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Euroopan unionin tietosuoja-asetus GDPR (The General Data Protection Regulation) tulee voimaan 25. toukokuuta. Me Wihurin Metro-tukussa olemme sitoutuneita kunnioittamaan lainmukaisia oikeuksiasi henkilötietoihisi. Voit tutustua päivitettyyn tietosuojaselosteeseemme täällä. Mikäli haluat

– saada sellaisia lisätietoja henkilötietojesi käsittelystä, joita ei ole saatavilla verkkosivustoltamme tai muista sinulle avoimista kanavista,

– esittää henkilötietojasi koskevan pyynnön tai

– muuten ottaa meihin yhteyttä tietosuoja-asioihin liittyen,

 

ole hyvä ja täytä yhteydenottolomakkeemme. Annamme mielellämme lisätietoja ja palvelemme sinua tietosuojaan liittyvissä asioissa, jotta voit aina olla turvallisin mielin henkilötietojesi käsittelystä!

Ismolla ja Johanilla kaikki valmista Torinoon

Ismolla ja Johanilla kaikki valmista Torinoon

Bocuse d’Or -edustajamme Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela kilpailevat Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Torinossa toisena kilpailupäivänä 12. kesäkuuta neljäntenä joukkueena.  Lue lisää
Lisätty  15.5.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Ismo Sipeläinen ja Johan Kurkela kilpailevat Torinossa muiden Skandinavian maiden edustajien kanssa samassa ryhmässä jatkopaikasta Lyonin loppukilpailuun, joka on tammikuussa 2019.

Sipeläinen ja Kurkela valmistavat 5 tunnin 35 minuutin kilpailuajan puitteissa 15 lautasannosta sekä 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi. Vatiruuan pakolliset raaka-aineet ovat nuoren Fassona Piemontese -naudan filee, Sant’Andrea -lajikkeen riisi sekä kateenkorva. Lautasannokset raaka-aineet ovat Castelmagno PDO -juusto ja kananmuna.

Vatiannoksessa tuomarit arvostelevat myös kilpailijan suoritusta oman kansallisen ruokakulttuurin esiintuomista. Vadin ovat suunnitelleet muotoilija, kuvanveistäjä Pekka Paikkarin johdolla Aalto-yliopiston opiskelijat Laura Meriluoto ja Klaudia Kasprzak.

Ismo ja Johan ovat nyt harjoitelleet täysimittaisia kisasuorituksia pari kertaa viikossa.

– Annosten suunnittelussa meidän piti ottaa huomioon, että nuoren Fassona Piemontesen filee ei kestä vahvoja lisukkeita. Viemmekin mukanamme suomalaisia kasviksia ja yrttejä, joissa maistuvat alkukesän maut, Ismo Sipeläinen kertoo.

Kenraaliharjoituksessa Perhon keittiö pakataan autoon ja siirretään Haaga-Heliaan, jossa vedetään pitkä harjoitus läpi vielä kerran. Suomen koko tiimi lentää Torinoon 8.6. tavoitteenaan yltää kolmen kärkisijan joukkoon.

Bocuse d’Or Euroopan osakilpailun kilpailujärjestys

Torinossa kisaa 20 maata, joista 10 jatkaa loppukilpailuun.

11.6.

Puola

Belgia

Islanti

Unkari

Saksa

Alankomaat

Espanja

Ranska

Sveitsi

Iso-Britannia

12.6.

Venäjä

Ruotsi

Kroatia

Suomi

Norja

Tanska

Italia

Bulgaria

Viro

Turkki

Suomen Bocuse d’Or -tiimin kuulumisia voit seurata Facebookissa https://www.facebook.com/bocusedorfinland/ ja nyt myös Instagramissa https://www.instagram.com/bocusedorfinland/

Ismo ja Johan treenaavat Bocuse d’Oriin Torinoon

Ismo ja Johan treenaavat Bocuse d’Oriin Torinoon

Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela suuntaavat avoimin mielin kohti Torinon kesäkuista Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailua.  Lue lisää
Lisätty  26.3.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela suuntaavat avoimin mielin kohti Torinossa järjestettävää Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailua, jossa he kisaavat tiistaina 12.6.

Bocuse d’Or -edustajamme Ismo Sipeläinen on assistenttinsa Johan Kurkelan kanssa kotiutunut Perhon harjoituskeittiöön. Tila on käynyt läpi pienen faceliftin ja kaksikon kädenjälki on tunnistettavissa.

– Vielä kun saadaan kattilasarja päivitettyä niin on kiva fiilis työskennellä, Ismo kertoo.

Bocuse d’Orin Torinossa pidettävän Euroopan osakilpailun vatiannoksen pääraaka-aineeksi on vahvistettu nuoren Fassona Piemontese -naudan filee, kateenkorva ja Sant’Andrea -lajikkeen riisi. Lautasannokset raaka-aineet julkistetaan maaliskuun loppupuolella.

Eero Vottonen ja Kalle Tanner valmentavat joukkuetta

Ismon mukaan on hyvä, että Bocuse d’Oriin liittyvät hallinnolliset asiat on saatu hoidettua alta pois ja nyt keskitytään treenaamiseen.

– Tavoitteemme on, että treenaamme intensiivisesti kolme viikkoa ja palaudumme viikon. Vapaajaksolla saamme etäisyyttä hommaan ja pystymme analyyttisesti tarkastelemaan ja kehittämään tekemisiämme.

Ismo ja Johan ovat kummatkin kokeneita kisaajia: Johanin mukaan kisaaminen koukuttaa ja Ismo nauttii kilpailuista itsensä kehittämisen kautta.

– Tärkeintä on ettei yritä liikaa, vaan tekee mahdollisimman herkullista, Johan muistuttaa.

Suomen Bocuse d’Or joukkuetta valmentavat, päävalmentaja Eero Vottonen ja Kalle Tanner. Eero oli Bocuse d’Or -edustaja kilpailukaudella 2016–2017, jolloin Kalle oli mukana valmennustiimissä. Nyt Eero ja Kalle ovat mukana suunnittelussa ja jakavat vastuun Perhon harjoittelupäivistä. Eero vastaa Palacen keittiöstä yhdessä Hans Välimäen kanssa. Kalle työskentelee keittiömestarina Villa Störsvikissä. Kalle on myös tuore Vuoden Kokki 2018.

Bocuse d’Or Academy Finlandin pääyhteistyökumppanit ovat Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku, Arla, Davanti Finland ja HKScan. Merkittävinä tukijoina ja kumppaneina toimivat Arvo Kokkonen, Perho Liiketalousoppilaitos, Haaga-Helia, TallinkSilja, Fredman Group, Medanta ja E.Ahlström.

Onnea Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -voittajille

Onnea Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -voittajille

Vuoden kokki 2018 on Kalle Tanner Villa Störsvikistä Siuntiosta ja Vuoden tarjoilija 2018 Noora Sipilä ravintola Orasta Helsingistä  Lue lisää
Lisätty  26.3.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Vuoden kokki 2018 on Kalle Tanner Villa Störsvikistä Siuntiosta ja Vuoden tarjoilija 2018 Noora Sipilä ravintola Orasta Helsingistä.

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailut huipentuivat jännittäviin loppukilpailuihin perjantaina 16.3. Gastro-messuilla. Vuoden kokki -voiton vei ensi kertaa kilpailussa mukana ollut Kalle Tanner, joka työskentelee keittiömestarina Villa Störsvikissä Siuntiossa. Kalle toimii myös Bocuse d’Or Team Finlandin Ismo Sipeläisen ja Johan Kurkelan valmentajana yhdessä Eero Vottosen kanssa. Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Mikko Kaukonen, Food Camp Finland ja kolmanneksi Sami Sorvoja, ravintola Pöllöwaari.

– Voittaja Kalle Tanner onnistui tasalaatuisella työskentelyllään sekä pää- että jälkiruuissa. Hienoa, että häneltä löytyi kyky luoda harmoninen makumaailma, päätuomari Markus Aremo kertoo.

Vuoden tarjoilija -tittelin nappasi ravintola Oran tarjoilija Noora Sipilä, joka on osallistunut kisaan aiemminkin. Toiseksi sijoittui Eveliina Paananen, ravintola Pöllöwaara ja kolmanneksi Chris Angelov, ravintola Savoy.

– Voiton ratkaisi se, että Noora Sipilä pystyi kokonaisvaltaisesti hallitsemaan palveluelämyksen. Tänä vuonna kilpailutehtävät olivat aikataulullisesti erityisen haastavia, päätuomari Petra Granqvist kiteyttää.

Vuoden kokki -erikoispalkinnot:

Paras Assistentti: Justus Lagerblom, Perho

Paras raaka-aineen hyödyntäjä: Ville Korhonen, Savoy

HK Lihan taitaja: Mikko Kaukonen, Food Camp

Paras Veitsenkäsittelijä: Kim Mustonen, OLO Garden

Paras jälkiruoka: Kalle Tanner, Villa Störsvik

Vuoden tarjoilija -erikoispalkinnot:

Paras Assistentti: Inka Remes, Perho

Paras alkuperän kunnioittaja: Eveliina Paananen, Pöllöwaari

Paras Viiniosaaja: Chris Angelov, Savoy

Onnittelemme voittajia ja erikoispalkinnon saajia sekä kaikkia finalisteja upeista taidonnäytteistä!

Kilpailujen pääkumppanit ovat Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku, HKScan, Valio, Metos, MTK ja Messukeskus. Vuoden Tarjoilija -kilpailun pitkäaikainen pääkumppani on Pernod Ricard Finland Oy. Kilpailujen yhteistyökumppaneina ovat myös E. Ahlström, Fredman Group, Pajunen, Arvo Kokkonen, Perho Liiketalousopisto, Nespresso, Aromi, Vitriini, Jubilee ja Polar Electro Finland.

Logistiikkakeskus valmistuu pian

Logistiikkakeskus valmistuu pian

Uusi logistiikkakeskuksemme Vantaan Viinikkalassa valmistuu pian.  Lue lisää
Lisätty  26.3.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Uusi logistiikkakeskuksemme Vantaan Viinikkalassa valmistuu ja siirtyy hallintaamme huhtikuun alussa. Uusia tiloja varustellaan parhaillaan. Toiminnot käynnistetään vaiheittain ja asiakastoimitukset aloitetaan syksyllä. Pääkonttoritoiminnot Pitäjänmäestä siirtyvät Viinikkalaan touko-kesäkuun aikana. Logistiikkakeskuksen rakentaminen alkoi vuoden 2017 alussa. Logistiikkakeskukselle haetaan rakentamisenaikaista LEED Gold-tason sertifikaattia, joka edellyttää määrättyjen, ympäristön huomioon ottavien kriteerien täyttymistä. Kiinteistön omistaa Aberdeen Asset Managementin hallinnoima kiinteistörahasto ja sen rakentaa YIT.

Kotimaisella Modolla kesän raikkaimmat Mocktailit & Cocktailit

Kotimaisella Modolla kesän raikkaimmat Mocktailit & Cocktailit

Katso kesän raikkaimmat Modo-drinkkireseptit alta.   Lue lisää
Lisätty  23.4.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Kotimaiset Modo-siirapit ja pyreet valmistetaan Sipoossa. Niiden raaka-aineina käytetään mahdollisimman paljon kotimaisia aineksia. Tuotteissa on keskitytty erityisesti makuun, laatuun ja luonnollisuuteen.

Tuotteiden maut ja värit tulevat luonnon hedelmistä ja marjoista ja makeus luonnon sokerista. Modolla makeutat ja maustat helposti juomasekoitukset, leivonnaiset ja kahvijuomat. Kaikille Modo-tuotteille on myönnetty Avainlippumerkki, joten valitessasi Modo-tuotteita, tuet suomalaista työtä.

Modo makuja on yli 70 erilaista. Valikoimasta löytyvät siirapit, pyreet, mixerit, shotti mixerit ja slush ainekset. Kevään ja kesän suosikkeja ovat ehdottomasti Modo Seljankukka, Raparperi sekä Mansikka ja Mango siirapit ja pyreet.


Raparperi Rosca

 • 2cl Modo Raparperi
 • ½ lime 4cl vaalea rommi
 • 2 mansikkaa

Lohkoa puolikas lime ja murskaa lohkot lasin pohjalle. Lisää paloitellut mansikat ja jäät sekä loput ainekset lasiin. Koristele raparperilla ja nauti!

Strawberry-Vanilla Mocktail/*Cocktail

 • 4cl Rauch Mansikkamehu
 • 2cl sitruunamehu
 • 1cl Modo Vanilja (*4 cl vaalea rommi)
 • sooda
 • tuore minttu
 • 2 mansikkaa

Mittaa mansikkamehu, sitruunamehu ja Modo Vanilja lasiin (sekä rommi jos teet cocktailin). Painele kevyesti mintunlehtiä käsissä ja lisää lasiin. Lisää jäät ja täytä lasi sodalla. Koristelle mansikoilla, mintunlehdillä ja sitruunankuorella.

Seljankukka-spritz

 • 2cl Modo Seljankukka
 • 10cl kuiva kuohuviini
 • 4cl sooda
 • 1 limelohko
 • tuoretta minttua

Täytä lasi jäillä. Lisää siirappi, kuohuviini ja sooda. Sekoita nostellen. Purista joukkoon limen mehu. Painele mintunlehtiä varovasti käsissä ja lisää lasiin. Sekoita ja tarjoile.

Reseptit on laatinut kolminkertainen cocktailsekoitusten suomenmestari ja maailmanmestari Markus Sillanpää. Kaipaatko Modo-koulutusta tai lisää resepti vinkkejä ota yhteyttä markus.sillanpaa@mixtec.fi


Lisää reseptejä löydät mm. Facebookista nimellä Modo Siirapit.
 

Tarjoilutuoreet munkit vaivattomasti vapuksi

Tarjoilutuoreet munkit vaivattomasti vapuksi

Myllyn Paras -munkkisarjan tuotteilla herkullinen vapputarjoilu syntyy helposti ja nopeasti.  Lue lisää
Lisätty  26.3.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Myllyn Paras -munkkisarjan tuotteilla herkullinen vapputarjoilu syntyy helposti ja nopeasti.

Maistuvat tarjoilutuoreet munkkimme helpottavat suomalaisten suosikkiherkkujen tarjoamista. Laadukkaat ja laktoosittomat munkit on paistettu valmiiksi ja pakastettu – saat ne tarjolle näppärästi vain sulattamalla ja tarvittaessa sokeroimalla.

Munkkipossu omenahillolla 120 g on perinteinen käsintehty munkkipossu, jonka sisällä on omenamarmeladia. Munkkirinkeli 55 g on vaniljasokerilla ja Munkkirinkeli 80 g vanilliinisokerilla maustettu perinteisen rinkelin muotoinen munkki. Berliininmunkki 110 g on iso pyöreä vadelmaomenahillotäytteinen munkki vaaleanpunaisella pomadakuorrutuksella.

Kannattavasti kypsäpakasteilla

Kypsäpakasteilla sesonkitarjoilu hoituu kätevästi ja kannattavasti, sillä kysyntään on mahdollista varautua riittävillä varastoilla ja hävikki on paremmin kontrolloitavissa. Kypsäpakasteet on mahdollista varastoida pakasteeseen ja sulattaa tuotteita kerralla tarjolle vain tarvittava määrä. Valmiiksi paistetuilla tuotteilla voi myös varmistaa tasaisen laadun.

Katso tarkemmat tuotetiedot:

6417700063947 Munkkipossu omenahillolla 40 x 120 g

6417700062551 Munkkirinkeli 20 x 55 g

6417700062551 Munkkirinkeli 20 x 80 g

6417700063336 Berliininmunkki 36 x 110 g

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit valittu

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit valittu

Tule kannustamaan Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalisteja perjantaina 15.3. Gastro-messuille!  Lue lisää
Lisätty  15.3.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Tule kannustamaan Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalisteja perjantaina 15.3. Gastro-messuille!

Kuusi kovatasoista Vuoden Kokki -finalistia aloittaa perjantain urakkansa heti aamusta klo 9 valmistelemalla ruokia kisakeittiöissä. Samaan aikaan kuusi taitavaa Vuoden Tarjoilija -finalistia valmistauu vastaanottamaan vieraat klo 10.

Klo 11.10–13.00 Vuoden Kokki -finalistien annokset valmistuvat.

Klo 15.20 Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 erikoispalkintojen jako

Klo 15.30 Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 -voittajien julkistus

Kokkifinalistit pääsivät tutustumaan raaka-aineisiin heti finalistien ratkettua. Raaka-aineina on mm. nautaa, possua ja pekonia. Jälkiruoka valmistetaan laadukkaista ranskalaisista Chocolaterie de l’Opéra -suklaista ja praliineista.

Kiitos upeista suorituksista kaikille semifinalisteille ja finalisteille onnea loppukilpailuun!

VUODEN KOKKI -finalistit

Teemu Boman, Finnjävel, Helsinki

Mikko Kaukonen, Food Camp, Helsinki

Ville Korhonen, Savoy, Helsinki

Kim Mustonen, OLO Garden, Helsinki

Sami Sorvoja, Pöllöwaari, Jyväskylä

Kalle Tanner, Villa Störsvik, Siuntio

VUODEN TARJOILIJA -finalistit

Chris Angelov, Savoy, Helsinki

Anna Antinjuntti, Isä Camillo, Kuopio

Heidi Martikainen, Savoy, Helsinki

Eveliina Paananen, Pöllöwaari, Jyväskylä

Noora Sipilä, Ora, Helsinki

Heidi Taskinen, Finnjävel, Helsinki

Vuoden Kokki – Yleisön suosikki: Matti Roiniola, Kakolanruusu, Turku

Vuoden Tarjoilija – Yleisön suosikki: Kiia Kinnunen, Pihvitupa, Hiekkasärkät-Kalajoki

Paras kattaus: Eveliina Paananen, Pöllöwaari, Jyväskylä

Paras kahvielämys: Chris Angelov, Savoy, Helsinki

Kilpailujen pääkumppanit ovat Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku, HKScan, Valio, Metos, MTK ja Messukeskus. Vuoden Tarjoilija -kilpailun pitkäaikainen pääkumppani on Pernod Ricard Finland Oy. Kilpailujen yhteistyökumppaneina ovat myös E. Ahlström, Fredman Group, Pajunen, Arvo Kokkonen, Perho Liiketalousopisto, Nespresso, Aromi, Vitriini, Jubilee ja Polar Electro Finland.

Tutustu Vuoden kokki -ehdokkaisiin

Tutustu Vuoden kokki -ehdokkaisiin

Tule kannustamaan kovatasoisia kilpailijoita Gastroon 15.–16.3. Tutustu kokkeihin ja heidän ajatuksiinsa, mikä ruuanlaitossa viehättää.  Lue lisää
Lisätty  20.2.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Tule kannustamaan kanssamme kovatasoisia kilpailijoita Gastroon 15.–16.3. Tutustu kokkeihin ja heidän ajatuksiinsa, mikä ruuanlaitossa viehättää.

Matti Roiniola, Kakolanruusu, Turku: Asiakkaiden tyytyväisyys sekä työntekijöiden yhteen hiileen puhaltaminen ja moitteettomasti toimiva kommunikointi ovat minulle tärkeitä. Rentoa ja rehellistä ruokaa, maku ensin! Pahin skenaario on, että asiakas lähtee nälkäisenä ravintolasta.

Teemu Boman, Finnjävel, Helsinki: Uskon että kaikesta saa valmistettua jotain hyvää, jotkut asiat vain vaativat enemmän työtä ja mielikuvitusta. Tärkeintä on saada asiakkaalle hyvä ravintolakokemus ja ruokaa, josta jää hyvä mieli. Toki myös uuden luominen ja ruokatuotteen kehittäminen on hyvä bonus.

Karoliina Jaakkola, Muru, Helsinki: Minulla ei ole sen kummempaa filosofiaa kuin että tehdään ja syödään ruokaa, mikä on hyvää, ja juodaan ja tarjoillaan juomaa, joka maistuu. Toivoisin askelta yksinkertaisuuteen ja vieläkin enemmän ''maut edellä" -meininkiin. Yksinkertaisesti kaunis voisi olla se juttu.

Mikko Kaukonen, Food Camp, Helsinki: Minulle on tärkeätä sekä itseni että muiden kehittäminen, puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet sekä suomalaisen ruokakulttuurin edistäminen. Toivon, että suomalaisen ruokakulttuurin arvostus nousee kansainväliselle tasolle.

Ville Korhonen, Savoy, Helsinki: Asiakas ensin -periaate sekä uuden oppiminen ja oivaltaminen ja sitä myötä jatkuva kehittyminen ovat minulle tärkeitä.

Kim Mustonen, OLO Garden, Helsinki: Minulle on tärkeätä ruokaelämysten luominen sekä itseni ylittäminen ja kehittyminen ammatissani alani huipulle, niin että voin olla esimerkkinä muille. Mottoni on "Rakasta ruokaa, nauti ruoanlaitosta!" Toivon, että tulevaisuudessa syötäisiin vielä enemmän ravintoloissa iltaisin.

Mikko Pynnönen, OLO, Helsinki: Työssäni ehdottomasti tärkeätä on itseni kehittäminen sekä kokkina että ihmisenä, uuden oppiminen ja elämysten luominen asiakkaille. Haluaisin nähdä enemmän katuruokakulttuuria Suomessa.

Anssi Riihimäki, OLO, Helsinki: Makuyhdistelmät ja sesongit ovat ruokafilosofiani keskiössä, myös eettiset periaatteet ovat olennainen osa nykyaikaa. Uskon, että tulevaisuudessa arvovalinnat ohjaavat ihmisiä voimakkaammin ja että ihmisten ja ympäristön hyvinvointi kiinnostaa yhä enemmän. Elämyksistä myös ollaan valmiita maksamaan enemmän.

Sami Sorvoja, Pöllöwaari, Jyväskylä: Pidän uusien annosten kehittelemisestä ja siitä, kun asiakkaat ovat positiivisesti yllättyneitä nauttimastaan ateriasta ja palaavat kerta toisensa jälkeen takaisin. Tällä hetkellä yritän tehdä niin yksinkertaista ruokaa kun vain uskallan siten, että se on vielä mielenkiintoista.

Alfred Tallberg, Latva, Helsinki: Luomuruoka ja järkevä ruuanlaitto on intohimoni. Ruuanlaitossa "yksinkertainen on kaunista" toimii. Toivon vastuullisempaa ruokatuotantoa, mm. luomutuotteita ja hävikin minimointia.

Kalle Tanner, Villa Störsvik, Siuntio: Teen ruokaa vahvasti maku edellä, en tahdo rajata tekemistäni liiaksi vallitsevien trendien mukaan tai lokeroitua mihinkään tiettyyn tyylisuuntaukseen. Toivoisin, että asiakkaalla olisi mahdollisimman rento ja kotoisa olo. Pyrin tekemään asiat kuten toivoisin kokevani ne itse.

Jesse Valkama, OLO, Helsinki: Jatkuva oppiminen, laadukkaat raaka-aineet ja mukavan porukan kanssa yhdessä tekeminen ilman turhia tärinöitä on tärkeätä. Ruuan valmistuksessa korostan sesongin puhtaiden raaka-aineiden omaa makua. Toivon, että ala jatkaa kasvuaan myös tulevaisuudessa ja ihmiset käyvät enemmän yhdessä etsimässä elämyksiä.

Kuvat: Aleksi Tuomola

Wihurin Metro-tukku on pääkumppanina mukana kisassa edistämässä alan arvostusta ja osaamista.

Tutustu myös Vuoden tarjoilija -semifinalisteihin tästä.

 

 

Tutustu Vuoden tarjoilija -ehdokkaisiin

Tutustu Vuoden tarjoilija -ehdokkaisiin

Tule kannustamaan kovatasoisia kilpailijoita Gastroon 15.–16.3. Tutustu tarjoilijoihin ja heidän ajatuksiinsa mieleenjäävästä palvelusta.  Lue lisää
Lisätty  20.2.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Tule kannustamaan kanssamme kovatasoisia kilpailijoita Gastroon 15.–16.3. Tutustu tarjoilijoihin ja heidän ajatuksiinsa mieleen jäävästä palvelusta.

Chris Angelov, Ask, Helsinki: Minulle on tärkeää tehdä vieraideni illasta mieleenpainuva luomalla heille uusia elämyksiä. Mielestäni sekä ruualla että juomalla on oma paikkansa palvelukokonaisuudessa. Uskon että suomalainen ruoka- ja juomakulttuuri on menossa hyvään suuntaan.

Juulia Eloranta, Ravintola C, Tampere: Haluan luoda asiakkaille elämyksiä ylittämällä asiakkaiden tarpeet tarjoamalla heille jotain ainutlaatuista mitä he eivät saa muualta. Aitoudesta, puhtaudesta ja laadukkuudesta syntyy kokonaisvaltainen palvelukokemus.

Saara Pulkkinen, Le Biff, Lappeenranta: Minussa on synnynnäistä savolaisuutta ja tarttunutta karjalaisuutta, olen kuin ottaisin vieraat omaan kotiini. Onnistuneen elämyksen luomisessa hyvä keskustelu asiakkaan ja tarjoilijan välillä on tärkeää niin, että molempien persoonat kohtaavat. Ruuan ja juoman kombinaation pitää toimia ja palvelun olla aitoa. Ruoka on kuin luusto, joka pitää ravintolan kasassa. Palvelu on sielu.

Eveliina Paananen, Pöllöwaari, Jyväskylä: On tärkeää olla aito ja rehellinen oma itsensä ja palvella asiakkaita persoonallisesti huomioiden asiakkaiden tarpeet. Palvelun pitää olla yhtä hyvää kuin ruoka. Palvelua voidaan kehua samalla tavoin kuin ruokaa ja näin saadaan palvelun tasoa entisestään nostettua Suomessa.

Noora Sipilä, Ora, Helsinki: Joka päivä pitää vähän jännittää ja pitää olla kiva mennä töihin. Sitten kun ei ole enää innoissaan, niin pitää vaihtaa alaa tai työpaikkaa. Kokonaisvaltainen tiedostaminen, mistä juoma ja ruoka tulee ja että jokaisella valinnalla on seuraukset, myös se kuka tekee ja mistä asiakkaat yksilöllisine tarpeineen tulevat, on tärkeää.

Heidi Taskinen, Finnjävel, Helsinki: Palvelu on alttius, jota on vaikea oppia. Täytyy olla kärsivällisyyttä ja omata pientä miellyttämisen halua. Ennen kaikkea kykyä laittaa toinen itsensä edelle: haluat onnellistaa vieraasi, vaikka itselläsi olisikin jo kupla otsassa. Tunnen voimakkaimmat onnistumisen hetkeni, kun pystyn tarjoamaan elämyksiä vielä vaikka kotiin viemisinä.

Jenna Hintzell, Finnjävel, Helsinki: Elämyksien luominen ja erinomaisen hospitalityn ylläpitäminen jokaiselle asiakkaalle on tärkein ja mielenkiintoisin työtehtäväni. Palvelufilosofiani perustuu klassisuuden ja rentouden yhdistämiseen. Tahdon tarjota asiakkailleni mahdollisuuden rentoon ilmapiiriin, vaikka miten hifisteltäisiin ruokien, juomien ja ympäristön kanssa.

Heidi Martikainen, Savoy, Helsinki: Nautin asiakasrajapinnassa toimimisesta enkä esimerkiksi toimistotyöstä. Ilman asiakkaita työpäivät olisivat kovin tyhjiä. Toimin aina ja about joka tilanteessa fiilispohjalta. Voisin kuvailla tätä jopa elämänfilosofiakseni.

Anna Antinjuntti, Isä Camillo, Kuopio: Palvelutilanteessa ole läsnä omana itsenäsi mukautuen, elä mukana hiljaa taustalla jos tilanne vaatii tai naura vedet silmissä vieraasi kanssa niin, että poskiin sattuu vielä huomennakin! Loista asiantuntevuudella ja varmuudella. Jokaikinen työhetki voi olla juuri se, mitä muistelet kiikkustuolissa prikka kädessä.

Sacha Nuikka, OLO, Helsinki: Haluan palvella persoonallisesti ja yksilöllisesti – minulla on kyky lukea asiakkaita. Ruokia ja viinejä pitää osata suositella. Baarissa yhtä lailla kuin keittiössäkin, laadukkailla ja tuoreilla raaka-aineilla saadaan oikeat maut esiin.

Leeni Hyvärinen, Royal Ravintolat, Helsinki: Minulle eettisyys, elämysten tuottaminen, trenditietous ja edelläkävijyys palvelussa ovat tärkeitä asioita.

Kiia Kinnunen, Pihvitupa, Kalajoki: Minulle on tärkeätä onnistuminen: se, että voin tuottaa iloa. Haluan nähdä aidon hyvän tunteen ihmisissä. Heidän pitää saada kaikki irti, kun tulevat meille. Annoksien on tuotettava elämyksiä, miksi sitä muuten lähtisi ravintolaan. ”Create something beautiful everyday” kuvastaa omaa ajatteluani töissä.

Kuvat: Aleksi Tuomola

Wihurin Metro-tukku on pääkumppanina mukana kisassa edistämässä alan arvostusta ja osaamista.

Tutustu myös Vuoden kokki -semifinalisteihin tästä.

Kaskis on Vuoden ravintola

Kaskis on Vuoden ravintola

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2018 -tunnustuksen turkulaiselle ravintola Kaskikselle.  Lue lisää
Lisätty  8.2.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2018 -tunnustuksen turkulaiselle ravintola Kaskikselle.

Perustelut Kaskiksen valintaan Vuoden ravintolaksi olivat herkullinen ruoka, laadukas palvelu ja ravintolan vaikutus koko Turun alueen ravintola-alan kehitykseen.

Erik Mansikka, Topi Pekkanen ja Simo Raisio perustivat 36-paikkaisen Kaskiksen vuonna 2014. Ravintolan ruokafilosofia perustuu klassiseen ranskalaiseen keittotaitoon ja annosten omaleimaisuuteen, joka saadaan uusien tekniikoiden sekä kotimaisten huippuraaka-aineiden ja toimivien makuparien kautta.

– Rentous on meillä tärkeintä. Kokki saa halutessaan pitää Tuton hattua päässään kebabia tarjoillessaan, sillä sellaiset asiat luovat ravintolalle karaktäärin. Myös välittömään ja luonnolliseen henkilökohtaisuuteen pyrkivästä asiakaspalvelustamme tulee paljon kiitosta ja palvelu onkin tärkeä osa kokonaisuuttamme. Ruoka tulee sitten kolmantena ja se on aina hyvistä kotimaisista raaka-aineista tehtyä, Erik Mansikka kertoo.

Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhusin mukaan ravintolassa vakuuttaa ruokatuotteen pitkäjänteinen kehittäminen persoonallisella otteella.

– Vuodenajat ja suomalaisen ruoan sielu ovat oivallettu uudella tavalla. Annoksissa näkyy ja maistuu aito rakkaus ruoanlaittoon. Vaikutuksen tekee myös paikallisuus niin lautasella kuin palvelussakin. Se on rentoa, mutta asiantuntevaa.

Suomen Gastronomien Seura ry on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Lähde: Wolfcom

 

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -semifinalistit julkistettu

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -semifinalistit julkistettu

Vuoden kokki -semifinalistit vierailivat eilen pian valmistuvassa logistiikkakeskuksessamme Vantaan Viinikkalassa.  Lue lisää
Lisätty  30.1.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailujen semifinalistit julkistettiin eilen, ja saimme kokit heti vieraaksemme pian valmistuvaan logistiikkakeskukseemme Vantaan Viinikkalaan.

Kilpailijoita kiinnostivat mm. demokeittiön ja hevileikkaamon tarjoamat mahdollisuudet sekä ison pakastevaraston viilentäminen ennen käyttöönottoa.

– Meille oli tärkeätä esitellä uusia tilojamme alan ammattilaisille ja tulevaisuuden osaajille jo tässä vaiheessa. Uuden logistiikkakeskuksen mahdollistama nopea toimitusrytmi ja oikeat pakkauskoot kiinnostivat myös semifinalisteja, ravintolakaupan avainasiakaspäällikkö Antti Leistén kertoo.

Leisténin kanssa kokkeja isännöivät Wihurin Metro-tukun oma keittiömestari, myyntipäällikkö Lasse Koistinen ja logistiikkapäällikkö Teemu Mikkonen.

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija selviävät Gastro-messuilla

Nyt julkistetut Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kisojen 12 semifinalistia kisaavat ensin finaalipaikoista ja sen jälkeen voitoista Gastro-messuilla 15.–16. maaliskuuta. Tänä vuonna kilpailuihin oli ennätysmäärä hakijoita: Vuoden kokiksi oli 60 hakijaa ja Vuoden tarjoilijaksi 21. Kilpailijoissa on mukana sekä konkareita että uusia kasvoja.

Vuoden Kokki-kilpailun johtajana toimii Vuoden Kokki 2011 Henri Kotkavuori ja Vuoden Tarjoilija-kilpailun johtajana ensimmäinen, vuonna 2013 valittu Vuoden Tarjoilija Maria Suihkonen. Vuoden kokissa korostuu Kotkavuoren mukaan kasvispainotteisuus. Vuoden tarjoilija -kilpailussa mitataan Suihkosen mukaan teknisen osaamisen lisäksi kykyä yhdistää elämyksellisyys aitoon asiakaskohtaamiseen haastavissakin tilanteissa.

 

VUODEN KOKKI -semifinalistit

Matti Roiniola, Kakolanruusu, Turku

Teemu Boman, Ravintola Finnjävel, Helsinki

Karoliina Jaakkola, Ravintola Muru, Helsinki

Mikko Kaukonen, Food Camp, Helsinki

Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki

Kim Mustonen, OLO Garden, Helsinki

Mikko Pynnönen, Ravintola OLO, Helsinki

Anssi Riihimäki, Ravintola OLO, Helsinki

Sami Sorvoja, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä

Alfred Tallberg, Ravintola Latva, Juuri Yhtiöt, Helsinki

Kalle Tanner, Villa Störsvik, Siuntio

Jesse Valkama, Ravintola OLO, Helsinki

 

VUODEN TARJOILIJA -semifinalistit

Chris Angelov, Ravintola Ask, Helsinki

Anna Antinjuntti, Ravintola Isä Camillo, Kuopio

Juulia Eloranta, Ravintola C, Tampere

Jenna Hintzell, Ravintola Finnjävel, Helsinki

Leeni Hyvärinen, Royal Ravintolat Oy, Helsinki

Kiia Kinnunen, Ravintola Pihvitupa, Hiekkasärkät-Kalajoki

Heidi Martikainen, Ravintola Savoy, Helsinki

Sacha Nuikka, Ravintola OLO, Helsinki

Eveliina Paananen, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä

Saara Pulkkinen, Holidayclub Saimaa, Ravintola Le Biff, Lappeenranta

Noora Sipilä, Ravintola Ora, Helsinki

Heidi Taskinen, Finnjävel, Helsinki

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailujen pääyhteistyökumppani. Muut pääyhteistyökumppanit ovat Messukeskus, Metos, Valio ja Pernod Ricard Finland.

Kuva: Aleksi Tuomola

HK Scan Pron ohjeilla helppoa ja maistuvaa

HK Scan Pron ohjeilla helppoa ja maistuvaa

HK Scan Pron keittiömestareiden ohjeilla valmistat maistuvaa tarjottavaa helposti.   Lue lisää
Lisätty  29.1.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

HK Scan Pron keittiömestarit suosittelevat uusia ruokaohjeita jokaiseen päivään!

Löydät uusimmat HK-koekeittiön testaamat reseptit HK Scan Pro -nettisivulta. Jotain uutta, jotain vanhaa, mutta uudella twistillä. Hyväksi todetut ja monikäyttöiset ohjeet kaikkiin keittiöihin. Sesonkia ja juhlia unohtamatta.

Tutustu ohjeisiin HK Scan Pron sivuilla.

Wihuri Oy amfori BSCIn jäseneksi

Wihuri Oy amfori BSCIn jäseneksi

Liityimme kansainvälisen sosiaalisen laadunvalvonnan toimintamallin, amfori BSCIn jäseneksi tämän vuoden alusta alkaen.   Lue lisää
Lisätty  22.1.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Wihuri Oy liittyi kansainvälisen sosiaalisen laadunvalvonnan toimintamallin, amfori BSCIn jäseneksi tämän vuoden alusta alkaen. Tuko Logisticsin kumppanina olemme noudattaneet toimintaperiaatteita jo yli kymmenen vuotta. Amfori BSCIn tavoitteena on varmistaa, että tuotteet on valmistettu sosiaalisesti ja eettisesti hyväksyttävissä tuotanto-olosuhteissa.

Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on Tuko Logisticsin kumppanina noudattanut amfori BSCIn toimintaperiaatteita jo vuodesta 2007 lähtien, jolloin Tuko liittyi toimintamallin jäseneksi. Wihurin varsinainen jäsenyys tarjoaa mahdollisuuden syventää osaamistamme ja myös uusia työkaluja toteuttaa vastuullisuustyötämme.

– Amfori BSCIn varsinaiseksi jäseneksi liittyminen tukee visiotamme olla Suomen luotettavin yhteistyökumppani tukkukaupassa. Tavoitteenamme on syventää myös tavarantoimittajiemme tuntemusta vastuullisista toimintatavoista ja samalla parantaa työoloja koko hankintaketjussamme, ostojohtoja Jaakko Koskinen-Fallström Wihurin Metro-tukun hankinnasta ja logistiikasta sanoo.

Ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja amfori BSCI-periaatteisiin sitoutumisen lisäksi Wihurin Metro-tukun vastuullisen hankinnan periaatteiden kivijalkana ovat hyvän kauppatavan periaatteet ja laadukkaat ja turvalliset tuotteet sekä niiden jäljitettävyys.

Mikä on amfori BSCI?

Business Social Compliance Initiative (nyk. amfori BSCI) on eurooppalaisten kauppaketjujen vuonna 2003 kehittämä sosiaalisen laadunvalvonnan malli, jonka tavoitteena on ns. riskimaiden tavarantoimittajien työolojen parantaminen sekä niiden valvonnan selkeyttäminen ja yhtenäistäminen. Toimintaa koordinoi amfori (ent. Foreign Trade Association) Brysselissä.

Työoloja parannetaan mm. koulutusten, kolmannen osapuolen auditointien sekä tiedon ja vaikuttamistyön avulla. Periaatteet perustuvat Kansainvälisen työjärjestön ILOn yleissopimuksiin ja suosituksiin, YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia ohjaaviin periaatteisiin sekä OECD:n toimintaohjeisiin monikansallisille yrityksille.

Runebergin torttu, uusi gluteeniton Runebergin levykakku ja laskiaispulla

Runebergin torttu, uusi gluteeniton Runebergin levykakku ja laskiaispulla

Talvikausi on käynnissä ja ihanat helmikuun herkut ovat taas ajankohtaisia.   Lue lisää
Lisätty  29.1.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Talvikausi on käynnissä ja ihanat helmikuun herkut ovat taas ajankohtaisia. Mehevä suomalainen perinneleivonnainen Runebergin torttu, kätevä uutuus gluteeniton Runebergin levykakku sekä herkullinen laskiaispulla odottavat jo syöjiään.

Helpottaaksemme arkista aherrusta, tarjoamme kauden herkut kätevinä laktoosittomina kypsäpakasteina.

Myllyn Paras Runebergin torttu 54 x 90 g on perinteiseen tapaan sylinterinmuotoon leivottu torttu, joka on koristeltu sokerikuorrutteella ja vadelmahillosilmällä. Myllyn Paras tarjoaa tämän suomalaisten rakastaman sesonkiherkun kätevänä laktoosittomana kypsäpakasteena.

Myllyn Paras Gluteeniton Runebergin levykakku 1 x 2 kg on Runebergin tortun kakkuversio, josta annokset leikataan vasta tarjoiluvaiheessa. Levykakussa on n. 30 annosta. Tuote on sekä gluteeniton että laktoositon, eli se sopii lähes kaikille.

Myllyn Paras Laskiaispulla 16 x 100 g on suussa sulava vadelmahillolla ja kasvirasvapohjaisella creme-vaahdolla täytetty laktoositon pulla. Tuote on kypsäpakaste, eli se vaatii ainoastaan sulatuksen ennen tarjoilua.

Katso tarkemmat tuotetiedot:

Runebergin torttu 54 x 90 g

Gluteeniton Runebergin levykakku 1 x 2 kg

Laskiaispulla 16 x 100 g

Uutuus! Tradifoodin laadukkaat siipikarjatuotteet

Uutuus! Tradifoodin laadukkaat siipikarjatuotteet

Tradifoodin korkealuokkaiset ranskalaiset siipikarjatuotteet saatavilla Wihurin Metro-tukussa.

  Lue lisää
Lisätty  16.1.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Tradifoodin korkealuokkaiset ranskalaiset siipikarjatuotteet saatavilla nyt Wihurin Metro-tukussa. La Belle de France -sarjan kanat, ankat, viiriäiset ja kyyhkyt kasvavat vapaina vastuullisten sopimuskasvattajien tiloilla. Luonnonmukainen ravinto ja hidas kasvaminen antavat linnuille hienostuneen maun.

2075800500003 Maissikananrintafilee siipiluulla 180/200g

2075806100009 Maissikananpoika 350/400g

2075801400005 Ankankoipi Barbarie 350g

2075801300008 Ankanfile Barbarie 350g

2075807700000 Ankanmaksa extra 550g

2075821200005 Ankanmaksa viipale 50g x 20

2075853900003  Kyyhky Anjou 350/400g

2075802500001 Ankanrinta 350/400g

2075814500006 Hanhenkoipi 350/400g

2075800700007 Maissikananrintafile 160/180g

2075854300000 Maissikanankoipi 220/240g

2075835300005 Viiriäinen luuton crapaudine 110/130g

2075814300002 Ankanfile canette 180/220g

Parhaat tarjoukset Kuukauden tärpeissä

Parhaat tarjoukset Kuukauden tärpeissä

Olemme koonneet Kuukauden tärppeihin ajankohtaiset, keittiötä ilahduttavat hevi-, liha- ja kalatarjoukset, jotka ovat voimassa kuukauden kerrallaan.  Lue lisää
Lisätty  5.1.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Olemme koonneet Kuukauden tärppeihin ajankohtaiset, keittiötä ilahduttavat hevi-, liha- ja kalatarjoukset, jotka ovat voimassa kuukauden kerrallaan.

Löydät Kuukauden tärpit verkkokaupastamme. Tutustu tarjouksiimme ja siirry ostoksille tästä.

Tarjoukset ovat voimassa kaikille asiakkaillemme. Hintatiedot näkyvät vain kirjautuneille asiakkaillemme.

Tervetuloa ostoksille!

Ravintolakaupan asiakkaat tyytyväisiä Metron palvelukokemukseen

Ravintolakaupan asiakkaat tyytyväisiä Metron palvelukokemukseen

Metro-tukun tekemän palvelukokemusta mittaavan kyselyn mukaan 95 % kokee Metron kokonaislaadun kiitettävänä.  Lue lisää
Lisätty  1.12.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Metro-tukun tekemän palvelukokemusta mittaavan kyselyn mukaan 95 % kokee Metron kokonaislaadun kiitettävänä.

Kysyimme reilulta 800 ravintolakaupan asiakkaaltamme, millaisen palvelukokemuksen he saavat Wihurin Metro-tukussa. Saimme asiakkailtamme noin 300 arvokasta vastausta.

Asiakkaistamme 95 % kokee kokonaislaadun kiitettävänä. Heistä 85 % on sitoutuneita tai erittäin sitoutuneita asiakkuuteen ja 82 % kokee asiakkuuden antavan paljon arvoa liiketoiminnalleen.

Vapaasti annettavissa palautteissa saimme kehuja ystävällisestä palvelusta, även på svenska sekä helposta ja nopeasta tavoitettavuudesta. Asiakkaamme arvostavat yhteyshenkilöidemme asiantuntevaa otetta, paikallisen toimintaympäristön tuntemusta ja aitoa kiinnostusta asiakkaan liiketoimintaa ja sen edistämistä kohtaan.

Esille nousseita kehittämisen osa-alueita olivat mm. tuoretuoteryhmät ja verkkokaupan toiminnallisuus, joihin panostamme nyt ja jatkossa. Liha, kala ja hevi ovat valikoimatyömme painopistealueita niin laadun kuin toimitusrytmin osalta.

Kysyimme asiakkailtamme myös vastuullisuustyöstämme. Reilu kolmasosa vastaajista koki meidän olevan edelläkävijä. Loput vastaajat pitävät toimintaamme yhtä vastuullisena kuin päivittäistavara-alan tukkukaupoilla yleensä. Asiakkaillemme vastuullisuus merkitsee tuotteiden turvallisuutta ja sitä, että niiden hankinnassa ja valmistuksessa on huomioitu ihmis- ja työoikeudet sekä ympäristöasiat.

Otamme vastuullisuusasiat huomioon kaikessa toiminnassamme ja kerromme avoimesti tavoitteistamme ja toimenpiteistämme niiden saavuttamiseksi. Ennätysmäärä asiakkaitamme vastasi kyselyymme, mikä osoittaa, että vastuullisuusasiat koetaan tärkeänä osana yhteistyötä.

Meiran vinkeillä kohti kesää

Meiran vinkeillä kohti kesää

Kesäkahvilan avaamiseen ei ole enää pitkä matka: nyt on oikea aika varautua kuumaan myyntikauteen.  Lue lisää
Lisätty  23.4.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Kesäkahvilan avaamiseen ei ole enää pitkä matka: nyt on oikea aika varautua kuumaan myyntikauteen.

Tutustu kahvikupposen ääressä Meiran kesäkahvilan muistilistaan, joka antaa vinkkejä mm. myyvästä esillepanosta ja osuvan valikoiman rakentamisesta. Samalla saat uusia reseptejä kesäisiin Kulta Katriina ja Segafredo -juomiin.

Lue lisää Meiran uutiskirjeestä.

Kastikkeiden kuningas 150 vuotta

Kastikkeiden kuningas 150 vuotta

Lämmittävän chilistä maustekastiketta, Tabascoa, valmistetaan yhä tänäkin päivänä perheyrityksessä pitkien ja hiottujen perinteiden mukaan.  Lue lisää
Lisätty  19.2.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Ikoninen punainen Tabasco-pullo täynnä lämmittävän chilistä maustekastiketta on jokaiselle tuttu. Harva tietää, että kastike valmistetaan yhä tänäkin päivänä perheyrityksen voimin ja pitkien, hiottujen perinteiden mukaan.

Tarina legendaarisen maustekastikkeen takana on kiehtova. Kastikkeen kehittäjä, Edmund McIlhenny, aloitti sen valmistuksen vuonna 1868 Louisianan Avery Islandilla. 150 vuotta tuotteen lanseeraamisen jälkeenkin pitkää valmistusprosessia ja lopputuotteen laatua tarkkailee joku alkuperäisen suvun jäsenistä. Yrityksen nykyisenä päämiehenä toimii Anthony Simmons, jo suorassa polvessa seitsemäs McIlhennyn suvun jäsen.

Tabascoon käytettävät Capsicum frutescens -lajikkeen siemenet kasvatetaan Avery Islandilla ja juuri oikean kypsyysasteen saavuttaneet paprikan hedelmät tunnistetaan edelleen kastikkeen alkuvaiheista tuttua puista “le petit bâton rouge” -väritikkua käyttämällä. Edelleen käytössä olevan perinteisen menetelmän mukaan chilit seuraavaksi murskataan, ja mäskiä fermentoidaan sen jälkeen kolme vuotta tammitynnyreissä.

Pitkän kypsytysprosessinsa aikana Tabasco saa omaleimaisen, tasapainoisen makunsa, joka ansiosta se on niin ammattilaisten kuin kotikokkienkin suosiossa. Tynnyrikypsytyksen aikana chilimurskan tulisuus täyteläistyy ja syvenee, ja kastike maustuu ilman lisäaineita tai liiallista suolan käyttöä. Lopullinen maku muodostuu kolmesta luonnollisesta ainesosasta: Tabasco-chilimursakasta, suolasta ja korkealaatuisesta viinietikasta. Ammattilaiskäytössä tuhti aromi takaa mainion käyttösuhteen: vähempi riittää, kun aitoa makua löytyy rutkasti.

Tutun punaisen kastikkeen rinnalla maistuvat myös neljä muuta makua: hapokas, pykälää miedompi vihreä Tabasco, savustetuista paprikoista makunsa saava Chipotle, valkosipulilla juuri sopivaksi ryyditetty maustekastike sekä joukon tulisin Habanero, jonka maussa tuntuvat eksoottiset hedelmät. Kullekin kastikkeelle löytyy oma fanijoukkonsa, eikä suotta.

Kokeile neljää kastiketta

Miedoin, vihreässä pullossa myytävä Tabasco-kastike on oivallinen kasvisruokien maustaja. Se tuo tarjoiluun kivaa hapokkuutta esimerkiksi avokadon kaverina, ja maistuu erinomaisesti myös esimerkiksi sosekeitoissa. Valkosipulinen, kolmesta eri paprikasta makunsa saava kastike ryydittää komeasti muiden muassa merelliset annokset, ja on monen nautiskelijan herkku kanansiipien marinadissa. Aidosti savuinen Chipotle, nostaa lihan ja erilaisten pataruokien aromit komeasti esiin ja sopii hiukan yllättäen myös vaikkapa suklaan kaveriksi. Majoneesin sekoitettuna se toimii herkullisena grilliruokien kastikkeena ja dippinä. Punainen Tabasco on mainio yleiskastike. Sen aromikas maku sopii mainiosti esimerkiksi munaruokiin, tartarpihvin kumppaniksi, ja maustajaksi niin salaateille, keitoille kuin laatikkoruuillekin. Se on tietenkin klassinen osa myös Bloody Mary -drinkkiä. Tutusta pullosta löytyy myös isompi koko ammattikeittiökäyttöön. Tulisin kastikkeista, hedelmäinen Habanero, kyytii maullaan ajatukset karibialaisiin tunnelmiin. Tulinen, makeahko maustaja istuu hyvin suklaaruokien ja juustojen kanssa, ja lämmittää kivasti esimerkiksi häränlihapihvin marinadissa ja lihakastikkeissa. Tabascon menestystarina puhuu puolestaan. Hiottu, yksinkertaisen maistuva resepti, perheyrityksen omistautunut ote ja perinteiset, kiireettömät valmistusmenetelmät takaavat luotettavan laadun ja tutun, uskottavan tuotteen, jonka takana ammattikeittiökin voi rauhassa seistä. Teksti: Ani Kellomäki

Kuohuvat kevään juhliin

Kuohuvat kevään juhliin

Kuohuviini kuuluu olennaisena osana kevään juhliin. Kuohuviiniä tarjotaan virittämään vieraat juhlatunnelmaan.  Lue lisää
Lisätty  23.4.2018  kategoriaan  Ajankohtaista

Kuohuviini kuuluu olennaisena osana kevään juhliin. Olipa kyse sitten vapusta, häistä, valmistujaisista tai kolmikymppisistä, kuohuviiniä tarjotaan virittämään vieraat juhlatunnelmaan.

Kuohuvan tarjoilu juhlissa ei kuitenkaan tarvitsisi rajoittua vain alkumaljoihin, vaan kuohuviiniä voidaan tarjoilla läpi koko juhlien. Erilaisia kuohuviinilaatuja yhdistelemällä ja myös tarjoamalla kuohuvia drinkkejä syntyy kuplivan hauskat juhlat, jossa on ripaus ylellisyyttä. Jos kuohuviini valitaan juhlia teemoittavaksi asiaksi, kuljetaan myös trendien etulinjassa.

Kuohuviinien myynti on ollut Suomessakin kasvussa jo useamman vuoden. Erityisesti italialainen prosecco on nostanut suosiotaan, suomalaisten arvostamien espanjalaisten cavojen rinnalla. Nykyään prosecco on monissa maissa, myös Suomessa, suorastaan trendijuoma. Prosecco on helposti lähestyttävä kupliva viini, joka maistuu kaikille. Se on kepeä, raikas ja maukas.

Piccolopullo ja pientä naposteltavaa

Rennon cocktailtilaisuuden järjestäminen onnistuu tarjoamalla kuohuviiniä piccolopulloista. Mionetton Prosecco DOC Treviso Brut on saatavana kätevissä piccolopulloissa, ja kun kaveriksi pakkaa pillin, syntyy helposti juhlavan rento cocktailtilaisuus pienten naposteltavien kera.

Kuohuviiniä voi tarjoilla noutopöytäruuan kanssa

Laadukasta kuohuviiniä pidetään yleisesti ainoana viininä, jota voidaan tarjoilla läpi aterian. Prosecco sopii keveytensä ja raikkautensa vuoksi mainiosti useimpien ruokalajien seuraksi, ja onkin siksi mitä mainioin juomavalinta yleiseen noutopöytäruokailuun. Kuohuviini ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, jos menussa on hyvin rasvaisia tai maustettuja ruokia. Myöskään esim. tuhdit perinneruoat, kuten karjalanpaisti ja poronkäristys, eivät pääse oikeuksiinsa kuohuvan kanssa.

Kuohuviiniboolit ja -drinkit juhlatunnelman nostattajina

Boolit sopivat myöhäisillan juomatarjoiluun erinomaisesti. Nykypäivänä kannattaa kuitenkin unohtaa perinteiset viina + virvoitusjuoma -boolit, ja tarjota vieraille juhlavaan tunnelmaan paremmin sopivaa juomaa. Pienellä vaivalla saat boolitarjoilusta ohjelmanumeron, joko järjestämällä paikalle baarimestarin tai tekemällä ns. itsepalvelu-drinkkibaarin ohjeineen ja tarvikkeineen.

Mionetto Prosecco Brut Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, kevyen aprikoosinen, raikas. Tämä kevyt ja hennosti hedelmäinen prosecco sopii onnittelumaljaksi tai kala- ja äyriäisruokien seuraksi sellaisenaan tai sekoita siitä trendikäs mimosa-drinkki alkumaljaksi tai boolin vastineeksi. www.mionetto.fi

Alkoholittomat kuohuvat kovassa nosteessa

Alkoholittoman kuohuvan nauttimisesta on tullut suosittua ja alkoholittomat kuohujuomat nähdään hyvänä vaihtoehtona juhlajuomaksi siinä missä perinteinen kuohuviinikin. Henkell Alkoholfrei Sparkling Blanc on suuren suosion saavuttanut alkoholiton kuohujuoma, jonka kuplat ovat eloisia ja tuoksusta löytyy päärynää, omenaa sekä hentoa vaniljaa. Maultaan Henkell Alkoholfrei Sparkling Blanc on raikas ja sitrushedelmäinen ja se sopii mainiosti seurustelujuomaksi tai maljajuomaksi.

4003310013988 HENKELL 75CL ALKOHOLITON KUOHUJUOMA

8006220001669 MIONETTO PROSECCO DOC BRUT 75CL 11%

8006220110774 MIONETTO PROSECCO DOC BRUT 20CL 11%

Tutustu Mionetto Prosecco DOCiin

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi

Keittiömestari Ismo Sipeläinen valittiin Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi tasaväkisissä karsinnoissa Helsingissä 7.11.  Lue lisää
Lisätty  8.11.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Keittiömestari Ismo Sipeläinen valittiin Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi tasaväkisissä karsinnoissa Helsingissä 7.11.

Suomen edustajaksi kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin Bocuse d’Oriin valittiin keittiömestari Ismo Sipeläinen ravintola Finnjävelistä Helsingistä. Fiskars Campuksella järjestetyissä tasaväkisissä karsinnoissa toiseksi sijoittui Tommi Tuominen ja kolmanneksi Benjamin Frostell. Tuomaristo kehui Ismon suoritusta tasaisen varmaksi ja rauhalliseksi. Sipeläinen vei voiton 760 pisteellä, Tuominen keräsi 742 pistettä ja Benjamin Frostell 654.

– Karsintakilpailua oli saapunut seuraamaan suuri joukko alan ammattilaisia, mikä ilahdutti kaikkia yhteistyökumppaneita. Olemme varmoja, että alkava Bocuse d’Or -kilpailukausi herättää yhä enemmän kiinnostusta sekä ammattilaisissa että ruuasta ja ruuanlaitosta kiinnostuneita. Suomen hyvä menestys aiemmissa kansainvälisissä kilpailuissa on selvästi lisännyt kiinnostusta. Eilinen karsinta oli odotetusti kovatasoinen. Ismo Sipeläisellä on vankka kilpailutausta, mikä näkyi suorituksessa. Ismo on mm. Pohjoismaiden vuoden nuori kokki 2013 ja Vuoden kokki 2015, myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen Wihurin Metro-tukusta kertoo.

Kilpailutehtävänä oli valmistaa 5 tunnissa 35 minuutissa 14 kala-annosta lautasille ja 12 liha-annosta vadille sekä kaksi liha-annosta lautasille. Pakolliset raaka-aineet kala-annoksessa olivat kotimainen kuha ja raa’at katkaravut sekä liha-annoksessa ankka ja ankan sydän.

– Kala-annosten onnistuminen oli hiukan pettymys kaikilla. Ankka oli selkeästi tasokkaampi. Annokset eivät tietenkään vielä olleet aivan Bocuse d’Or-tasoa, mutta aikaa kandidaatilla on hioa suoritus huippuunsa ennen Torinon karsintakisoja, kommentoi päätuomari Pekka Terävä.

Ismo Sipeläisen ensimmäinen näytön paikka on Euroopan osakilpailu Torinossa kesäkuussa 2018. Ensi vuonna järjestettävistä Euroopan, Amerikan ja Aasian osakilpailuista 24 joukkuetta jatkaa finaaliin, joka järjestetään Lyonissa tammikuussa 2019.

Suomen Bocuse d’Or -joukkue aloittaa kilpailukautensa vuoden 2019 alussa, jolloin Torinon raaka-aineet pitäisi olla tiedossa. Kisatiimiä kasataan parhaillaan. Sipeläinen toimi Matti Jämsénin assistenttina Bocuse d’Or -kaudella 2014–2015, jolloin joukkue ylsi Suomen parhaaseen sijoitukseen 4:nneksi.

Suomi osallistuu kilpailuun nyt 14:ttä kertaa. Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010.

Onnittelemme Ismoa Bocuse d’Or -edustuspaikasta! Meistä on hienoa tehdä yhteistyötä matkalla kohti Lyonin finaalia 2019 – kesäkuussa 2018 pidettävän Euroopan osakilpailun kautta.

Suomi hakee Bocuse d’Or Euroopan osakilpailua keväälle 2020. Muita hakijamaita ovat Kroatia, Puola ja Viro.

Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen kertoo videolla, mitä kumppanuus merkitsee.

Wihurin Metro-tukku ja Barona Logistiikka yhteistyöhön logistiikkakeskuksessa

Wihurin Metro-tukku ja Barona Logistiikka yhteistyöhön logistiikkakeskuksessa

Wihurin Metro-tukku ja Barona Logistiikka yhteistyöhön Wihuri Oy Aarnion logistiikkakeskuksen varastotoimintojen operoinnista.   Lue lisää
Lisätty  1.11.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Wihurin Metro-tukku ja Barona Logistiikka yhteistyöhön logistiikkakeskuksen varastotoimintojen operoinnista.

Keväällä 2018 valmistuvassa Wihuri Oy Aarnio Metro-tukun logistiikkakeskuksessa tulee työskentelemään 150 Barona Logistiikan logistiikka-alan osaajaa monipuolisissa varastotehtävissä. Haut käynnistetään marraskuun aikana.

Wihurin Metro-tukun hankinta- ja logistiikkajohtaja Janne Sokajärven mukaan nyt allekirjoitetulla yhteistyösopimuksella osapuolet sitoutuvat pitkäaikaiseen strategiseen kumppanuuteen, jolla varmistetaan toimintavarmat ja kilpailukykyiset varastoprosessit.

– Barona Logistiikan pitkäaikainen kokemus ja edistyksellinen osaaminen niin vastuullisena työnantajana kuin logistiikkaprosessien osaajana tukivat päätöksentekoamme, Sokajärvi jatkaa.

Logistiikkapäällikkö Teemu Mikkonen Wihurin Metro-tukusta kertoo, että yhteistyö Barona Logistiikan kanssa on luonteva vaihtoehto, sillä yhteistyötä on tehty jo Metro-pikatukkujen keräilytoiminnoissa.

– Barona Logistiikan kokonaisvastuu varastotoiminnoista mahdollistaa ammattitaitoisen ja kustannustehokkaan toiminnan kaikkina aikoina, kun resurssit voidaan kohdentaa oikeisiin tehtäviin oikeaan aikaan ympäri vuorokauden, Mikkonen jatkaa.

Barona mukaan jo suunnitteluvaiheeseen

Yhteistyö käynnistyy välittömästi, ja Barona Logistiikan ammattilaiset ovat avainrooleissa logistiikkakeskuksen toiminnallisen kokonaisuuden suunnittelussa ja rakentamisessa.

– Wihurin Metro-tukku on meille pitkäaikainen ja erittäin merkittävä asiakas. Olemme todella iloisia siitä, että pääsimme projektiin mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Pystymme tällä tavoin antamaan parhaan panoksemme sujuvan, varman ja laadukkaan käyttöönoton ja tuotannon takaamiseksi, palvelujohtaja Olli Nieminen Barona Logistiikasta kertoo.

Barona Logistiikan toimialajohtaja Kari Heikkilä pitää mittavaa yhteistyötä Wihurin Metro-tukun kanssa suurena luottamuksen osoituksena.

– Nyt kääritään hihat ja ryhdytään hommiin! On hienoa olla logistiikka-alan murroksessa juuri nyt, kun prosessit ja menetelmät uudistuvat, ja ennen kaikkea olla yhdessä asiakkaidemme kanssa tekemässä näitä muutoksia, Heikkilä kiteyttää.

Lisätietoja

Hankinta- ja logistiikkajohtaja Janne Sokajärvi, Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku, p. 040 748 7086

Toimialajohtaja Kari Heikkilä, Barona Logistiikka, p. 040 550 0109

Barona Logistiikka on sisälogistiikan palveluratkaisuihin erikoistunut yritys, jonka palveluksessa työskentelee vuosittain yli 3 000 logistiikka-alan ammattilaista ja asiantuntijaa. Barona Logistiikka on osa suomalaista Barona Groupia, joka toimii myös Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Espanjassa, Virossa ja Venäjällä.

Keittiömestari Ismo Sipeläinen, Finnjävel

Keittiömestari Ismo Sipeläinen, Finnjävel

Bocuse d’Orin Suomen edustuspaikasta 7.11. kisaavat keittiömestarit Ismo Sipeläinen, Tommi Tuominen ja Benjamin Frostell esittäytyvät.  Lue lisää
Lisätty  30.10.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Bocuse d’Orin Suomen edustuspaikasta 7.11. kisaavat helsinkiläisravintoloiden keittiömestarit: Ismo Sipeläinen/Finnjävel, ravintoloitsija Tommi Tuominen/Finnjävel sekä Benjamin Frostell/Juuri Ravintolat.

Keittiömestari Ismo Sipeläinen, Finnjävel

Keittiömestari Ismo Sipeläinen Finnjävelistä kertoo, että nyt on aika lähteä tavoittelemaan menestystä kansainvälisissä kisoissa.

– Karsinnoissa minulla on etulyöntiasema kisakokemuksessa. Olen ollut Bocuse d’Or -kilpailussa assistenttina, nähnyt koko prosessin läheltä ja tiedän, mitä kokilta kisoissa vaaditaan, Ismo kertoo.

Suomen parhaana aseena kansainvälisissä kisoissa hän pitää jatkumoa.

– Suomi osallistuu ahkerasti kilpailuihin ja menestys on koko ajan nousujohteista.

Lempiraaka-aineekseen juuri nyt Ismo mainitsee sipulin, koska sen pystyy muokkaamaan sekä suolaiseksi että makeaksi.

Keittiömestari, ravintoloitsija Tommi Tuominen, Finnjävel

Keittiömestari, ravintoloitsija Tommi Tuominen Finnjävelistä kertoo, että kipinä kilpailuihin on iskenyt uudelleen ajankohtana, joka on sopivampi kuin koskaan ennen.

– Karsintoihin lähden maku edellä. Karsinnoissa nähdään spektaakkeli, jotain, mitä ei ole koskaan ennen nähty!, Tommi kertoo.

Suomen on aika näyttää huipputason keittiöosaaminen. Altavastaajana on helpompi lähteä kansainväliseen kisaan kuin ennakkosuosikkina.

Tommin lempiraaka-aine juuri nyt on kananmuna, jota voi valmistaa sellaisenaan kymmenillä eri tavoilla ja hyödyntää keittiössä lähes mihin tahansa.

Keittiömestari Benjamin Frostell, Juuri Ravintolat

Keittiömestari Benjamin Frostell Juuri Ravintoloista kertoo lähteneensä mukaan halusta haastaa itsensä ja nähdä, mihin rahkeet riittävät.

– Olisi mahtavaa keskittyä treenaamiseen ja päästä mukaan kansainvälisiin kisoihin. Teen hyvin luonnonläheistä ja orgaanista ruokaa. Painotan makua ja se on vahvin osa-alueeni, Benjamin kertoo.

Suomen paras kilpailuvaltti on kansallisidentiteettimme; meidän pitää ylpeinä käyttää omia raaka-aineitamme ja omaa designiamme.

Benjaminin lempiraaka-aine juuri nyt on monipuolinen maa-artisokka, joka sointuu yhteen mm. sienten ja umamisten raaka-aineiden kanssa.

 

Bocuse d’Or Academy Finland

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 -haut käynnissä

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2018 -haut käynnissä

Wihuri Oy Aarnio/Metro-tukku on mukana etsimässä Vuoden Kokkia ja Vuoden Tarjoilijaa. Voittajat selviävät Gastro 2018 -messuilla.   Lue lisää
Lisätty  4.10.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Wihuri Oy Aarnio/Metro-tukku on mukana etsimässä Vuoden Kokkia ja Vuoden Tarjoilijaa. ELO-säätiön järjestämät Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -suomenmestaruuskilpailut ovat toimineet monen ammattilaisen ponnahduslautana menestykseen. Ilmianna itsesi tai kollegasi – hakuaikaa on 30.11.2017 asti. Voittajat selviävät Gastro 2018 -messuilla käytävissä kilpailuissa.

Vuoden Kokki -kisan ennakkotehtävänä on suunnitella ankalla maustettu kasvispääruoka, joka kilpailussa valmistetaan 12 hengelle kahdessa tunnissa. Vuoden Tarjoilijaksi mielivät suunnittelevat ruoka- ja juomamenun kattauksineen neljän henkilön kansainväliselle seurueelle.

Pääpalkintona kummassakin kilpailussa on 10 000 euroa. Lue lisää vuodenkokki.fi ja vuodentarjoilija.fi

ELO-säätiö palkitsi Finnjävelin

ELO-säätiö palkitsi Finnjävelin

ELO-säätiö palkitsi ravintola Finnjävelin Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnolla 27.10.   Lue lisää
Lisätty  31.10.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

ELO-säätiö palkitsi ravintola Finnjävelin Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnolla 27.10.

Ravintola Finnjävel palkittiin tänä vuonna ELO-säätiön Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnolla. Finnjävel on uudistanut suomalaisen gastronomian perinnettä, ja tehnyt siitä kiinnostavaa myös tuleville sukupolville.

Perusteluina Finnjävelin palkitsemiseen oli mm. se, että ravintola luo ruuasta ja designistä tarinoita ja elämyksiä ruokamatkaajille.

”Perustajat Tommi Tuominen ja Henri Alén tekivät perusteellisen työn keräämällä maakunnan taitureilta tietoa perinneruokien valmistuksesta. He tulkitsivat suomalaisen ruokakulttuurin juuria tavalla, joka herätti eloon monet klassikkoruokamme: karjalanpiirakan, tillilihan, karjalanpaistin ja läskisoosin”, palkintoraatina toiminut ELO-säätiön hallitus perustelee. Finnjävelin designista ovat vastanneet Kivi ja Tuuli Sotamaa.

Ravintola Finnjävel on alun alkaen ollut kahden vuoden kunnianhimoinen projekti, joka sulkeutuu keväällä 2018.

– Ulkomaalaisten vieraiden vilpitön into suomalaiseen ruokaperinteeseen ja suunnitteluun on ollut meille iso ilo. Uskon, että olemme olleet avaamassa tietä suomalaisen ruoan maailman valloitukselle. Toivomme, että nuoret kokit jatkavat Finnjävelin innoittamina suomalaisen ruokaperinteen vaalimista, Henri Alén kertoo.

ELO-säätiö antoi erityismaininnan myös niille sadoille kumppaneille, jotka ovat mukana luomassa yhteistyön kulttuuria. Suomi100-juhlavuonna on toteutettu satoja Syödään yhdessä tapahtumia niin koti- kuin ulkomailla.

F1-kuljettaja Valtteri Bottas Metro-tukun vieraana

F1-kuljettaja Valtteri Bottas Metro-tukun vieraana

F1-kuljettaja Valtteri Bottas kävi tapaamassa Wihuri Oy Aarnion henkilökuntaa ja huoltamokaupan asiakkaita Pitäjänmäessä.  Lue lisää
Lisätty  16.10.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

F1-kuljettaja Valtteri Bottas kävi 11.10. tapaamassa Wihuri Oy Aarnion henkilökuntaa ja huoltamokaupan asiakkaita Pitäjänmäessä sekä tutustui Metro-pikatukkuun. Bottas ja Wihuri ovat tehneet yhteistyötä pitkään, ja tällä kaudella Wihuri-logo on näyttävissä esillä Mercedes-AMG Petronas -tallin autoissa ja kuljettajien ajoasun hihassa.

Viidettä kautta F1:ssä ajava Bottas siirtyi tänä vuonna Williamsilta Mercedekselle. Jäljellä on neljä osakilpailua, joista Bottas tavoittelee voittoa ja kokonaiskilpailussa kuljettajien kakkossijaa. Hän on 13 pisteen päässä toisena olevasta Sebastian Vettelistä. Mestaruus on menossa Bottaksen tallikaverille Lewis Hamiltonille. Tallimestaruus on melko varmasti Mercedeksen.

”Ihan perusduunia”

Bottas kertoi ajamisestaan ja kisoihin valmistautumisesta. Menestyminen on Mercedes-AMG Petronas -tallin koko henkilökunnan yhteinen tavoite ja sen eteen toimintaa kehitetään jatkuvasti. Bottas kertoi tapaamisissa mm. fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitämisestä.

– Matkustaminen kisapaikalle optimoimaan niin, että se rasittaa elimistöä mahdollisimman vähän. Kuntoharjoittelu on monipuolista, joskin se painottuu enemmän kestävyyteen, esim. niskalihasten vahvistamiseen. Pyöräilen, juoksen, uin, käyn salilla ja hiihdän. Joulu–helmikuussa valmistaudun tulevaan kisakauteen treenaamalla kuutena päivänä viikossa, yleensä kahdesti päivittäin, Bottas kertoo.

Formulakuskin ura on ollut Bottaksen haave jo pikkupojasta, ja sen eteen hän on tehnyt määrätietoisesti töitä. Bottas myöntää kuvitelleensa kisaamisen F1-kuninkuusluokassa suuremmaksi asiaksi kuin miltä se nyt tuntuu.

– Vitsailen isän kanssa, että tämä on ihan perusduunia, ei sen kummempaa.

Seuraava F1-osakilpailu on Austinissa, USAssa 22.10. Wihuri Oy Aarnio / Metro-tukku toivottaa Valtteri Bottakselle menestystä kisaan!

Metro ELO-säätiön kilpailutoiminnan pääkumppaniksi

Metro ELO-säätiön kilpailutoiminnan pääkumppaniksi

Wihuri Oy Aarnio/Metro-tukku vahvistaa hyvin sujunutta yhteistyötä ja aloittaa ELO-säätiön kilpailutoiminnan pääkumppanina.   Lue lisää
Lisätty  20.9.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Wihuri Oy Aarnio/Metro-tukku vahvistaa hyvin sujunutta yhteistyötään ELO-säätiön kanssa ja aloittaa sen kilpailutoiminnan pääkumppanina. ELO-säätiö vastaa Bocuse d’Or Academy Finlandin valmistautumisesta maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun sekä Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -suomenmestaruuskilpailujen järjestämisestä.

Vuoden Kokki -kisa on toiminut monen keittiömestarin ponnahduslautana menestykseen. Kisa on järjestetty jo vuodesta 1995 lähtien. Vuoden Kokkeja ovat mm. ensimmäisen kisan voittanut Pekka Terävä, Aki Wahlman, Michael Björklund, Markus Aremo, Matti Jämsén, Henri Kotkavuori, Eero Vottonen ja tuoreimpana vuoden 2017 voittaja Mattias Åhman.

Vuoden Tarjoilija -kilpailu perustettiin vuonna 2013 edistämään tarjoilijoiden työn arvostusta ja tuomaan esiin sitä, että ravintolaelämys on aina kokin ja tarjoilijan yhteistyön tulos. Vuoden Tarjoilijoita ovat Maria Suihkonen, Toni Yksjärvi, Taneli Lehtonen ja Ronny Malmberg.

– Omien taitojen mittaaminen kilpailussa on parhaimpia tapoja kehittyä ja kerätä kokemuksia, kun joutuu haastamaan itseään eri tavalla kuin päivittäisessä työssä. Kilpailut ovat loistava tapa verkostoitua ja pitää pöhinää yllä, mikä edesauttaa alan arvostuksen kehittymistä, Vuoden Kokki 2018 -kilpailun johtaja Henri Kotkavuori ja Vuoden Tarjoilija 2018 -kilpailun johtaja Maria Suihkonen kertovat.

Hae mukaan Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuihin. Hakuaika on 30.9.–30.11.2017 ja voittajat valitaan Gastro-messuilla maaliskuussa 2018.

Bocuse d’Or Academy Finland starttaa marraskuussa

Wihuri Oy Aarnio on toiminut yhteistyössä Suomen Bocuse d'Or -edustajien kanssa jo vuosia. Alkavalla kilpailukaudella 2018–2019 yhteistyö huipentuu Suomen kilpailutoiminnan pääkumppanuuteen.

– Ravintolakauppa on yksi Aarnion strateginen painopiste. Meille on luontevaa olla entistä vahvemmin mukana gastronomiaan liittyvissä tapahtumissa, joissa yhdessä alan ammattilaisten ja tulevaisuuden osaajien kanssa viemme alaa eteenpäin. Näemme ELO-säätiön kilpailutoiminnan alan kehityksen lisäksi merkittävänä trendien ja osaamisen suunnannäyttäjänä. Se kasvattaa suomalaisen osaamisen tunnettuutta ulkomailla ja edistää myös Suomen houkuttelevuutta matkailukohteena, monien muiden Aarnion myyntipäälliköiden tavoin aikoinaan kisannut avainasiakaspäällikkö Antti Leistén kertoo.

Bocuse d'Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa viime vuoden 30-vuotisjuhlakilpailussa Suomea edusti Eero Vottonen assistenttinaan Miikka Manninen.

Finaali käydään kahden vuoden välein Lyonissa, Ranskassa ja välivuosina kisataan Euroopan, Amerikan ja Aasian karsinnoissa.

Suomi osallistuu kisaan nyt 14:ttä kertaa. Suomen edustaja valitaan 7. marraskuuta Helsingissä. Ehdokkaina ovat kovatasoiset kokit ravintola Finnjävelin keittiömestari Ismo Sipeläinen Helsingistä, Brasserie l’amourin keittiömestari Benjamin Frostell Porvoosta sekä ravintoloitsija, ravintola Finnjävelin keittiöpäällikkö Tommi Tuominen Helsingistä. Joukkueen johtajana toimii Sami Rekola ja presidenttinä Matti Jämsén.

– Bocuse d’Or on ehdottomasti alan ykkösbrändi maailmalla ja myös alan seuratuin kilpailu Suomessa. Tavoitteemme on tuoda kilpailu tutuksi kaikille gastronomiasta kiinnostuneille suomalaisille. Yhteinen tavoite suomalaisen osaamisen esiin nostamiseksi on innoittanut yhteistyökumppanimme ennakkoluulottomasti toimimaan yhdessä, Suomen joukkueen johtaja Sami Rekola sanoo.

Tervetuloa seuraamaan kanssamme Bocuse d’Or Academy Finlandin valmistautumista maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun sekä Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija suomenmestaruuskilpailuja, joissa rautainen ammattitaito avaa tien menestykseen!

Reilun kaupan tuotteet ovat vastuullinen valinta

Reilun kaupan tuotteet ovat vastuullinen valinta

Reilu kaupan tuotteet edistävät kehitysmaiden työ- ja elinoloja sekä ympäristön hyvinvointia.  Lue lisää
Lisätty  23.10.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Reilu kaupan tuotteet edistävät kehitysmaiden työ- ja elinoloja sekä ympäristön hyvinvointia.

Reilun kaupan teemaviikolla 23.–29.10. edistetään vastuullista kuluttamista, jolla vaikutetaan kehitysmaiden viljelijöiden ja työntekijöiden toimeentulon parantamiseen ja omasta tulevaisuudesta päättämiseen sekä ympäristön hyvinvointiin.

Reilussa kaupassa on mukana noin 1,6 miljoonaa pienviljelijää ja suurtilojen työntekijää. Tuotteita tuotetaan 75 maassa ja myydään 125 maassa. Tuotteiden sertifioinnista vastaa järjestön ja tuottajien yhteinen Fairtrade International.

Tuottajille maksetaan vähintään Reilun kaupan takuuhinta, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Työntekijöille maksetaan lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa sekä taataan asialliset työolot ja oikeus liittyä ammattiyhdistyksiin. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä.

Myydyimpiä tuotteita ovat kahvit, kukat, banaanit ja viinit.

Ensimmäiset Reilun kaupan tuotteet tulivat Suomeen 1999, ja tällä hetkellä on myynnissä noin 1 700 tuotetta. Viime vuonna suomalaiset ostivat Reilun kaupan tuotteita 189,9 miljoonalla eurolla, mikä on 9,5 % enemmän kuin edellisvuonna.

Suomalaisista 85 prosenttia tuntee Reilun kaupan merkin (TNS Gallup 2016). Kahviloiden ja ravintoloiden asiakkaista lähes puolet toivoo, että vastuullisesti tuotetuista tuotteista oli maininta menussa. Yli puolet mieltää paikan vastuulliseksi jos tarjolla on Reilun kaupan tuotteita (Taloustutkimus 2015).

Metro-tukussa on tällä hetkellä valikoimissa noin 60 Reilu Kaupan tuotetta; banaania, kahvia, jäätelöä, ruusuja ja sokeria kuin hunajaakin. Tuotteiden määrä kasvaa tasaisesti ja esimerkiksi kahvivalikoimaan on tullut syksyn aikana useampia Reilun Kaupan uutuuksia.

Kuva: Reilu kauppa ry

Yhdessä energisempi tulevaisuus

Yhdessä energisempi tulevaisuus

Wihuri Oy Aarnio/Metro-tukku osallistuu Energiansäästöviikon talkoisiin järkevän energiankäytön puolesta.   Lue lisää
Lisätty  9.10.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Wihuri Oy Aarnio/Metro-tukku kampanjoi Energiansäästöviikolla 9.–15.10. järkevän energiankäytön puolesta. Olemme mukana Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksessa ja sitoudumme vähentämään energiankulutusta 7,5 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Välitavoitteemme on 4 % vuoteen 2020 mennessä.

Olemme tänä vuonna kartoittaneet energiankäyttöä pikatukuissamme yhteistyössä EcoRealin kanssa. Energiankäyttöä tehostavat parannukset toteutetaan Lappeenrannan, Kokkolan, Tampereen, Turun ja Oulun pikatukuissa tämän ja ensi vuoden aikana. Esim. Tampereen pikatukun valaistus uudistetaan kokonaan LED-valaisimilla. Tampereella ja Kokkolassa tehostetaan energiasäästöä myös optimoimalla talotekniikan ohjausta.

Teemaviikolla muistutamme henkilökuntaamme säästötavoitteista ja kannustamme etsimään päivittäiseen toimintaan vaikuttavia uusia energiansäästötoimenpiteitä.

Energiansäästöviikko on valtakunnallinen teemaviikko ja myös Suomi 100 -hanke yhteisen Suomen energisemmän tulevaisuuden puolesta. Teemaviikkoa vietetään jo 20:tta kertaa.

Uusi logistiikkakeskus harjakorkeudessa

Uusi logistiikkakeskus harjakorkeudessa

Uusi logistiikkakeskus on edennyt merkittävään rakentamisvaiheeseen ja saavuttanut harjakorkeuden. Perinteikkäitä harjannostajaisia vietettiin Vantaan Viinikkalassa torstaina 14.9.  Lue lisää
Lisätty  15.9.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Uusi logistiikkakeskus on edennyt merkittävään rakentamisvaiheeseen ja saavuttanut harjakorkeuden. Perinteikkäitä harjannostajaisia vietettiin Vantaan Viinikkalassa torstaina 14.9.

Logistiikkakeskuksen rakentaminen alkoi vuoden alussa ja muutto uusiin tiloihin tapahtuu huhtikuussa 2018. Toiminnot käynnistetään vaiheittain ja asiakastoimitukset aloitetaan syksyllä.

Logistiikkakeskuksen vesikatto saatiin valmiiksi tällä viikolla. Merkittävää rakentamisvaihetta juhlittiin perinteikkäillä harjannostajaisilla torstaina 14.9.

Kiinteistön julkisivu ja piha-alueet valmistuvat syksyn aikana. Varastotilojen talo- ja kylmätekniikan asennukset ovat parhaillaan käynnissä ja hyllyjärjestelmien rakentaminen aloitetaan ensi vuoden alkupuolella. Ensimmäisenä valmistuu pakastevarasto. Toimistotiloissa asennetaan parhaillaan väliseiniä.

Logistiikkakeskukselle haetaan rakentamisenaikaista LEED Gold-tason sertifikaattia, joka edellyttää määrättyjen, ympäristön huomioon ottavien kriteerien täyttymistä. Kiinteistön omistaa Aberdeen Asset Managementin hallinnoima kiinteistörahasto ja sen rakentaa YIT.

Sitoudumme muovikassien kulutuksen vähentämiseen

Sitoudumme muovikassien kulutuksen vähentämiseen

Sitoudumme vapaaehtoiseen Muovikassisopimukseen, jonka tavoitteena on aktiivisesti vähentää muovisten kantokassien määrää.  Lue lisää
Lisätty  21.9.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Sitoudumme vapaaehtoiseen Muovikassisopimukseen, jonka tavoitteena on aktiivisesti vähentää muovisten kantokassien määrää.

Wihuri Oy Aarnio/Metro-tukku edistää kestävää kehitystä olemalla mukana Ympäristöministeriön ja Kaupan liiton Green Deal -sopimuksessa, jolla sitoudutaan aktiivisesti vähentämään muovisten kantokassien määrää. Vapaaehtoisen Muovikassisopimuksen tavoitteena on EU:n pakkausjätedirektiivin mukaisesti vähentää muovisten kantokassien määrää 40 kassiin/asukas/vuosi vuoteen 2025 mennessä.

Metro-pikatukuissa myydään vuosittain toistasataa tuhatta muovikassia ostosten yhteydessä. Loppuvuoden aikana nykyiset muovikassit korvataan kierrätysmuovista valmistetuilla kasseilla, jotka ovat jatkossakin maksullisia. Tukkujen henkilökunta tarjoaa asiakkaille aktiivisesti myös hyllytyksestä vapautuneita pakkauslaatikoita ostosten kuljettamiseen.

Bocuse-ehdokkaat julkistettiin

Bocuse-ehdokkaat julkistettiin

Bocuse-ehdokkuudesta mittelöi kolme nimekästä kokkia: Ismo Sipeläinen, Benjamin Frostell ja Tommi Tuominen.  Lue lisää
Lisätty  23.8.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Maailman parhaan kokin tittelistä, Bocuse d’Orin voitosta, kisataan 31:nnen kerran kaudella 2018–2019.

Suomi osallistuu kisaan 14:ttä kertaa ja edustajan paikasta mittelöi kolme nimekästä kokkia: ravintola Finnjävelin keittiömestari Ismo Sipeläinen Helsingistä, Brasserie l’amourin keittiömestari Benjamin Frostell Porvoosta sekä ravintoloitsija, ravintola Finnjävelin keittiöpäällikkö Tommi Tuominen Helsingistä.

Edustaja valitaan 7.11. Supper Fest -tapahtuman yhteydessä Helsingissä Fiskars Campuksen Showroomissa.

Kalakaupan kumppaniksi Arvo Kokkonen Oy

Kalakaupan kumppaniksi Arvo Kokkonen Oy

Metro-tukun kalakaupan kumppaniksi Suomen johtava kala- ja äyriäistukku Arvo Kokkonen Oy.  Lue lisää
Lisätty  8.8.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Metro-tukun kalakaupan kumppaniksi Suomen johtava kala- ja äyriäistukku Arvo Kokkonen Oy.

Kaksi perheyritystä, Wihuri Oy Aarnio ja Arvo Kokkonen Oy, tuottavat yhteistyössä parhaita kala- ja äyriäiskaupan ratkaisuja Metro-tukun asiakkaille. Yhteistyön avulla Aarnio vahvistaa asemaansa erityisesti ravintolakaupassa tärkeän tuoteryhmän, tuoreen kalan osalta. Valikoimissa on jo tuoreita irtokaloja ja tarjonta laajenee syksyn aikana.

– Arvo Kokkonen Oy on tunnettu koti- ja ulkomaisten kalojen sekä äyriäisten tukkukauppa. Arvostamme yhteistyötä luotettavan kumppanin kanssa, joka oman alansa edelläkävijänä edistää vastuullista kalakauppaa, avainasiakaspäällikkö Antti Leistén sanoo.

Arvo Kokkonen Oy aloitti toimintansa vuonna 1979 katkarapujen maahantuonnilla. Valikoimissa on tällä hetkellä noin 1 500 tuotetta koti- ja ulkomaisista tuore- ja pakastekaloista, äyriäisistä ja jalosteista räätälöityihin tuotteisiin. Yrityksen tuotanto- ja varastotilat sijaitsevat Vantaan Vaaralassa.

– Olemme tehneet yhteistyötä Wihurin kanssa jo hyvin pitkään, ja olemmekin erittäin iloisia, että voimme laajentaa hyvin sujunutta yhteistyötä entisestään. Tämä antaa meille mahdollisuuden palvella yhä laajempaa asiakaskuntaa ympäri Suomen, hallituksen puheenjohtaja Marko Kokkonen kertoo tyytyväisenä.

Arvo Kokkoselle kestävän kalanviljelyn ASC-sertifikaatti

Arvo Kokkonen Oy tunnetaan laajan merenherkkuvalikoiman lisäksi korkeasta laadusta, vastuullisesti tuotetuista tuotteista sekä toimitusvarmuudesta. Yritys on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteisiin. Se sai ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä kestävän kalanviljelyn ASC-sertifikaatin vuonna 2013.

Yritys on sertifioitu myös MSC-, LUOMU- ja FOS-tuotteiden toimittajaksi ja valikoimissa on Global GAP, BAP sekä Krav-sertifioituja tuotteita. Tällä hetkellä sertifioituja tuotteita on 170 ja määrä lisääntyy koko ajan, kun sertifioinnit valmistuvat.

Arvo Kokkonen noudattaa HACCP-periaatteiden mukaisesti laadittua omavalvontasuunnitelmaa. Toimintaa ohjaavat ISO 9001, ISO 22000 ja ISO 14001 laatujärjestelmät.

Kouluruokaa tarjottu Suomessa sata vuotta

Kouluruokaa tarjottu Suomessa sata vuotta

Kouluruokailu alkoi vähävaraisten perheiden lapsille tarjotusta ruuasta sata vuotta sitten. Tänä päivänä Suomen maksuton kouluruokailu on ainutlaatuista koko maailmassa.   Lue lisää
Lisätty  8.8.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Kouluruokailu alkoi vähävaraisten perheiden lapsille tarjotusta ruuasta sata vuotta sitten. Tänä päivänä Suomen maksuton kouluruokailu on ainutlaatuista koko maailmassa.

Kouluruokailu on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Kaikki noin 900 000 esi- ja peruskoulun oppilasta sekä lukion ja ammatillisen perusasteen opiskelijaa nauttivat maksuttoman kouluaterian.

Kansakouluissa alettiin jo 1900-luvun alussa tarjota ruokaa vähävaraisten perheiden lapsille. Eduskunta määräsi 1943 kaikki kansakoulut tarjoamaan lämpimän lounaan ilmaiseksi vuoteen 1948 mennessä, mitä pidetään maksuttoman ruokailun alkamisvuotena. Peruskoulujärjestelmän tultua 1978 kaikki peruskoululaiset saivat maksuttoman kouluruokailun.

Suomessa ja Ruotsissa tarjottava maksuton, sosiaalisesta asemasta riippumaton kouluruoka on ainutlaatuista. Muualla maailmassa ruokailu on maksullista tai koululaiset menevät kotiin syömään.

Ruokailussa opitaan syömällä

Koulut määrittelevät omassa opetussuunnitelmassaan ruokailun terveys-, ravitsemus- ja tapakasvatuksen periaatteet ja tavoitteet. Ruokailu on osa hyvinvointia ja se edistää ruokailutapoja ja kehittää vuorovaikutustaitoja. Yhdessä syöminen kasvattaa ruokakulttuuriin ja arvostamaan ruokaa ja ruokailua.

Ruokailun avulla oppilaat voi johdattaa pohtimaan esim. ruuan terveellisyyttä, laatua, hintaa sekä alkuperää ja ympäristövaikutuksia. Se voi herättää keskustelua myös ruokaan liittyvästä teknologiasta, globalisoitumisesta tai monikulttuurisuudesta. Ruokailutauko virkistää ja rytmittää koulupäivää.

Monipuolista ja terveellistä tarjottavaa

Kouluateriaan kuuluu lämmin ruoka, salaatti, raaste tai tuorepala, leipä, levite ja juoma, usein jälkiruokakin. Ateria noudattaa vuoden 2017 alussa uudistettuja kansallisia ravitsemissuosituksia ja sen pitäisi kattaa noin kolmannes oppilaan päivittäisestä energiansaannista.

Tuttu lautasmalli ohjaa annokseen, jossa puolet on tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia, neljännes kalaa, lihaa tai palkokasveja ja toinen neljännes perunaa tai viljalisäkettä. Kalan ja vaalean lihan sekä kasvisruokien tarjontaa suositellaan lisättäväksi. Ruokalistoissa käytetään yleisesti kuuden tai viiden viikon kiertoa, mikä takaa riittävän vaihtelun ja monipuolisuuden. Myös erilaiset teemat, sesongit ja juhlapyhät tuovat vaihtelua.

Fazerin kouluruokatutkimuksessa 2015 lempiruokia olivat jauhelihamakaronilaatikko, lihapullat ja lasagne. Alueellisia erojakin on: pääkaupunkiseudulla koululaisille maistuvat kalapuikot ja pinaattiohukaiset muuta maata paremmin.

Koulut voivat myös tarjota maksuttomia tai maksullisia välipaloja, joiden tulee olla terveyttä edistäviä, myös automaateista ja kioskeista ostettavien.

Satavuotiasta kouluruokailua ja Suomea juhlistetaan Finnairin kaukolentojen economy-luokassa loppuvuoden ajan. ELO-säätiö ja Cygnaeus-alakoulu Turusta ovat ideoineet menun, jossa tarjotaan makaronilaatikkoa sekä lihapullia ja perunoita. Juhlavuoden aterioilla tarjotaan myös ruisleipää ja karjalanpiirakoita.

Lähde: Opetushallitus, Fazer

Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Metro-pikatukut mukaan ruoka-apuun

Metro-pikatukut mukaan ruoka-apuun

Metro-pikatukut jakavat ruoka-apua hyväntekeväisyysjärjestöjen ja yhteisöjen kautta osana vastuullista toimintaa.   Lue lisää
Lisätty  12.6.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Metro-pikatukut jakavat ruoka-apua hyväntekeväisyysjärjestöjen ja yhteisöjen kautta osana vastuullista toimintaa.

Metro-pikatukut ovat kesäkuun alusta alkaen jakaneet ruoka-apua hyväntekeväisyyteen. Jokainen tukku on tehnyt ruoka-avusta sopimuksen oman yhteistyötahonsa kanssa ja jako tapahtuu omavalvontasuunnitelman ja Eviran ohjeistuksen mukaan.

Wihuri Oy Aarnio on mukana Kestävän kehityksen sitoumuksessa, jonka yhtenä tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä merkittävästi vähentää jätteiden syntymistä ennaltaehkäisyn, kierrätyksen ja uudelleenkäytön keinoin.

Tukuissa syntyvää ruokahävikkiä on pystytty minimoimaan sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien, tehokkaan logistiikan ja ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Ruokahävikkituotteiden hyödyntäminen ruoka-apuna on nyt liitetty osaksi tukkujen hävikinhallintaa.

Elintarvikeketjussa syntyvästä ruokahävikistä eniten ruokaa menee roskiin kotitalouksissa, noin 20–30 kiloa henkeä kohti. Kaupan osuus elintarvikeketjussa syntyvästä ruokahävikistä on noin 18 %, mikä on 12–14 kiloa suomalaista kohti.

Ruoka-apuun vain turvallisia tuotteita

Ruoka-apuna jaettavien elintarvikkeiden on oltava turvallisia. Ne eivät saa aiheuttaa vaaraa terveydelle tai johtaa harhaan, esim. tieto vääristä pakkausmerkinnöistä pitää siirtyä käyttäjälle. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on sekä ruokaa lahjoittavilla yrityksillä että jakavilla järjestöillä. Toimijoiden on huolehdittava siitä, että elintarvike ja sen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet sekä itse tila täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset.

Eviran 2013 laatimien ohjeiden mukaan tuotteet, joissa on merkintä ”viimeinen käyttöpäivä” tai ”viimeinen käyttöajankohta” luovutetaan viimeisenä käyttöpäivänä ja ”parasta ennen” tuotteet voidaan luovuttaa vielä päiväyksen jälkeen.

Lähde: Motiva Oy

Edistämme kestävää kehitystä

Edistämme kestävää kehitystä

Kansainvälistä kestävän kehityksen viikkoa vietetään 30.5.–5.6. Tutustu Aarnion vastuullisuusohjelmaan ja toimenpiteisiin juuri julkaistussa vastuullisuusraportissamme.  Lue lisää
Lisätty  31.5.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Kansainvälistä kestävän kehityksen viikkoa vietetään 30.5.–5.6. Aarnio on sitoutunut kestävän kehityksen edistämiseen omassa toiminnassaan. Tutustu juuri julkaistuun vastuullisuusraporttiimme, jossa kerromme Aarnion vastuullisuusohjelmasta ja toimenpiteistä.

YK:n jäsenvaltioiden yhteisesti hyväksymä maailmanlaajuinen toimintaohjelma, Agenda 2030 on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet meille kaikille. Niiden avulla halutaan poistaa köyhyys, suojella planeettaamme sekä varmistaa jokaisen ihmisen hyvinvointi. Ohjelma sisältää 17 päätavoitetta ja 169 alatavoitetta.

Aarnio on ottanut kestävän kehityksen tavoitteet osaksi vastuullisuusohjelmaansa ja ne näkyvät paitsi monissa arjen teoissa, vahvasti myös lähivuosien päämäärissä ja kehitysprojekteissamme. Toimimme asiakkaiden ja yhteisön parhaaksi, edistämme henkilöstön hyvinvointia ja kehitämme vastuullista hankintaa sekä huolehdimme ympäristövastuusta.

Vastuullisuusohjelmamme keskittyy niihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, jotka ovat sidosryhmiemme näkökulmasta olennaisia. Vastuullisuusohjelman puitteissa uudistimme viime vuonna vastuullisen toiminnan periaatteet, jotka olemme käyneet henkilökunnan kanssa läpi keskusteluin ja koulutuksin. Lisäksi uudistimme henkilöstöstrategian, jonka pohjalta keskitymme jatkossa esimiesosaamiseen ja henkilöstön kehittämiseen.

Vastuullisuusohjelmamme etenee, ja olemme käynnistäneet laadun, ympäristön ja työterveyden- ja turvallisuuden johtamisjärjestelmän rakentamisen. Lisäksi mm. tarkennamme tuotteiden jäljitettävyyttä ja syvennämme yhteistyötä kumppaneidemme kanssa sekä rakennamme uutta jakelukeskusta ympäristönäkökulmat huomioon ottaen.

Tavoitteista ja etenemisestämme kerromme vastikään julkaistussa vuoden 2016 vastuullisuusraportissamme.

Ruokamatkailu on kasvava trendi

Ruokamatkailu on kasvava trendi

Yhä useampi matkailija hakee elämyksiä ruuasta ja ruokailusta – se voi ratkaista jopa matkakohteen.   Lue lisää
Lisätty  7.7.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Maailmalla matkailusektori on nostanut ruuan yhdeksi kiinnostavimmista matkailun trendeistä. Yhä useampi matkailija etsii mieleenpainuvia ja yksilöllisiä kokemuksia paikallisen kulttuurin, elämäntyylin ja luonnon yhdistämisestä ruokailuun.

Ympäri maailmaa vietettävä Ravintolapäivä on hauska tapa tutustua uusiin paikkoihin ja makuihin. Ravintolapäivä on ruokakarnevaali, jolloin kuka tahansa voi perustaa ravintolan tai kahvilan päivän ajaksi. Pop up -paikat tarjoavat uusia ruokakokemuksia ja iloista yhdessäoloa. Ravintolapäivää vietetään neljä kertaa vuodessa. 

Suomen ruokamatkailun valttina on puhdas, laadukas ja turvallinen ruoka. Eksotiikkaa tuovat pohjoinen sijainti, villi luonto ja selkeät vuodenajat. Alueellinen ruokakulttuuri tarjoaa konstailemattomia makuja sekä idän että lännen keittiöistä. 

Elämyksiä voi kokea monella tavalla: keräämällä jokamiehenoikeudella marjoja, sieniä ja yrttejä ja ruokailla luonnossa tai nauttia torien, kauppahallien, ravintoloiden ja kahviloiden tarjonnasta.

Suomalaiset maut ja tekijät esiin

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön tehtävänä on lisätä ruokakulttuurin arvostusta kotimaassa ja tehdä siitä myös kansainvälisesti kiinnostavaa. Se nostaa esiin kotimaisia raaka-aineita ja suomalaista osaamista vahvasti erilaisten kilpailujen ja hankkeiden kautta. 

 – Kilpailut antavat rohkeutta uusiin kokeiluihin ja esim. Vuoden Kokki -kilpailu toimii mainiona ponnahduslautana uralla eteenpäin. Eero Vottosen saama kansainvälinen julkisuus Bocuse d’Orissa on entisestään herättänyt kiinnostusta ruokaosaamiseemme, johtaja Seija Kurunmäki ELO-säätiöstä kertoo.

 ELO-säätiö innostaa suomalaiset syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna ja siitä eteenpäin. Maailman suurimmat kyläjuhlat toteutetaan 26.8. monilla paikkakunnilla Suomessa ja myös Suomen ulkomaanedustustoissa, joissa suomalaista ruokakulttuuria tehdään tutuksi paikallisille yhteistyökumppaneille. ELOn muita tämänhetkisiä hankkeita ovat suomalaisen villiruuan ja kouluruokailun edistäminen.

Suomen ruokastrategia on Hungry for Finland

Suomen ensimmäisen ruokastrategian 2015–2020 visiona on Hungry for Finland, tuoda ruoka tärkeäksi ja elämykselliseksi osaksi maamme matkailua. Kohderyhmänä ovat niin ulko- kuin kotimaiset matkailijat, jotka ovat kiinnostuneita kulttuurista ja uusista ilmiöistä ja hakevat yksilöllisiä kokemuksia.  

Maa- ja metsätalousministeriön ja Visit Finlandin (Finpro ry) käynnistämän ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoiman strategian tavoitteena on kehittää ja vahvistaa tuotteistettuja ympärivuotisia matkailuelämyksiä ja ruokamatkailutuotteita, lisätä ruokamatkailun houkuttelevuutta sekä luoda ja vahvistaa positiivista Suomi-kuvaa.

Suomen matkailuvienti vuonna 2013 oli 4,3 miljardia, missä on 4,9 % kasvua edellisestä vuodesta. 

Kymmenen suomalaista erikoisuutta

Kymmenen suomalaista erikoisuutta, joita Visit Finland suosittelee maistamaan: 

karjalanpiirakka
kalakukko
grillimakkara
ruisleipä
korvapuusti
mustikkapiirakka
uudet perunat sillin tai mädin kanssa
rapu
poronkäristys
juustoleipä lakkahillolla

 ELO-säätiön vetämässä Suomen kansallisruoka -äänestyksessä voiton vei ruisleipä ja karjalanpiirakka oli nuorten suosikki. Jälkiruokien ykköseksi tuli mustikkapiirakka. 

Lähde: Suomen ensimmäinen ruokamatkailustrategia 2015–2020, visitfinland.co, restaurantday.org

Logistiikkakeskuksen rakentamiselle haetaan LEED-ympäristösertifikaattia

Logistiikkakeskuksen rakentamiselle haetaan LEED-ympäristösertifikaattia

Wihuri Oy Aarnion logistiikkakeskuksen suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.   Lue lisää
Lisätty  17.5.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Wihuri Oy Aarnion logistiikkakeskuksen suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Rakentamisessa noudatetaan kansainvälisen LEED-sertifiointijärjestelmän vaatimuksia, joiden avulla pyritään vähentämään ympäristökuormitusta.

Logistiikkakeskuksen rakentamisen aikaista LEED Gold-tasoa tavoitellaan muun muassa vähäpäästöisillä pintamateriaaleilla, tehokkailla vesikalusteilla ja energiatehokkuutta parantavalla lauhdelämmön talteenotolla. Rakennusmateriaalien valinnassa suositaan lähellä valmistettuja tuotteita. Logistiikkakeskuksen pihalle on tulossa myös sähköautojen latauspisteitä.

Kansainvälisessä LEED-sertifiointijärjestelmässä (Leadership in Energy and Environmental Design) arvioidaan tilojen, rakennusten ja alueiden ympäristöominaisuuksia. Puolueettoman, kolmannen tahon myöntämä sertifikaatti osoittaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti.

LEED-sertifikaatteja on neljän tasoisia: Certified, Silver, Gold ja Platinum. Tasot pisteytetään ympäristöystävällisyyttä edistävien tekijöiden mukaan. Logistiikkakeskukselle tavoitellaan Gold-tason sertifiointia.

LEEDin on kehittänyt ja sitä ylläpitää U.S. Green Building Council (USGBC). Sertifiointi on ollut käytössä jo lähes 20 vuotta ja tällä hetkellä projekteja on yli 160 maassa.

Kiinteistön omistaa Aberdeen Asset Managementin hallinnoima kiinteistörahasto. Sertifikaatin hakemisesta omistajan lukuun vastaa alalle erikoistunut Green Building Partners Oy.

Rakennusaikaisten ympäristöhyötyjen huomiointi vaikuttaa kiinteistön koko elinkaaren aikaiseen taloudelliseen tehokkuuteen ja arvon säilymiseen. Se näkyy myös kiinteistön käyttäjien arjessa, kun terveyteen ja viihtyvyyteen vaikuttaviin tekijöihin on kiinnitetty erityistä huomiota.

Ripaus luksusta Jyväskylän sydämessä

Ripaus luksusta Jyväskylän sydämessä

Piristävät poikkeukset hotelli Yöpuu ja ravintola Pöllöwaari Jyväskylässä saivat viime vuonna rinnal-leen Verso-hotellin ja Verso Baarin.   Lue lisää
Lisätty  18.5.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Piristävät poikkeukset hotelli Yöpuu ja ravintola Pöllöwaari Jyväskylässä saivat viime vuonna rinnalleen Verso-hotellin ja Verso Baarin.

Yrittäjäpariskunnalla, Katriina Pilppulalla ja Ari Pärnäsellä oli jo jonkun aikaa ollut mietinnässä toiminnan laajentaminen. Kun Pilppula palasi sairastumisen jälkeen työelämään, heille tarjoutui mahdollisuus neuvotella Jyväskylän keskustassa sijainneen hotellin vuokrasopimuksesta.

Kesällä 2016 avautui hotelli Verso ja sen yhteyteen Verso Baari. Hotellissa on 128 huonetta ja se panostaa suomalaiseen aamiaiseen.

– Verso Baari on kaupunkilaisten olohuone, jonne voi tulla nauttimaan niin teen, kahvin, oluen tai vaikka lasillisen viiniä rennossa tunnelmassa, vauvasta vaariin, Katriina kertoo.

Katriina vastaa Yöpuun ja Pöllöwaarin ainutlaatuisesta kokonaisuudesta ja Verson vetovastuu on Arilla.

– Meillä on neljä brändiä ja kaikilla on omanlaisensa ilme. Verso on Yöpuun ja Pöllöwaarin rinnalla virkistävä vaihtoehto, helppo ja raikas, Katriina kuvailee.

Aitous on uusi luksus

Hotelli Yöpuu tuo mieleen Keski-Euroopan kaupunkihotellit, jollaiset Suomessa ovat aika harvassa. Yöpuussa korostuvat laadukkuus, yksilöllisyys ja erilaisuus. Hotellin 26 huoneesta jokainen on erilainen. Suunnittelussa ja toteutuksessa on hyödynnetty paikallisia yrittäjiä.

Alakerran ravintola Pöllöwaari on toiminut jo kolmekymmentä vuotta. Yöpuun tavoitteena on olla kaupungin paras hotelli ja Pöllöwaarin paras ravintola. Pöllöwaari on saanut useita tunnustuksia erinomaisesta laadusta ja palvelutasosta.

– Haluamme olla aitoja, erilaisia. Pöllöwaarissa tärkeää ovat ensiluokkaiset raaka-aineet ja sesongin mukainen menu, joka on taidolla valmistettu ja aseteltu esteettisesti esille, Katriina kertoo.

Suuri osa asiakaskunnasta on liikeasiakkaita ja yhä enemmän joukossa on ulkomaalaisia. Viikonlop-puisin käy paljon vapaa-ajan matkustajia, jotka haluavat nauttia hyvästä ruoasta ja uniikista miljööstä. Hotelli elää pitkälti kaupungin tapahtumien mukaan, esimerkiksi Neste Rally ja SuomiPop-festivaalit tuovat lukuisia asiakkaita. Ravintolassa pikkujoulukausi on perinteisesti vuoden kiireisintä aikaa.

Katriinasta Kunniakrouvari

Katriina Pilppula on toiminut alalla jo parikymmentä vuotta. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa palkitsi Katriinan Kunniakrouvarin arvonimellä tunnuksena pitkäjänteisestä ja ansiokkaasta työstä matkailu- ja ravintola-alan hyväksi vuoden 2016 lopulla.

Metsätalousinsinööriksi valmistunut Katriina otti vuosituhannen vaihteessa rohkean askeleen ryhtyessään vetämään Vaajakoskella sijaitsevaa Naissaaren kahvilaa ilman kokemusta tai alan koulutusta. Vuodet olivat opettavaisia, virheitä tehtiin ja niistä otettiin opiksi. Kuuden vuoden jälkeen rohkean yrittäjän mieli teki uusien haasteiden pariin.

– Olin useasti ajanut hotelli Yöpuun ohi ja ihmetellyt, miksi ovi ei tuntunut koskaan käyvän. Kesällä 2005 tulimme kahvilan henkilökunnan kanssa syömään ravintolaan ja tajusin liikkuneeni ohi aina hiljaiseen kellonaikaan. Pöllöwaari oli tuolloin täynnä ja ihastuin paikkaan kovasti, Katriina muistelee.

Silloinen omistaja oli jo hetken aikaa miettinyt toiminnasta luopumista, joten aika oli otollinen ja jo seuraavana vuonna Katriina aloitti yrittäjänä Yöpuussa ja Pöllöwaarissa.

Kasvuvauhti on ollut varsin nopeaa. Parhaillaankin suunnittelussa on Verson kokouspalveluiden kehit-täminen. Myös hotelli Yöpuussa tehdään uudistustöitä; juuri remontoidut saunatilat tarjoavat asiakkaille tunnin yksityistä saunomisaikaa ja huoneiden uudistaminen jatkuu edelleen.

Teksti: Hanna-Kaisa Liikanen Kuva: Verso

Syödäänkö ravintolassa vai kotona?

Syödäänkö ravintolassa vai kotona?

Ateriointi perheen, ystävien ja työkavereiden kanssa on sosiaalinen tapahtuma. Se, kenen kanssa ruokailemme on yhtä tärkeätä kuin se, mitä ja missä syömme.  Lue lisää
Lisätty  9.5.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Ateriointi perheen, ystävien ja työkavereiden kanssa on sosiaalinen tapahtuma. Se, kenen kanssa ruokailemme on yhtä tärkeätä kuin se, mitä ja missä syömme.

Ravintolassa ruokailuun liittyi aiemmin jotain erityistä ja se oli juhlavaa. Ruokapaikkojen tarjonnan kasvaessa ruokailu kodin ulkopuolella on kuitenkin arkipäiväistynyt. Tänä päivänä on helppo piipahtaa yhtä lailla fine dining kuin lounasravintolaan tai nopeansyömisen paikkaan. Ravintoloiden lisäksi kauppakeskuksiin ja kadunvarsille on tullut kahviloita ja kioskeja, joissa voi nopeasti nauttia pienen välipalan tai ottaa mukaan.

Tapakulttuurikaan ei enää aseta tiukkoja vaatimuksia ruokailulle, vaan ihmiset ruokailevat silloin kun se itselle parhaiten sopii. Viikolla ruokailua rytmittävät työ ja opiskelu, mutta viikonloppuisin ruokailurytmi on muuttunut, syödään sitten ravintolassa tai kotona. Välipaloja napsitaan enemmän ja viikonloppuna nautitaan vain yksi ateria päivittäin.

Ravintoloissa ruokailevat eniten 25–34-vuotiaat

Ravintoloissa ruokailevat eniten 25–34-vuotiaat, mikä ei ole muuttunut kahdenkymmenen vuoden aikana. Hyvät tulot ja koulutus sekä kaupungissa asuminen lisäävät todennäköisyyttä kodin ulkopuoliseen ruokailuun. Mielenkiintoista on, että piirun verran yli parikymppisten ruokailu kotona on lisääntynyt. Se voi tarkoittaa vanhempien luona ruokailua tai sitä, että kokataan ystävien kanssa.

Ruuan laatu, ruokapaikan sijainti ja hinta sekä ystävällinen palvelu ovat tärkeimmät kriteerit ruokapaikan valinnassa.

Pitkillä ajomatkoilla liikenneasemilla pysähdytään tauolle ja ruokailemaan tai kahvittelemaan. Maaseudulla ja pikkukaupungeissa ne ovatkin vakiinnuttaneet asemansa paikkakuntalaisten, hieman vanhempien asiakkaiden lounaspaikkoina.

Viikonloppuisin ruokaa valmistetaan yhdessä

Yhteiskunnalliset muutokset ovat mullistaneet ruuanlaittoa: arkena työn ohessa sen täytyy olla vaivatonta ja helppoa. Nopeasti lämmitettävät einekset, valmisruuat ja ruokakauppojen monipuolistuneet delitiskit tarjoavatkin mahdollisuuden helppoon arkiruokailuun.

Viikonloppuisin ruuanlaittoon käytetään reilusti aikaa ja se on osa seurustelua. Ruoka valmistetaan kotona raaka-aineista lähtien. Raaka-aineiden valinnassa korostuu laadukkuus, ostoskoriin valitaan mieluusti lähellä tuotettuja tuotteita ja selkeitä makuja.

Uutta: Laadukkaat Jeden Tag -tuotteet Metrosta

Uutta: Laadukkaat Jeden Tag -tuotteet Metrosta

Laadukkaat Jeden Tag -tuotteet tarjoavat laajan valikoiman uusia makuja hintatietoiselle kuluttajalle. Jeden Tag -tuotteet Suomessa vain Metrosta.  Lue lisää
Lisätty    kategoriaan  Ajankohtaista

Uutta: Laadukkaat Jeden Tag -tuotteet Metrosta

Laadukkaat Jeden Tag -tuotteet tarjoavat laajan valikoiman uusia makuja hintatietoiselle kuluttajalle. Jeden Tag -tuotteet Suomessa vain Metrosta.

Laadukkaat Jeden Tag -tuotteet ovat rantautuneet Metroon! Valikoimissa on noin 80 uutta edullista vaihtoehtoa elintarvikkeista non food -tuotteisiin – mehuista, kekseistä, pastoista, muroista ja mysleistä talouspapereihin, puhdistusaineisiin ja henkilökohtaisiin hygieniatuotteisiin. Jeden Tag -tuotteet tunnistat raikkaan punaisista pakkauksista.

– Hinta–laatusuhteeltaan erinomainen sarja täydentää Metron omien merkkien vähittäiskaupan tuotevalikoimia, ostopäällikkö Petri Mikkelä Metron hankinnasta ja logistiikasta kertoo.

Jeden Tag on eurooppalainen brändi, jota myydään yli 30 Euroopan maassa ja sen ulkopuolella.

Jeden Tagin valmistuttaja, sveitsiläinen Markant on Euroopan suurin elintarvikkeiden kauppaa harjoittava osuuskunta, joka perustettiin jo 1950-luvulla.

Jeden Tag -tuotteet

Järvisydän tarjoaa virkistäytymistä luonnon keskellä

Järvisydän tarjoaa virkistäytymistä luonnon keskellä

Järvisydämen upea kylpylä ja elämyshotelli Rantasalmella tarjoavat upeat puitteet virkistäytymiseen luonnon keskellä.   Lue lisää
Lisätty  6.3.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Järvisydämen upea kylpylä ja elämyshotelli Rantasalmella tarjoavat upeat puitteet virkistäytymiseen luonnon keskellä.

Hotel & Spa Resort Järvisydämen juuri avattu kylpylä on louhittu osittain rantakallion sisään. Särmikkäitä kallioseiniä ja uppotukeista tehtyä kattoa voi porskutellessa ihailla luonnon- ja kynttilänvalossa. Järvikylpylän valmistumista on odotettu Keski-Euroopassa asti ja se tavoittelee niin koti- kuin ulkomaisia asiakkaita yhdessä kaksi vuotta sitten avatun elämyshotellin kanssa.

Järvisydän valittiin tämän vuoden Finpron Visit Finland matkailun edistämisohjelmaan 20 uuden suomalaisen kulttuurin kärkituotteen joukkoon. Järvisydän on kovassa seurassa mm. Kuhmon ja kamarimusiikkijuhlien sekä Tampereella toimivan Muumimuseon kanssa.

Culture Finland -kohteena Järvisydän tarjoaa ulkomaisille asiakkaille luonto- ja makuelämyksiä sekä tutustumista tuiki tavalliseen arkeen. Luontomatkailuun koukuttaa Järvisydämen naapurissa sijaitseva Linnansaaren kansallispuisto, joka tunnetaan saimaannorpan kotivesistönä. Jo yli 60 vuotta kansallispuistona toiminut Linnansaari tarjoaa luontoharrastajille monia mahdollisuuksia vuodenaikojen mukaan; norpparetkiä, patikointia, melontaa, kalastusta ja retkiluistelua.

Kievarista ekokylpylään ja ”sawolaiseen makumualimaan”

Yrittäjäpariskunta, Tanja ja Markus Heiskanen, on elänyt kiireistä aikaa kylpylän viimeistelyjen ja avajaisten keskellä. Heiskasen suku on pyörittänyt kestikievaria samalla paikalla jo 1658 lähtien ja Markus edustaa yhdettätoista sukupolvea. Markuksen isä aloitti matkailuyrittäjänä 1980-luvulla ja on yhä aktiivisesti mukana, vaikka sukupolvenvaihdoksesta on aikaa yli 15 vuotta. Bisneksessä auttavat omien aikataulujen salliessa myös Heiskasten 17- ja 18-vuotiaat pojat.

– Palvelutarjontamme elää vahvasti sesonkien mukaan. Aktiviteetteja riittää jokaiselle sesongille ja asiakasryhmille perheistä kokoustajiin, Tanja Heiskanen kertoo.

Tärkeässä roolissa on myös Järvisydämen keittiö, ”sawolainen makumualima”.

– Tuomme esiin yhä enemmän perinteisiä makuja, savolaista lähiruokaa mm. kalaa ja marjoja. Olemme yhdessä Lassen (Metron keittiömestari Lasse Koistinen) kanssa suunnitelleet kestikievariin sopivia syöminkejä ja siihen liittyvää rekvisiittaa. Annokset tarjoillaan rautapannuissa ja puulautasilta.

Pitkä kievariperinne kertoo jo sinänsä perheyrityksen vastuullisesta toiminnasta. Kylpylä lämpiää aurinkoenergialla sekä maa- ja järvilämmöllä. Järvenpohjasta lämpöä saadaan 20 kilometrin putkistosta ja aurinkoenergia lämmittää kylpylän yli puolet vuodesta. Tulisijojen lämpö käytetään 75-prosenttisesti kylpylään.

 

Järvisydän Hotel & Spa Resort

allastilaa 600 m2, 3 ulkona ja 3 sisällä

saunoja 8, rakenteilla vielä 3

hotellihuoneita 22

ravintoloita/baareja/kahviloita 5

jarvisydan.com

 

Kuva: Järvisydän

 

Metro mukana Raflamessuilla

Metro mukana Raflamessuilla

Metron osastolla oli makea meno Rafla 2017 -messuilla, kun maisteltavaksi tarjottiin mm. Chocolaterie de l’Opéra -uutuussuklaista valmistettuja jälkiruokia.  Lue lisää
Lisätty  12.4.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Metron osastolla oli makea meno Rafla 2017 -messuilla, kun maisteltavaksi tarjottiin mm. Chocolaterie de l’Opéra -uutuussuklaista valmistettuja jälkiruokia.

Metron osastolla oli makea meno Kylpylähotelli Peurungassa 10.4. järjestetyillä Rafla 2017 -messuilla, kun maisteltavaksi tarjottiin Chocolaterie de l’Opéra -suklaista valmistettuja jälkiruokia. Metron myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen valmisti yhdessä keittiömestari Markus Aremon kanssa suussa sulavia jälkiruokia yli 1 000 ravintola- ja keittiöalan ammattilaisille, jotka tutustuivat Metron palvelutarjontaan.

Koistisen kättenjälki näkyi – ja maistui – valkosuklaavanukkaassa, jota tarjottiin raikkaan mansikkasalaatin kera sekä lämpimässä suklaamoussessa, jonka aveciksi valikoituivat mehustetut kirsikat. Markuksen hyppysissä valmistui pralinejäätelöä.

Lasse Koistinen, avainasiakaspäällikkö Antti Leistén ja myyntipäällikkö Pasi Räisänen keskustelivat vilkkaasti asiakkaiden kanssa ja vastailivat mm. vuoden 2018 lopussa käyttöön otettavaa Aarnion logistiikkakeskusta koskeviin kysymyksiin.

– Asiakkaita kiinnosti esim. se, millaisella tuotevalikoimalla palvelemme jatkossa, Pasi Räisänen kertoo.

Vuoden Kokki -kilpailijat ostoksilla Metro-tukussa

Raflamessuilla kisattiin myös Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -titteleistä. Vuoden Kokki -kisan osallistujat kävivät yllätysostoksilla Jyväskylän Metro-tukussa, josta he hankkivat valinnaisen kasvis- tai kala-annoksen tuotteet 12 henkilölle.

– Raaka-aineiden hankinta vaati harkintaa, sillä kaikkia kerättyjä aineksia piti myös käyttää valmistuksessa tai hävikistä ropisi sakkopisteitä, Räisänen kertoo.

Vuoden Kokki -kilpailun maistelupöydässä mukana ollut Antti Leistén oli mielissään messujärjestelyistä ja tämän vuoden erityisen runsaasta kävijämäärästä.

– Olemme jatkossakin mukana, sillä tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa ja kokoaa yhteen alan ammattilaisia ympäri Suomea.

Kuva: Pasi Hakala

Ravintolasyömisen trendit: Ruokavalinnoilla otetaan kantaa

Ravintolasyömisen trendit: Ruokavalinnoilla otetaan kantaa

Asiakkaita kiinnostaa ruuan alkuperä ja he ottavat kantaa omilla valinnoillaan. Lisäksi he odottavat ruokailulta yhä enemmän elämyksellisyyttä.  Lue lisää
Lisätty  21.3.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Asiakkaita kiinnostaa ruuan alkuperä ja he ottavat kantaa omilla valinnoillaan. Lisäksi he odottavat ruokailulta yhä enemmän elämyksellisyyttä.

Asiakkaat tekevät yhä enemmän valintoja sen perusteella, miten vastuullisesti raaka-aineet on tuotettu. Valinnoillaan he ottavat kantaa ja vaikuttavat raaka-aineiden tuotanto-oloihin ja ympäristöasioihin. Eettisyys ja ekologisuus ovat osa kestävää kehitystä ja ne mielletään usein luomuun, jossa korkeaan laatuun yhdistyvät ympäristön kannalta parhaat tuotantotavat ja eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen.

Luomutuotteissa ei käytetä torjunta-aineita, luonnonvaroja käytetään säästäen sekä eläimillä on riittävästi tilaa liikkua. Suomessa tuotettu ruoka koetaan puhtaaksi, turvalliseksi ja laadukkaaksi. Miten Gastrobar Emo käyttää luomua ja tuoko se lisäarvoa?

– Kriteerimme raaka-aineiden hankinnassa ovat laatu ja maku. Käytämme paljon lähituottajia ja jos vaihtoehtona on luomutuote, valitsemme sen. Asiakkaamme ovat hyvin tietoisia kestävästä kehityksestä ja arvostavat luomua, keittiöpäällikkö Ilkka Lääveri kertoo.

Veganismi hurjassa nousussa

Ammattikeittiöiden eniten käyttämiä luomutuotteita ovat hiutaleet, jauhot ja leipä, vihannekset ja juurekset sekä maito, jogurtti ja piimä. Emossa käytetään vakituisesti luomujauhoja ja -rypsiöljyä. Muut tuotteet valikoituvat pitkälti sesongin mukaan, kuten vihannekset ja lihat.

Luomun etuna on hävikin pieneneminen, kun tuotteet voidaan hyödyntää kokonaan, esim. kasvikset käytetään kuorineen.

– Käyttämämme karitsanliha on jo pitkään ollut luomua. Alkuvuodesta hankimme aina kokonaisen kyyttönaudan, josta käytämme kaikki osat, myös luut.

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja kiinnostus terveelliseen ja kevyeen ruokaan ovat lisänneet kasvisruokailua. Samalla myös vegaaniruokavalion suosio on kasvanut parissa vuodessa.

– Veganismi on hurjassa nousussa. Aiemmin vegaanille sopivista tuotteista kysyttiin muutaman kerran vuodessa ja nyt viikoittain, Lääveri jatkaa.

Elämyksiä ruuasta ja tarinoista

Asiakkaat odottavat ruualta ja ruokailusta entistä enemmän elämyksellisyyttä.

– Enää ei olla uskollisia yhdelle paikalle, vaan asiakkaat haluavat vaihtelua ja kokeilevat uusia paikkoja. Tutussa ravintolassa käydään ehkä muita useammin ja kanta-asiakas on yhä uudelleen yllätettävä laadulla ja palvelulla, Ilkka Lääveri muistuttaa.

Mieleenpainuvia kokemuksia tarjoaa esim. illallinen pimeässä, jossa makuaistit herkistyvät, kun annoksia ei nähdä eikä ruokia tiedetä etukäteen. Illallisen rinnalle on tullut myös viininmaistelu pimeässä tilassa.

Lounasasiakkaista käydään kova kisa ja ruuan alkuperä on myös lounastajille entistä tärkeämpi arvo. Ruuan alkuperä ja siihen liittyvä tarina kiinnostavat asiakkaita. Ravintoloitsija Ilja Björsin mukaan myös sillä on merkitystä, miten lounastarjonnasta kerrotaan. Adjektiiveilla luodaan hyvää fiilistä; asiakkaat voivat jättää tulematta jos lista on huonosti kirjoitettu.

Ruokailutavat ovat aiempaa yksilöllisempiä, mikä näkyy myös asiakkaiden lounasruuan odotuksissa. Ravintoloiden on tarjottava uusia, enemmän välipalatyyppisiä vaihtoehtoja lämpimän ruuan rinnalla.

Lähteet: luomu.fi, aromilehti.fi ja HS

Pizzamestari 2017 on Davide Sindoni!

Pizzamestari 2017 on Davide Sindoni!

David Sindoni turkulaisesta Sergio’s Ravintolasta on Suomen ensimmäinen Pizzamestari.  Lue lisää
Lisätty  10.3.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Davide Sindoni turkulaisesta Sergio’s Ravintolasta on Suomen ensimmäinen Pizzamestari.

Davide Sindoni valittiin Suomen ensimmäiseksi Pizzamestariksi Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtumassa Messukeskuksessa 9. maaliskuuta. Muut finalistit paremmuusjärjestyksessä olivat Jason McArdle (Ravintola Gustavo), Lotten Lindborg (Piece n Love) ja Mika Heiskanen (Kanresta Oy).

Sindoni on Italiasta kotoisin oleva pizzavirtuoosi, joka työskentelee Sergio’s Ravintolassa Turussa. Tätä ennen hän on yli 10-vuotisen uransa aikana työskennellyt mm. Italiassa ja Espanjassa.

– Pizzan teon oppii vain työskentelemällä kokeneen pizzantekijän kanssa. Pizzan tekeminen vaatii lisäksi rakkautta ja kärsivällisyyttä, Sindoni iloitsee voitostaan kovatasoisessa kilpailussa.

Sindonin rakkaus on aito napolilainen pizza, jota hän työssään valmistaa neljä vuotta vanhasta taikinajuuresta.

Pizzapohja ratkaisi voiton

Tuomaristossa työskennellyt Metron myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen kertoo, että kaikki finalistit onnistuivat ensimmäisessä pizzassaan, mutta toinen ei yltänyt laadultaan samaan. Finalistit olivat todella kovatasoisia osaajia ja voittajan ratkaisi lopulta pizzapohja. Finalistit valmistivat pohjat semifinaalien jälkeen tuomariston valvonnassa.

– Sindonin pohja oli maukas ja taidolla tehty.

Koistinen pitää kilpailua erittäin onnistuneena.

– Kaikki kilpailijat olivat tosissaan mittelöimässä Suomen ensimmäisen Pizzamestarin tittelistä. Finalisteilla oli työskentely hallussa aivan eri tavalla kuin ensimmäisenä päivänä, jota leimasi jännitys ja epäsiisteys keittiössä.

Loistava paikka Pizzamestari-kisalle

Food Camp Finland Oy:n toimitusjohtaja Riikka Kannaksen mukaan Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtuma oli onnistunut paikka lanseerata Pizzamestari-kisa Suomeen.

– Saimme paljon innostusta aikaiseksi, sillä kisaa seurasi kumpanakin päivänä iso joukko alan ammattilaisia. Myös kilpailun yhteistyökumppaneilla oli hyvä pöhinä tehdä yhdessä jotain uutta ja ainutlaatuista.

Metro-tukku onnittelee uunituoretta Pizzamestaria ja kisassa sijoittuneita sekä kaikkia kovatasoisia osallistujia! Kiitos asiakkaillemme – oli mukava tavata ja maistattaa oman keittiömestarimme Arlan kanssa yhteistyössä paistamia pizzoja!

Suomen kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Arla Oy, Food Camp Finland Oy ja Metro-tukku ja HKScan. Mukana ovat myös Easyfairs, Aromi-lehti, Dieta Oy, Myllyn Paras Oy ja Medanta Oy. Kaikkien Pizzamestari-semifinalistien pizzareseptit kuvineen julkaistaan Aromi-lehdessä huhtikuussa.

Lohjan Metro-tukku paras yhteistyökumppani

Lohjan Metro-tukku paras yhteistyökumppani

Lohjan matkailuyrittäjät palkitsivat Lohjan Metro-pikatukun parhaana yhteistyökumppanina perjantaina 3.3. järjestetyssä Matkailugaalassa.  Lue lisää
Lisätty  6.3.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Lohjan matkailuyrittäjät palkitsivat Lohjan Metro-pikatukun parhaana yhteistyökumppanina perjantaina 3.3. järjestetyssä Matkailugaalassa.

Lohjan Matkailugaalassa Tytyrin Elämyskaivoksessa juhlistettiin perjantaina 3.3. Lohjan matkailualan Oscareita lähes 80 matkailualan ja -yhteisön edustajan sekä seudun muiden yrittäjien kanssa. Gaala järjestettiin nyt viidettä kertaa ja illan aikana palkittiin paikallisia matkailun menestyjiä. Lohjan Metro-tukku palkittiin parhaana yhteistyökumppanina. Mervi Leinonen Gasthaus Lohjasta kertoi, että Metro on tärkeä yhteistyökumppani monelle matkailualan toimijalle päivittäisessä arjessa. Hän kiitti perusteluissaan Metroa asiakkaiden toiveiden huomioonottamisesta ja asiantuntevasta avusta mm. juomavalikoiman toteutuksessa.

Kaupunginjohtaja Mika Sivula korosti juhlapuheessaan matkailun imagovaikutusta paikkakunnan houkuttelevuuden kannalta matkailusta saatavien tulojen rinnalla. Hän kiitti matkailusektorin yritysten yhteistyömallia ja -henkeä ja kertoi olevansa todella ylpeä Lohjan matkailun tämänhetkisestä tilasta. Lohjan matkailutulot ovat kasvaneet viimeisen kolmen vuoden aikana yli 10 prosentin vuosivauhtia.

Parhaan yhteistyökumppanin tunnustuksen vastaanotti hallipäällikkö Krista Vainio. Vainio kertoo tunnustuksen tulleen iloisena yllätyksenä koko henkilökunnalle.

– Lohjan seudulla on paljon matkailualan yrittäjiä ja matkailu on tärkeä elinkeino. Me teemme työtä sen eteen, että he voivat keskittyä palvelemaan omia asiakkaitaan ja kasvattamaan monipuolista ja houkuttelevaa palvelutarjontaa, Vainio kertoo.

Metro-pikatukkujen ketjujohtaja Jarno Lehtimäki on mielissään matkailuyrittäjien myöntämästä tunnustuksesta.

– Tunnustus on ennen kaikkea kiitos Lohjan Metro-tukun henkilökunnan vankasta ammattitaidosta ja palvelusta ja samalla osoitus myös siitä, miten olemme ketjutason koulutuksilla vahvistaneet osaamistamme ja palveluasennettamme.

Lohjan palkitut matkailuyrittäjät 2016

Vuoden tulokas Cafe Aurlahti

Vuoden yllättävä digitalisoituja Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Vuoden opas Jarmo Kuningas

Vuoden iloisin yritys Unkanbaari

Vuoden tapahtuma Lohjan Menneen Ajan joulumarkkinat

Paras yhteistyökumppani Metro-pikatukku

Vuoden matkailuyritys Länsi-Uudenmaan Lumo Matkailu Oy

 

Metro-tukku kiittää parhaan yhteistyökumppanin tunnustuksesta ja onnittelee Lohjan matkailun menestyjiä!

Kuva: Sari Kettunen, Metro-tukku

Pizzamestari-kisa ratkeaa pian

Pizzamestari-kisa ratkeaa pian

Pizzamestari-finaaliin Lotten Lindborg, Davide Sindoni, Jason McArdle ja Mika Heiskanen.  Lue lisää
Lisätty  9.3.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Pizzamestari-finaaliin Lotten Lindborg, Davide Sindoni, Jason McArdle ja Mika Heiskanen.

Kahdeksan huippuammattilaista kilpailee Suomen ensimmäisestä Pizzamestari-tittelistä Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtumassa Messukeskuksessa 8.–9. maaliskuuta. Tule kannustamaan kilpailijoita ja samalla maistelemaan keittiömestarimme Lasse Koistisen loihtimia pizzoja yhteistyökumppanimme Arlan ständille.

Semifinalistit ovat Lotten Lindborg (Piece n Love), Jason McArdle (Ravintola Gustavo), Akseli Mäki (Tårget), Davide Sindoni (Ristorante Sergio’s), Mira Rautajoki (Pizzarium), Antti Porna (Ravintola Perho/Tenho Restobar), Jasmin Karhunen (Classic Pizza Ruka) ja Mika Heiskanen (Kanresta Oy).

Ensimmäiset kokit valloittavat kisakeittiön keskiviikkona 8.3. klo 14.15 alkaen ja finalistit ovat selvillä 16.55. Semifinalistit valmistavat kaksi erilaista pizzaa: omalla reseptillä omista raaka-aineista sekä kumppanikorin aineksista. Torstain finaalin klo 10–11.30 neljä kilpailijaa valmistaa kaksi erilaista pizzaa: kumppanikorista ja waste-tuotteista. Samanlaisia pizzoja valmistetaan kaksi kappaletta, joista toinen kuvataan ja toinen menee tuomariston maisteltavaksi ja arvioitavaksi.

Millainen on paras pizza?

Kilpailun tuomaristo arvioi pizzojen laatua, luovuutta ja toteutusta. Maku ja raaka-aineiden laatu antavat eniten pisteitä. Kukin tuomari voi antaa max 100 pistettä/pizza. Eniten pisteitä saanut kilpailija voittaa Pizzamestari 2017 -tittelin ja kilpailun pääpalkinnon, joka on opintomatka pizzan synnyinseudulle Italiaan.

- Jo tähän mennessä kiinnostus Pizzamestariin on ollut huikea; kisaan oli yli 40 kovatasoista hakijaa. Odotan jännityksellä, mitä eri tyyppisten ravintoloiden huippuammattilaiset ideoivat laadukkaista raaka-aineista, kertoo Metron myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen, joka on arvovaltaisen tuomariston jäsen.

Muut tuomariston jäsenet ovat Eero Vottonen (keittiömestari), Nina Harlin (Aromi-lehti), Mikko Poikolainen (Arla), Tom Tapper (HKScan) ja Franco Sturiale (ravintoloitsija). Puheenjohtajana toimii mm. Olo-ravintolasta tunnettu huippukokki Pekka Terävä.

Suomen kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Arla Oy, Food Camp Finland Oy ja Metro-tukku ja HKScan. Mukana ovat myös Easyfairs, Aromi-lehti, Dieta Oy, Myllyn Paras Oy ja Medanta Oy.

Wihuri Yritysvastuuverkosto FIBSin jäseneksi

Wihuri Yritysvastuuverkosto FIBSin jäseneksi

Wihuri on liittynyt Yritysvastuuverkosto FIBSin jäseneksi, joka on Suomen johtava asiantuntijaverkosto vastuullisuudessa.   Lue lisää
Lisätty  20.2.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Wihuri on liittynyt Yritysvastuuverkosto FIBSin jäseneksi, joka on Suomen johtava asiantuntijaverkosto vastuullisuudessa.

FIBS (Finnish Business & Society) edesauttaa jäseniään kehittämään entistä kannattavampaa ja kestävämpää liiketoimintaa niin yrityksen kuin yhteiskunnan kannalta monipuolisilla koulutuksilla ja verkostoitumalla. Ajankohtaisia aiheita ovat tällä hetkellä mm. monimuotoisuus, toimitusketjun haasteet, raportointi, digitalisaatio sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

FIBSissä on mukana lähes 300 yritystä ja organisaatiota toiminut ja se on toiminut yli 15 vuoden ajan. Kaupan alalta jäseninä ovat lisäksemme mm. Tuko, SOK ja Kesko.

Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä

Maanantaina 20.2. vietetään kansainvälistä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää. YK haluaa muistuttaa jäsenmaitaan, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus on keskeinen osa sen tehtäviä ja tavoitteita. Pyrkimyksenä on poistaa köyhyys ja taata kaikille yhtäläinen ihmisarvo.

Meillä hankinnan vastuullisuuskysymykset riskimaiden ihmisoikeusarviointeineen ovat tärkeitä kehityksen painopisteitä etenkin nyt, kun siirrymme palvelemaan asiakkaitamme uudesta logistiikkakeskuksesta.

Vastuullisuuden asiantuntijaverkoston FIBSin jäsenenä kuulumme myös sen yhteydessä toimivaan monimuotoisuusverkostoon, joka tarjoaa palveluja sosiaalisen vastuun ja työelämän kehittämiseen. Samalla teemme tutuksi ja näkyväksi kaikille kuuluvat yhdenvertaiset mahdollisuudet, oikeudet ja kohtelun. Aarniolla on käytössä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat, jotka ovat konkreettisia toimenpidesuunnitelmia oikeudenmukaisuuden edistämiseksi ja työhyvinvoinnin lisäämiseksi.

Pizzamestari 2017 lähestyy

Pizzamestari 2017 lähestyy

Metro on mukana valitsemassa Suomen ensimmäistä Pizzamestaria maaliskuussa 2017.Tutustu semifinalisteihin.  Lue lisää
Lisätty  13.2.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Metro on mukana valitsemassa Suomen ensimmäistä Pizzamestaria maaliskuussa 2017. Semifinalistit ovat:

Akseli on taidokas pizzakokki, joka työskentelee Turun Aurajoen rannassa sijaitsevassa Tårget-ravintolassa. Ravintola-alan töihin hän hurahti 15-vuotiaana; nyt sydäntä vie pizza. Innostus kilpailemiseen alkoi jo koulujen Taitaja-kisoista, minkä jälkeen määrätietoinen kokki on osallistunut moniin kilpailuihin.

Rakkaus ruuanlaittoon vei Lottenin mainosmaailmasta ravintoloitsijaksi. Ammatikseen ruuan parissa häärääminen on vaatinut paljon töitä ja jonkin verran tuuriakin. Catering, kesäiset pop up -ravintolat ja onnistumiset kokkikilpailuissa antoivat uskoa, ja nyt Lottenilla on trendikäs ja menestyvä ravintola Piece 'n' Love Pizza Helsingissä.

Antti on Ravintola Perhon vuoromestari, joka toimii myös kokkiopiskelijoiden kilpailuvalmentajana. Ennen Perhoa hän on työskennellyt kymmenisen vuotta erityyppisissä ravintoloissa ympäri Helsinkiä.

– Urani alussa työskentelin pizzanpaistajana ja halusin kokeilla, ovatko vanhat taidot vielä tallella, Antti kertoo.

Davide on Turussa työskentelevä italialainen pizzataituri. Hän on yli 10-vuotisen uransa aikana työskennellyt mm. Italiassa ja Espanjassa. Vuonna 2013 Davide kouluttautui pizzan ammattilaiseksi, Pizzaioloksi, ja syventyi hiivataikinan maailmaan. Hän on myös erikoistunut gluteenittoman taikinan ja aidon napolilaisen pizzan tekoon.

Mira työskentelee ravintolapäällikkönä Kluuvin Pizzariumissa. Hän on työskennellyt alalla 14 vuotta. Italialainen ruokakulttuuri vei hänen sydämensä jo opiskeluaikana Italiassa.

– On mahtavaa päästä tuottamaan ihmisille makuelämyksiä ja olla osana palapizzan Suomen valloitusta, Mira sanoo.

Jasmin toimii Classic Pizzan keittiövastaavana Rukalla. Raaka-aineiden laatu on Jasminille ensisijaisen tärkeää ja hän haluaa tehdä asiakkaalle jokaisesta ravintolakäynnistä elämyksen. Omaa ammattitaitoaan hän haastaa jatkuvasti.

– Onnistumisen tunne syntyy, kun näkee oman työnsä jäljen ja voi olla siitä ylpeä.

Uudesta-Seelannista kotoisin oleva Jason työskentelee vastaavana pizzakokkina ravintola Gustavossa, Turussa. Jason kunnioittaa vanhoja perinteitä, mutta kokeilee myös uusia tekniikoita ja raaka-aineita.

– Aito napolilainen pizza on intohimoni, mutta käytän mielikuvitustani saadakseni pizzaan seikkailumielisyyttä.

Mika työskentelee keittiötoimenpäällikkönä Kanrestassa. Pitkän työuransa aikana Mika on valmistanut vain muutamia pizzoja. Kotona aidossa italialaisessa, puulämmitteisessä uunissa pizzoja on valmistunut senkin edestä 13 vuoden aikana.

– On aika tuoda pizza aivan uudelle levelille. Tuoreet, raikkaat raaka-aineet ja valmistus kuin Michelin-ravintolassa on pizzan kirkas tulevaisuus.

K3-logistiikkakeskuksen rakentaminen edistyy suunnitellusti

K3-logistiikkakeskuksen rakentaminen edistyy suunnitellusti

Logistiikkakeskuksen perustustöitä tehdään parhaillaan. Julkisivuja aletaan pystyttää huhtikuussa.  Lue lisää
Lisätty  20.2.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Logistiikkakeskuksen perustustöitä tehdään parhaillaan. Julkisivuja aletaan pystyttää huhtikuussa.

Rakentaminen Vantaan Viinikkalassa alkoi vuoden alussa ja kiinteistö valmistuu huhtikuussa 2018. Samaan aikaan aloitetaan toimistotilojen kalustaminen sekä logistiikkatilojen varustaminen ja kylmäjärjestelmien testaaminen. Wihuri Oy Aarnion Pitäjänmäen toimihenkilöt muuttavat uusiin toimistotiloihin toukokuussa.

Kiinteistön julkisivuja aletaan pystyttää huhtikuussa. Rakennus on ulkoapäin valmis syksyllä. Kiinteistö on kaksikerroksinen toimistotilojen kohdalla, muu tila on korkeata tilaa. Toimistotiloihin kuljetaan pihan yli tulevaa kävelyputkea pitkin, jolloin jalankulkijat ja autot eivät turvallisuussyistä kohtaa toisiaan.

Logistiikkakeskus toimii läpivirtausmallilla, jossa saapuvat ja lähtevät tavarat toimitetaan rakennuksen eri puolilta. Läpivirtausmalli on joustava ja estää ruuhkautumisen. Rakennus on kooltaan noin 25 000 neliötä, mikä vastaa ulkomitoiltaan kahta jalkapallokenttää.

Onneksi olkoon PRO-palkitut 2017!

Onneksi olkoon PRO-palkitut 2017!

Metro onnittelee PRO-palkittuja yhteistyökumppaneitaan.   Lue lisää
Lisätty  1.2.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Metro onnittelee PRO-palkittuja yhteistyökumppaneitaan:

Vuoden ravintolakokki:

Hannes Tolvanen, Ravintola Werneri, Helsinki

Ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari:

Ilkka Lääveri, Ravintola Emo, Helsinki

Baarimestari:

Ville Liikanen, Hotel Kämp, Helsinki

Yrittäjä:

Kati ja Sami Häkkinen, Antti Hietanen ja Esa Mehtäjärvi, Ravintola Roux, Lahti

Ammattikeittiön työntekijä:

Miia Leiviskä, Siilinjärven kunta/Haaparinteen päiväkoti, Toivala

Ammattilaisten kanssa on ilo työskennellä!

Horeca-ammattilaiset kisaavat tunnustuspalkinnoista vuosittain, ja ehdokkuutta voivat esittää vaikkapa työkaverit tai yhteistyökumppanit. PRO-tunnustuksen saa henkilö, joka tekee työtään huippu asenteella. PRO-palkinnot jaettiin jo 15:nnen kerran.

Kuvat: Eero Kokko/Aromi-lehti

Ruokapulasta valinnanvaikeuteen

Ruokapulasta valinnanvaikeuteen

Kala, liha ja marjat ovat kuuluneet suomalaiseen ruokakulttuuriin jo sata vuotta. Mitä uutta olemme omaksuneet vuosisadassa?  Lue lisää
Lisätty  7.2.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Kala, liha ja marjat ovat kuuluneet suomalaiseen ruokakulttuuriin jo sata vuotta. Mitä uutta olemme omaksuneet vuosisadassa?

Suomalaiset kunnioittavat ruokaa, koska aina ei ole ollut itsestään selvää, että sitä on saatavilla. Ruuasta oli pulaa itsenäistymisen sekä 1940-luvulla sotien aikana, ja elintarvikkeiden säännöstely päättyi 40-luvun lopussa – kahvin vasta 1954. Ruoka ja ruokailutottumukset peilaavatkin historiaamme, maantieteellistä sijaintiamme ja kansallista identiteettiämme.

Ruoka herättää tunteita ja mielipiteitä, koska se on osa arkea. Ruokavalinnoillamme voimme tänä päivänä vaikuttaa ja ottaa kantaa mm. tuotteiden alkuperään ja puhtauteen.

Jääkaappi mullistaa ruuanlaiton

Itsenäisyyden alussa maaseudulla elettiin enimmäkseen luontaistaloudessa. Valistuksella ja neuvonnalla pyrittiin edistämään kasvisten viljelyä ja kotipuutarhoihin tulivat myös omenapuut ja herukkapensaat.

Teollistumisen myötä 1950-luvulla kaupunkilaiset eivät enää olleet omavaraisia, vaan he hankkivat elintarvikkeensa kaupoista, kauppahalleista ja toreilta, jonne maalaiset tulivat niitä myymään.

Sähkökäyttöisten jäähdytyskaappien yleistyminen 1950-luvulla muutti ruuanlaittoa. Jääkaapin ansiosta ruokaa pystyi nyt ostamaan kerralla enemmän ja uusi säilytystapa lisäsi kasvisten, tuoreen lihan ja kalan käyttöä niin koti- kuin ammattikeittiöissä. Naudan- ja sianlihan käyttö lisääntyi elintason nousun myötä.

Kohti rennompaa ravintolaruokailua

1960- ja 70-luvuilla ruokakulttuuri muuttui nopeasti. Broileri, jogurtti ja tuoremehu tulivat suomalaiseen ruokapöytään ja valmisruokien valikoima alkoi kasvaa. Katkaravuista tuli Ruotsin-laivojen buffettien suosikkeja.

Ravintolat valkoisine pöytäliinoineen olivat vielä 1950-luvulla arvokkaita paikkoja, jonne uskaltauduttiin harvoin. Klassista ranskalaista keittiötä arvostettiin, ja suomalaiset ruuat esiteltiin tasavertaisina niiden ja italialaisten ruokien kanssa vasta 80-luvulla.

Mutkatonta ruokailua tarjosivat hampurilaispaikat, pizzeriat sekä keskiolutkahvilat ja pubit vasta 1970-luvulla, jolloin myös etniset ravintolat yleistyivät.

Kahviloiden uusi kultakausi alkoi 1990-luvulla, kun eurooppalaista tunnelmaa tavoittelevat kahvilat ilmestyivät katukuvaan. Pian niiden rinnalle tulivat amerikkalaistyyliset coffee shopit, jotka tarjosivat runsaan valikoiman erikoiskahveja.

2000-luvulla keittiömestarit ja kokit ovat antaneet kasvonsa ruuanlaittoon, mikä on nostanut lähiruuan arvostusta ja tuonut uusia mahdollisuuksia laadukkaille raaka-aineille.

Ruokakulttuuri elää resepteissä

Matkailu, maahanmuutto ja tiedonkulku ovat lähentäneet eri kulttuureita ja edesauttaneet kokeilemaan uusia ruoka-aineita ja makuja sekä valmistustapoja ennakkoluulottomasti. Matkoilta tutut eksoottiset vihannekset ja hedelmät kuten esim. sitruunaruoho, inkivääri, chili ja mango ovat jokapäiväisiä tuttuja. Sushi sopii suomalaiseen makuun, koska graavikala on jo entuudestaan tuttua. Etnisten ravintoloiden myötä olemme tottuneet yhä vahvemmin maustettuihin ruokiin.

Suomalaisen ruokakulttuurin perinne jatkuu keittokirjoissa ja perheiden ruokaresepteissä, jotka elävät sukupolvelta toiselle. Reseptejä kunnioitetaan, mutta niitä myös uudistetaan nykypäivään sopiviksi. Perhereseptien makumaailmat avautuvat suurelle yleisölle eri tapahtumissa yleistyneissä pop up -ravintoloissa.

Suomalaiset laadukkaat ja puhtaat raaka-aineet sekä selkeät maut on noteerattu myös ulkomailla ja esim. Aasiasta tulevien turistien ruokamatkailu Suomeen on kasvussa.

Lähteet:

Mäkelä, Palojoki, Sillanpää; Ruisleivästä pestoon – Näkökulmia muuttuvaan ruokakulttuuriin

Mäkelä Johanna; Suomalainen ruokakulttuuri on aina liikkeessä

ruokatieto.fi

Eero Vottonen ja Miikka Manninen kuudenneksi Lyonissa

Eero Vottonen ja Miikka Manninen kuudenneksi Lyonissa

Eero Vottonen ja Miikka Manninen sijoittuivat kuudenneksi eilen päättyneessä Bocuse d’Or -kisassa Lyonissa.  Lue lisää
Lisätty  26.1.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Eero Vottonen ja Miikka Manninen sijoittuivat kuudenneksi eilen päättyneessä Bocuse d’Or -kisassa Lyonissa.

Bocuse d’Or Teamin Eero Vottonen oli tyytyväinen tiiminsä onnistuneeseen kisasuoritukseen, mutta pettynyt kuudenteen sijaan.

- Yksi nukuttu yö ei ole laimentanut pettymystä, joka eilinen sijoituksemme oli. Tosiasia kuitenkin on ettemme olisi voineet tehdä mitään paremmin, joten jossiteltavaa ei ole, Vottonen kertoo.

Vottonen kiittää lähintä tiimiään, ennen kaikkea Miikka Mannista, joka on jaksanut puurtaa pitkiä päiviä hyvällä asenteella.

Lyonissa oli ennätysmäärä, noin satapäinen suomalaisyleisö kannustamassa Suomen joukkuetta. Kisaan kuuluu, että yleisö kannustaa omaa joukkuettaan varsin äänekkäästi, ja nyt myös Suomi-huudot erottautuivat selkeästi.

Kisan voiton vei USA, toisen sijan Norja ja kolmanneksi tuli Islanti. Suomen edelle sijoittuivat vielä Unkari ja Ranska.

Suomen joukkue on osallistunut Bocuse d’Or -kilpailuun sen alusta, vuodesta 1987 lähtien. Loppukilpailu järjestetään kahden vuoden välein. Välivuosina finaalipaikoista kisataan Euroopan, Amerikan ja Aasian osakilpailuissa.

Metro on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010. Olemme ylpeitä Eero Vottosen ja Miikka Mannisen huippuosaamisesta ja heidän tekemästään upeasta työstä Suomen ja suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuuden edistämiseksi.

Pekka Terävä arvostaa käsintehtyä pizzapohjaa

Pekka Terävä arvostaa käsintehtyä pizzapohjaa

Pizzamestari 2017 -kilpailun tuomariston puheenjohtaja Pekka Terävä arvostaa pizzassa käsintehtyä keveää pohjaa.   Lue lisää
Lisätty  2.12.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Pizzamestari 2017 -kilpailun tuomariston puheenjohtaja Pekka Terävä arvostaa pizzassa käsintehtyä keveää pohjaa.

Suomen ensimmäinen Pizzamestari valitaan maaliskuussa 2017. Kilpailun yhteistyökumppaneista ja alan ammattilaisista koostuvan tuomariston puheenjohtajana toimii Pekka Terävä Olo Groupista. Kilpailijoiden tekemät pizzat arvostellaan laadun, luovuuden ja toteutuksen perusteella. Eniten pisteitä antavat maku ja raaka-aineiden laatu. Pekka, mitä pizza sinulle merkitsee?

- Pizza on samanlainen ajan ilmiö kuin karjalanpiirakka aikanaan. Kilpailulla halutaan nostaa pizzan arvostusta ja suomalaisten tietoisuutta hyvästä pizzasta. Minulle pizza on käsityötaidonnäyte, jonka valmistus alkaa juureen tehdystä pohjasta.

Terävän mukaan artesaanipizzan pohja on keveä, sopivassa suhteessa pehmeä ja rapea, ja nimenomaan käsinmuotoiltu, ei kaulimella.

- Pizzaa arvostellaan usein täytteiden ja juuston määrän mukaan. Laadukkaat raaka-aineet tulevat kuitenkin parhaiten esiin silloin, kun niitä käyttää harkiten. Pizzaan sopivat mainiosti sesongin parhaat ainekset.

Pizzanteon taidonnäytteenä Terävä pitää yksinkertaisista aineksista valmistettavaa Margaritaa, mikä tekee siitä haastavan.

 

Pizzamestari-tuomaristoon kuuluvat

Puheenjohtaja, ravintoloitsija Pekka Terävä, Food Camp Finland Oy

Kokki Eero Vottonen, Bocuse d’Or Team Finland

Myyntipäällikkö Mikko Poikolainen, Arla Oy

Myyntipäällikkö Lasse Koistinen, Metro

Liiketoimintajohtaja Nina Harlin, Mediatalo Keskisuomalainen Oyj

Kehityspäällikkö Risto Mikkola, HKScan Oyj

Ravintoloitsija Franco Sturiale, ravintola Sergio’s

 

Suomen ensimmäinen Pizzamestari valitaan Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtumassa 8.– 9.3.2017. Kisaan voivat osallistua ammatikseen ruokaa valmistavat kokit ja keittiömestarit. Kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Arla Oy, Food Camp Finland Oy, HKSca Oyj ja Metro-tukku. Mukana ovat myös Easyfairs, Aromi-lehti, Dieta Oy, Myllyn Paras Oy ja Medanta Oy.

Eerolla ja Miikalla nappisuoritus Lyonissa!

Eerolla ja Miikalla nappisuoritus Lyonissa!

Eero Vottonen ja Miikka Manninen onnistuivat suorituksessaan Bocuse d’Orin ensimmäisenä kisapäivänä.  Lue lisää
Lisätty  25.1.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Bocuse d’Or Team Finlandin kisakeittiössä Lyonissa oli hyvä fiilis tiistain finaalin jälkeen.

Eero Vottonen ja Miikka Manninen onnistuivat suorituksessaan: kaikki meni nappiin! Tulokset selviävät tänä iltana kello 19 alkavassa palkintojenjakotilaisuudessa.

Vottosen ja Mannisen yhteistyö on hioutunut kahden vuoden projektin päivittäisissä treeneissä ja jo käydyissä kilpailuissa, Bocusen Euroopan osakilpailussa ja Global Chef Challengessa, josta parivaljakko nappasi voiton.  

- Miikalla on asenne kohdallaan; hän ei koskaan valita mistään. Miikka on yhteistyön aikana saanut varmuutta tekemiseen, Vottonen sanoo.

Vottosen mukaan Miikalla on valmiudet kehittyä entisestään, kunhan hän rohkeasti kokeilee ja vie ideoitaan eteenpäin. Manninen vastaa diplomaattisesti arvostavansa Vottosen vaativaa otetta.

- Hän on hyvä opettaja – ja jaksaa neuvoa joka tilanteessa.

Metro on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010.

Eero ja Miikka Bocuse-finaalissa Lyonissa!

Eero ja Miikka Bocuse-finaalissa Lyonissa!

Eero Vottonen ja Miikka Manninen aloittivat oman suorituksensa Bocuse d’Or -finaalissa Lyonissa tiistaiaamuna kello 9.20.   Lue lisää
Lisätty  24.1.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Eero Vottonen ja Miikka Manninen kisaavat Bocuse d’Or -finaalissa Lyonissa.

Bocuse d’Or Team Finlandin Eero Vottonen assistenttinaan Miikka Manninen aloittivat oman suorituksensa tiistaiaamuna kello 9.20 (Suomen aikaa) Bocuse d'Or -finaalissa. Lautaselta tarjottavat vegaaniannokset valmistuvat 14.20 ja lihavati 14.55.

Vottonen ja Manninen kisaavat ensimmäisen finaalipäivän kolmantena joukkueena. Finaali on kaksipäiväinen ja siihen osallistuu 24 joukkuetta.

Ensimmäisen kerran Bocuse d’Orin 30-vuotisessa historiassa kilpailijat valmistavat vegaaniannoksen. Pääraaka-aineena Eero Vottonen käyttää omiin suosikkeihinsa lukeutuvaa maa-artisokkaa.

– Halusin luoda modernin vegaanisen annoksen, joka on uskollinen tyylilleni. Lähtökohtana ovat maanläheiset, juurevat raaka-aineet – juurekset ja viljat. Niitä korostan suomalaisen luonnon mauilla: herkkutatilla ja kuusenkerkällä. Annoksen aromit ovat rehellisiä, voimakkaita ja muhevia, Vottonen kertoo vegaaniannoksesta.

Vadilta tarjoiltavan ruuan pääraaka-aineina ovat Bressen kana ja eurooppalainen hummeri. Annoksessa maistuu suomalainen metsä: kuusi, mänty ja sienet sekä katajainen savu.

Eero Vottosen vegaaniannos

Maa-artisokkamosaiikki maustettuna suomalaisella herkkutatilla ja kuusenkerkällä; paahdettua keltajuurta; sipulia, omenaa ja poltettua salottisipulia; rapea maa-artisokkakroketti; tattihyytelöä; viinietikalla maustettua omenaa; pikkelöityä kuusenkerkkää ja paahdettua viljaa. Kastikkeena kuusiöljyllä maustettu sipuli-herkkutattiliemi.

Eero Vottosen vatiannos

Kuusella ja nuorella männyllä maustettua Bressen kanaa, mustaa tryffeliä ja metsäsieniä; katajasavustettua hummeria, voita ja rakuunaa; keltajuurta, kanannahkaa ja omenaviinietikkaa; sipulia, omenaa, selleriä ja sinappia sekä maa-artisokkatartalettia tryffelillä, maa-artisokkakermalla ja rapealla viljalla. Kastikkeena hummerilla, kananrasvalla ja sitruunatimjamilla maustettu paahdettu kanaliemi sekä valkoviinillä, ruskistetulla voilla ja sitruunalla maustettu kanakerma.

Metro on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010.

Uutuusviinit blineille, liha- ja kalaruuille sekä seurusteluun

Uutuusviinit blineille, liha- ja kalaruuille sekä seurusteluun

Oman maahantuonnin uutuuksia ovat Vistamar Single Estate puna- ja valkoviinit, erikoiserä ranskalaista chardonnayta sekä laadukas prosecco.  Lue lisää
Lisätty  3.1.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Oman maahantuonnin uutuuksia ovat Vistamar Single Estate puna- ja valkoviinit, erikoiserä ranskalaista chardonnayta sekä laadukas prosecco.

Metron oman maahantuonnin uutuusviineistä löydät läpi aterian ja seurusteluun sopivat juomat. Elegantti ja moniulotteinen valkoviini, Domaine de Vauroux Chablis 2014 on Metron hankkima 500 pullon erikoiserä. Viini valmistetaan Chardonnay-rypäleistä Chablis’n alueella, Bourgognessa. Alue hylättiin ensimmäisen maailmansodan aikana ja se menetti viinien laatuluokituksensa. Tänä päivänä yli 50-vuotiaat viiniköynnökset tuottavat vaikuttavia viinejä kilpailukykyiseen hintaan. Domaine de Vauroux Chablis 2014 -valkoviini sopii grillattujen ja paistettujen kalaruokien seuraksi.

Tuttujen chileläisten Vistamar-viinien valikoima sai täydennystä laadukkaasta punaviinistä, Corte de Campo Andes Blend Single Estate’stä ja valkoviinistä, Corte de Campo Coastal Blend Single Estate’stä. Single Estate on Vistamarin uusi laatuviinien tuotesarja. Viinien valmistuksesta vastaa palkittu pääviinintekijä Irene Paiva, joka on Chilen tunnetuimpia viinintekijöitä. Corte de Campo Andes Blend Single Estate -punaviini on laadukas valinta liharuuille ja sopii hyvin myös poron- ja hirvenlihan kanssa. Corte de Campo Coastal Blend Single Estate -valkoviini maistuu blinien ja erlaisten täytteiden seurana.

Proseccojen suosio jatkaa kasvuaan. Metron maahantuoma laadukas Favola Prosecco DOC vastaa kysyntään maltillisella hinnoittelulla. Kuohuviini valmistetaan Glera-rypäleestä Veneton alueella Pohjois-Italiassa. Valmistajana on Cantine Sacchetton kolmannen sukupolven viinintekijä Paolo Sacchetto. Favola Prosecco DOC on erinomainen seurustelujuoma ja aperitiivi.

 

7804449008091 Corte de Campo Andes Blend Single Estate

Punaviini on yhdistelmä Cabernet Sauvignon, Petit Sirah, Petit Verdot ja Carmenere-rypäleitä. Maku on runsaan täyteläinen ja pehmeä. Hedelmäisyyttä sävyttää aavistus tammea.

7804449008107 Corte de Campo Coastal Blend Single Estate

Valkoviini on Chardonnay- ja Viognier-rypäleiden sekoitus. Maultaan se on melko aromaattinen ja raikas.

3338762213213 Domaine de Vauroux Chablis 2014, erikoiserä 500 pulloa

Elegantti ja moniulotteinen Chardonnay. Raikkaan mineraalinen ja ryhdikäs viini, jossa on syvyyttä ja eloisaa hapokkuutta. Decanterin pisteytys 91 p – 500 pullon erikoiserä.

5015782000327 Favola Prosecco DOC

Kuivahko ja hienostuneen hedelmäinen. Raikas hapokkuus ja pehmeät kuplat antavat ryhtiä kuohuviiniin.

Nyt herkutellaan blineillä

Nyt herkutellaan blineillä

Metron myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen on loihtinut kauden herkkuja, rapeita blinejä suussa sulavilla lisukkeilla.  Lue lisää
Lisätty  4.1.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Metron myyntipäällikkö, keittiömestari Lasse Koistinen on loihtinut kauden herkkuja, rapeita blinejä suussa sulavilla lisukkeilla. Lisukkeita vaihtamalla ja tuunaamalla blinit sopivat niin talven juhliin kuin arkeen.

Rapeaa bliniä, marinoitua punasipulia ja haluamasi täyte (12 hengelle)

Blini Pohja:

800g turkkilainen jogurtti

40 g tuore hiiva

360 g tattarijauho

10 g sokeri

6 g suola

Lämmitä jogurtti 40 asteiseksi. Lisää loput ainekset ja anna turvota jääkaapissa yön yli.

300 g maito

5 g suola

2 kpl keltuainen

2 kpl valkuainen

25 g voisula

1 150 g blinipohja

Lämmitä maito ja voi ja lisää loput ainekset pohjaan sekoittaen. Paista blinit kirkastetussa voissa kullanruskeiksi ja tarjoile täytteiden kanssa.

Marinoitu punasipuli

6 kpl punasipuli

300 g pikkelssiliemi

suola

Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi. Lisää pikkelssiliemi punasipuleihin ja anna marinoitua vuorokausi. Siivilöi ja tarjoile blinien kanssa.

Pikkelssiliemi:

250 g väkiviinaetikka

500 g sokeri

750 g vesi

2 rkl sinapinsiemen

2 rkl fenkolinsiemen

3 kpl laakerinlehti

tillinvarsia

Kiehauta vesi, etikka ja sokeri. Lisää mausteet ja anna jäähtyä.

Katkaraputäyte

500 g käsin kuorittuja katkarapuja

150 g täysmajoneesi

½ pnt tilli

½ pnt ruohosipuli

1 kpl sitruunamehu

suola, valkopippuri

Valuta katkaravuista ylimääräinen neste. Lisää hienonnettu tilli ja ruohosipuli sekä majoneesi rapujen joukkoon. Mausta täyte suolalla ja valkopippurilla.

Kylmäsavuporomousse

100 g kylmäsavupororouhe

300 g creme fraische

100 g tuorejuusto

ruohosipuli, mustapippuri ja suola

Sekoita ainekset keskenään ja vatkaa kuohkeaksi. Mausta mousse lopuksi ruohosipulilla, mustapippurilla ja suolalla.

Iso Piirainen – helppoa ja nopeaa

Iso Piirainen – helppoa ja nopeaa

Reuterin Iso Piirainen on suolainen piiraspohja, josta valmistat helposti ja nopeasti herkullisia piiraita – täytä, paista ja tarjoile!  Lue lisää
Lisätty  31.1.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Reuterin Iso Piirainen on suolainen piiraspohja, josta valmistat helposti ja nopeasti herkullisia piiraita – täytä, paista ja tarjoile!

Lisää piiraspohjalle haluamasi täyte ja sen päälle valmis munamaitoseoskiekko kanneksi. Uuniin vajaaksi tunniksi ja maukas suolainen piirainen on valmis tarjoiltavaksi. Halutessasi leikata piiraan paloihin, jäähdytä ensin, poista vuoka ja leikkaa haluamasi määrä paloja.

Valmis annoskoko, valmiit ainekset – lisäät vain haluamasi täytteen.

Reuterin Iso piirainen antaa enemmän aikaa suunnitella ja luoda erilaisia täytevaihtoehtoja minimoiden hävikin ja säästäen työkustannuksissa. Iso Piirainen on heti käyttövalmis suolainen piiraspohja, jota ei tarvitse sulattaa tai paistaa.

Yksi myyntierä sisältää 8 x 800 g piiraspohjaa (8 pohjaa, 8 munamaitokiekkoa).

3291811226131 - REUTER ISO PIIRAINEN 8X 800G PAKASTE

Yksi piiras – rajattomasti vaihtoehtoja.

Kinkku–juustotäyte

150 g emmentalraastetta

250 g palvikinkkusuikaletta

100 g punaista paprikaa kuutioina

mustapippuria

Sekoita ainekset kulhossa ja mausta.

 

Savulohitäyte

200 g savulohta

20 g tilliä hienonnettuna

100 g babypinaattia

150 g purjoa kuullotettuna

mustapippuria

Sekoita ainekset kulhossa ja mausta.

 

Kasvistäyte

250 g parsakaalikukintoja

100 g sipulia

150 g mozzarellaa tai fetaa

mustapippuria, suolaa

Hauduta parsakaalin kukinnot sipulin kanssa pannulla, lisää juusto ja mausta.

 

Näin onnistut:

1. Lisää valitsemasi täyte jäisellä piiraspohjalla vuorattuun vuokaan.

2. Aseta jäinen munamaitokiekko täytteen päälle.

3. Paista 175–185°C:ssa n. 50–55 min kunnes pinta on kauniin ruskea ja pohja irtoaa reunoilta.

4. Anna piiraan vetäytyä hetken ennen tarjoilua. Nauti!

(huom! Piiraisen voi helposti irrottaa paiston jälkeen ja siirtää toiseen tarjoiluastiaan.)

 

Reuter & Stolt on suomalainen yritys, joka on toiminut yli 30 vuoden ajan HoReCa-sektorilla tarjoten asiakkailleen laadukkaita leipä-, konditoria- ja suklaatuotteita. Asiakkaiden tarpeet ovat palvelumme ydin ja tuotevalikoima räätälöidään niin pienten kuin suurten asiakkaiden toiveet ja asiakaskunta huomioiden. Reuter & Stolt – makuelämyksiä arkeen ja juhlaan!

ILMOITUS

Aarnion vastuullisen toiminnan periaatteet

Aarnion vastuullisen toiminnan periaatteet

Aarnion uudistetut vastuullisuuden toimintaperiaatteet ohjaavat hankintaamme, ympäristövastuuta ja henkilöstön hyvinvointia.  Lue lisää
Lisätty  28.12.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Aarnion vastuullisen toiminnan periaatteet

Noudatamme kaikessa toiminnassamme Suomen ja EU:n lainsäädäntöä ja määräyksiä, Wihurin arvoja sekä Wihurin eettisiä toimintaperiaatteita. Wihurin toimintatapa on yhteiskunnallisesti vastuullinen, korkeiden periaatteiden mukainen ja mahdollisimman eettinen. Olemme luotettava työnantaja ja liikekumppani sekä hyvä yrityskansalainen, jonka toiminta on kiistattoman rehellistä.

Wihuri Oy Aarnio on jäsenenä Päivittäistavarakauppa ry:ssä ja noudattaa kaikkia niitä periaatteita, jotka on sovittu yhteisesti jäsenten kesken. Olemme myös sitoutuneet kestävän kehityksen periaatteisiin ja olemme mukana kansallisessa Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa.

Vastuullinen hankinta

1. Hankinnan neuvottelutilanteissa ja sopimuskäytännöissä noudatamme hyvän kauppatavan periaatteita.

2. Toimimme niin, että pystymme takaamaan asiakkaillemme turvalliset tuotteet ja niiden jäljitettävyyden kaikissa olosuhteissa.

3. Kunnioitamme ihmisoikeuksia ja edellytämme tätä myös kumppaneiltamme. Olemme Tuko Logisticsin kumppanina sitoutuneet noudattamaan BSCI:n toimintaperiaatteita.

Ympäristö

Otamme kaikissa päätöksissämme ja toiminnassamme ympäristöasiat huomioon. Arvioimme säännöllisesti toimintamme ympäristövaikutuksia. Päämäärämme ovat:

1. Jokainen Aarniolla työskentelevä tuntee oman tehtävänsä ympäristövaikutukset ja toimii ohjeiden mukaisesti. Tämä koskee myös Aarniolla alihankintasuhteessa toimivia tahoja.

2. Toimittaja- ja tuotevalinnoissa huomioimme tuotteiden ja pakkausten ympäristövaikutukset.

3. Toimimme materiaalitehokkaasti keskittymällä hävikin hallintaan, jätteiden minimointiin ja niiden asianmukaiseen kierrätykseen ja käsittelyyn. Huolehdimme kiinteistöjemme energiatehokkuuden jatkuvasta parantamisesta sekä valitsemme energiatehokkaat ratkaisut myös kuljetuksissa.

Työterveys ja turvallisuus

1. Takaamme jokaiselle työntekijälle terveellisen ja turvallisen työympäristön.

2. Seuraamme työympäristöä jatkuvasti ja puutumme epäkohtiin tarvittaessa. Perehdytämme jokaisen työntekijän työturvallisuuteen ja edellytämme, että jokainen huolehtii omasta ja muiden työntekijöiden turvallisuudesta sekä ilmoittaa esimiehelle havaitsemistaan vaaroista ja epäkohdista.

3. Tavoitteenamme on luoda ilmapiiri, jossa työntekijät avoimesti ja aktiivisesti seuraavat ja keskustelevat työterveys- ja turvallisuusasioista. Edistämme työntekijöiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia poistamalla ja pienentämällä vaara- ja haittatekijöitä sekä hallitsemalla riskejä.

Tsemppiä Bocuse d’Or -finaaliin, Eero & Miikka!

Tsemppiä Bocuse d’Or -finaaliin, Eero & Miikka!

Metron yhteistyökumppanit, Bocuse d’Or Team Finlandin Eero Vottonen ja Miikka Manninen loppusuoralla Lyonin finaaliin 24.1.  Lue lisää
Lisätty  3.1.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Metron yhteistyökumppanit, Bocuse d’Or Team Finlandin Eero Vottonen ja Miikka Manninen loppusuoralla Lyoniin.

Metron yhteistyökumppanit Eero Vottonen ja Miikka Manninen kisaavat maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa finaalin ensimmäisenä kisapäivänä 24. tammikuuta Ranskan Lyonissa.

Suomen Bocuse-edustajat 2016–2017 Eero Vottonen ja Miikka Manninen ovat lokakuusta alkaen treenanneet täysipäiväisesti kuutena päivänä viikossa Bocuse d’Or -finaaliin, jossa kisaa 24 joukkuetta. Päivät ovat venyneet 12-tuntisiksi, kun vatiannoksen Bressen kanan ja hummerin makua sekä lautasannoksen vegaaniannosta on hiottu ja ulkonäköä viimeistelty. Vatiannoksen Bressen kanassa on tunnetta ja nostalgiaa, sillä kisa starttasi samoilla raaka-aineilla 30 vuotta sitten. Lautasannoksena on ensimmäistä kertaa kisan historiassa täysin vegaaninen annos.

Joulu–tammikuussa optimoidaan annosten valmistamiseen käytettävä aika ja työvaiheet. Finaalissa vati- ja lautasannokset valmistetaan 14 hengelle 5 tunnin 35 minuutin aikana.

- Kun onnistumme valmistamaan annokset useamman kerran täsmällisesti sallitun ajan puitteissa, saamme varmuutta tekemiseemme ja pystymme kilpailussa pitämään yllä hyvän vireen ja rennon otteen, Eero Vottonen kertoo.

Metro ja Bocuse d’Or Team Finland yhteistyössä yli 10 vuotta

Metro on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010 aiempien kilpailijoiden Matti Jämsénin ja Mika Palosen kanssa. Bocuse d’Or -kilpailussa 2014–2015 Vottonen valmensi ja Manninen avusti Jämsénin joukkuetta, joka ylsi tähän mennessä Suomen parhaaseen sijoitukseen neljänneksi. Vottosen joukkueen johtajana toimii Sami Rekola. Pekka Terävä toimii kolmatta kautta Suomen joukkueen presidenttinä ja kuuluu myös kilpailun tuomaristoon. Suomen joukkue on osallistunut perustajansa, ranskalaisen keittiömestarin Paul Bocusen mukaan nimettyyn kilpailuun sen alusta, vuodesta 1987 lähtien.

Bocuse d’Or -loppukilpailu järjestetään kahden vuoden välein. Välivuosina finaalipaikoista kisataan Euroopan, Amerikan ja Aasian osakilpailuissa. Euroopan osakilpailussa Budapestissa Vottonen ja Manninen sijoittuivat kuudenneksi. Syyskuussa he voittivat Global Chefs Challenge -kilpailun Kreikassa.

Uusia makuja Levillä

Uusia makuja Levillä

Levin iglujen maisemaravintola Restaurant Aurora Sky avasi ovensa joulukuun alussa.  Lue lisää
Lisätty  4.1.2017  kategoriaan  Ajankohtaista

Levin iglujen maisemaravintola Restaurant Aurora Sky avasi ovensa joulukuun alussa.

Levillä nautitaan uuden Aurora Sky -ravintolan tarjoamia pohjoiskalotin makuja modernilla otteella valmistettuna. Utsuvaaran laella sijaitsevassa ravintolassa asiakkaita hemmotellaan makuelämysten lisäksi myös upeilla maisemilla. Levin igluissa sesongin alku on ollut kiireinen, kun ravintola ja uudet iglut valmistuivat samaan aikaan joulukuun alussa.

Aurora Skyssa on sata anniskelupaikkaa; kotamaisen ravintolan ensimmäistä kerrosta hallitsee salin keskellä oleva avotakka ja sen päällä kiiltelevä iso kuparinen huuva. Toisen kerroksen katto ja seinät ovat kauttaaltaan lasia ja näkymä yli kairojen on mykistävä.

- Ravintolan lämmin ja tunnelmallinen ilme on saatu sisustuksessa käytetyillä luonnonmateriaaleilla, kivellä, nahalla ja kuparilla. Tummanharmaat, lähes mustat seinät tuovat luonnonväriset nahkapenkit ja sohvat sekä elävän tulen kauniisti esille, toimitusjohtaja Kristiina Kylmälahti kuvailee.

Tunturilapin luonto ja pohjoiskalotin raaka-aineista taidolla valmistetut annokset täydentävät toisiaan. Keittiöpäällikkö Heikki Kunnari on työn ja harrastusten kautta tutustunut luonnon antimiin ja taitaa niin riekon kuin turskan ja kuningasravunkin valmistamisen niksit. Keittiötiimin kanssa perinteisiin on sekoitettu moderneja tekniikoita pieteetillä.

- Ravintolan sijainti ja juuri aloitetun liiketoiminnan vakiintumattomuus ovat haasteita, joissa sujuva vuoropuhelu raaka-ainetoimittajien kanssa on tärkeätä, Heikki Kunnari kiittelee kiittelee toimittajia joustavuudesta muuttuvissa tilanteissa.

Unelmasta totta

Levin iglujen perustaja, hallituksen puheenjohtaja Tauno Mäkelä, aloitti toteuttamaan haavettaan vuonna 2008 ja rakennutti neljä iglua Utsuvaaralle. Nyt 11 iglussa ja isossa lomahuoneistossa, Revontuli-talossa majoittuu 50–60 henkilöä. Lähes kaikki asiakkaat tulevat ulkomailta, pääosin Aasiasta ja Isosta-Britanniasta.

- Toki meillä käy myös kotimaisia asiakkaita, mutta he varaavat matkansa melko myöhään. Ulkomaiset ryhmät tekevät varauksensa hyvissä ajoissa, jo lähes vuoden etukäteen.

Kristiina Kylmälahden tiimissä asiakkaita palvelee 10–12 vakituista työntekijää ja kiireisinä aikoina muutamia ekstraajia.

- Kun toimitaan pienellä porukalla, henkilökunnalla pitää olla monipuolista osaamista ja intoa tarttua asioihin asiakkaan parhaaksi.

Levin iglut ovat avoinna syksystä kevääseen ja kesä käytetään alueen ylläpitoon ja palvelukonseptien hiomiseen.

Bocusen finaalissa vegaaniannos

Bocusen finaalissa vegaaniannos

Bocuse d’Or finaalin lautasannoksen raaka-aineet on julkistettu. Lyonissa valmistetaan ensimmäistä kertaa kisan historiassa täysin vegaaninen annos.  Lue lisää
Lisätty  1.12.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Bocuse d’Or finaalin lautasannoksen raaka-aineet on julkistettu. Lyonissa valmistetaan ensimmäistä kertaa kisan historiassa täysin vegaaninen annos.

Metron yhteistyökumppanit Eero Vottonen ja Miikka Manninen saivat luvatusti keskiviikkona 30. marraskuuta tiedon Bocuse d’Or -finaalin lautasannoksen raaka-aineista. Lyonissa valmistetaan ensimmäistä kertaa kisan historiassa täysin vegaaninen annos. Kilpailijat valitsevat raaka-aineet pääsponsorin 146 tuotteen valikoimasta ja valmistavat niistä omien mieltymysten mukaan lämpimän, kylmän tai yhdistelmäannoksen. Kilpailijat voivat halutessaan käyttää myös kahta kansallista raaka-ainetta.

- Veikkasin lautasannoksen raaka-aineeksi lohta tai haukea. Meillä on edessä melkoinen haaste työstää vegaaniannos niin että pääsemme pikaisesti kellottamaan annosten valmistamiseen käytettävää aikaa ja optimoimaan työvaiheet, Eero Vottonen kertoo.

Vottonen ja Manninen kisaavat maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa finaalin ensimmäisenä kisapäivänä 24. tammikuuta Ranskan Lyonissa. Kisan vatiannoksen raaka-aineet ovat Bressen kana ja äyriäiset. Vottonen valmistaa kanan kanssa eurooppalaista hummeria.

Metro ja Bocuse d’Or Team Finland yhteistyössä yli 10 vuotta

Metro on tehnyt yhteistyötä Bocuse d’Or Team Finlandin kanssa jo vuodesta 2010 aiempien kilpailijoiden Matti Jämsénin ja Mika Palosen kanssa. Bocuse d’Or -kilpailussa 2014–2015 Vottonen valmensi ja Manninen avusti Jämsénin joukkuetta, joka ylsi tähän mennessä Suomen parhaaseen sijoitukseen neljänneksi. Vottosen joukkueen johtajana toimii Sami Rekola. Pekka Terävä toimii kolmatta kautta Suomen joukkueen presidenttinä ja kuuluu myös kilpailun tuomaristoon.

Suomen joukkue on osallistunut perustajansa, ranskalaisen keittiömestarin Paul Bocusen mukaan nimettyyn kilpailuun sen alusta, vuodesta 1987 lähtien. Bocuse d’Or -loppukilpailu järjestetään kahden vuoden välein. Välivuosina finaalipaikoista kisataan Euroopan, Amerikan ja Aasian osakilpailuissa. Euroopan osakilpailussa Budapestissa Vottonen ja Manninen sijoittuivat kuudenneksi. Syyskuussa he voittivat Global Chefs Challenge -kilpailun Kreikassa.

Uusi logistiikkakeskus - etsimme nyt joukkoomme lisää osaajia

Uusi logistiikkakeskus - etsimme nyt joukkoomme lisää osaajia

Tulevaisuuden logistiikkakeskus tarvitsee uusia osaajia. Liity jo nyt joukkoomme palvelemaan kasvavaa asiakaskuntaamme.  Lue lisää
Lisätty  7.11.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Tulevaisuuden logistiikkakeskus tarvitsee uusia osaajia. Liity jo nyt joukkoomme palvelemaan kasvavaa asiakaskuntaamme. Lue lisää avoimista työpaikoista.

Wihuri ja YIT ovat allekirjoittaneet sopimuksen Wihuri Oy Aarnion käyttöön tulevan uuden logistiikkakeskuksen toteuttamisesta. Laajuudeltaan noin 25 000 m2:n toimisto- ja logistiikkakeskus tullaan rakentamaan K3:n yritysalueelle Vantaan Viinikkalaan, Kehä III:n ja lentokentän läheisyyteen. Tilat tullaan ottamaan käyttöön vuoden 2018 lopulla, jolloin nykyisellään Tuko Logisticsilla ja Finnfrostilla tapahtuva logistiikka siirtyy vaiheittain uuteen keskukseen.

- Uusi logistiikkakeskuksemme edustaa modernia, lämpötilasäädeltyä läpivirtausmallia, joka mahdollistaa asiakkaidemme entistä tehokkaamman ja laadukkaamman palvelun. Keskukseen tullaan rakentamaan noin 2 500 m2:n toimistotilat, joihin siirtyvät pääkaupunkiseudulla työskentelevät toimihenkilömme, pikatukkujen henkilökuntaa lukuun ottamatta, Wihuri Oy Aarnion toimialajohtaja Juha Mattila toteaa.

- Yhteistyö kahden yli satavuotiaan yrityksen, Wihurin ja YIT:n, välillä on sujunut hienosti. Hanke jatkaa Wihurin pitkää tarinaa päivittäistavaratukkurina ja täydentää hienosti YIT:n kehittämää laajaa K3:n työpaikka-aluetta, kommentoi Heikki Lähdesniemi, YIT:n Logistiikkarakentamisen hankekehityspäällikkö.

Tarvittaessa lisätietoja antavat:

Juha Mattila, Wihuri Oy Aarnio, puh. 020 510 6320, juha.mattila@wihuri.fi

Heikki Lähdesniemi, YIT Rakennus Oy, puh. 040 7110 266, heikki.lahdesniemi@yit.fi

Haluatko tarjota tuotteita tai palveluita Wihuri Oy Aarnion K3-hankkeeseen - täytä Tuote- ja palveluntoimittajakysely

Nyt valitaan Suomen Pizzamestari 2017

Nyt valitaan Suomen Pizzamestari 2017

Metro on mukana valitsemassa Suomen ensimmäistä Pizzamestaria maaliskuussa 2017.  Lue lisää
Lisätty  21.10.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Metro on mukana valitsemassa Suomen ensimmäistä Pizzamestaria maaliskuussa 2017.

Suomen ensimmäisen Pizzamestarin etsintä on käynnistynyt. Kilpailu huipentuu ensi vuoden maaliskuussa Fastfood & Café & Ravintola -ammattitapahtumassa järjestettäviin finaaleihin. Jos olet ammatikseen ruokaa valmistava kokki tai keittiömestari ja tunnet paloa pizzojen rakentamiseen, tämä on tilaisuutesi.

Semifinaaliin tuomaristo valitsee kahdeksan kilpailijaa heidän lähettämiensä pizzareseptien ja kuvien perusteella. Finaaliin jatkaa neljä parasta. Kilpailijoilla on viisi minuuttia aikaa valmistautua ja pizzan on oltava valmis 10 minuutissa. Semifinaaliin kilpailijat tuovat omat pizzapohjat ja valmistavat pizzan sekä oma reseptin että yhteistyökumppaneiden valitsemista aineksista.

Finaaliin jatkavat valmistavat seuraavan kilpailupäivän pizzapohjat tuomariston valvonnassa. Ensimmäinen pizza tehdään kumppanikorin ja toinen waste-korin aineksista. Kumppanikorin raaka-aineet ovat kilpailijoiden tiedossa jo etukäteen, mutta waste-kori on yllätys.

Tuomaristo arvostelee pizzojen laatua, luovuutta ja toteutusta. Eniten pisteitä saa mausta ja raaka-aineiden laadusta. Tuomaristo on koottu alan ammattilaisista ja kilpailun yhteistyökumppaneista. Puheenjohtajana toimii huippukokki Pekka Terävä.

Suomeen kilpailu rantautui Ruotsista, jossa mestaruudesta on kisattu jo muutamana vuonna. Suomen kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Arla Oy, Food Camp Finland Oy, HKScan ja Metro-tukku. Mukana ovat myös Easyfairs, Aromi-lehti, Dieta Oy, Myllyn Paras Oy ja Medanta Oy.

Hyvän ruuan ystävänä Metro haluaa nostaa pizzan arvostusta ja tehdä siitä entistäkin maukkaampaa tuomalla esiin monipuolisten ja laadukkaiden raaka-aineiden merkitys.

Ilmoittaudu kilpailuun 10.12.2016 mennessä osoitteessa pizzamestari.fi.

Päiväkodeissa vegaaniruokakokeilu

Päiväkodeissa vegaaniruokakokeilu

Kahdessakymmenessä helsinkiläisessä päiväkodissa alkoi vuoden kestävä vegaaniruokakokeilu lokakuussa.   Lue lisää
Lisätty  17.11.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Kahdessakymmenessä helsinkiläisessä päiväkodissa alkoi vuoden kestävä vegaaniruokakokeilu lokakuussa.

Kahdessakymmenessä helsinkiläisessä päiväkodissa alkoi 10. lokakuuta vegaaniruokakokeilu, joka kestää vuoden. Päiväkodit valittiin varhaiskasvatusviraston tammikuussa tekemän erityisruokavaliokyselyn perusteella, ja ne sijaitsevat eri puolilla Helsinkiä. Tällä hetkellä kokeilussa on mukana 25 lasta.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kokeilusta toukokuussa 2016. Aloitteen vegaaniruuan saamisesta päiväkoteihin teki kaupunginvaltuutettu Leo Stranius ja 39 muuta valtuutettua elokuussa 2014.

- Arvostamme perheiden valintoja ja pyrimme ottamaan heidän toiveensa huomioon mahdollisuuksien mukaan. Kokeilu on mielenkiintoinen. Näin saamme tietoa asiakkaiden tarpeesta ja myös kustannusvaikutuksesta, ruokapalveluvastaava Erja Suokas Helsingin kaupungin varhaiskasvatusvirastosta kertoo.

Varhaiskasvatusvirasto suunnittelee vegaaniruokalistat kuuden viikon jaksoissa yhdessä palveluntuottajan, Palvelukeskus Helsingin kanssa. Ruokavalio toteutetaan ravitsemussuositusten mukaisesti. Raaka-aineina käytetään vähäsuolaisia ja -sokerisia sekä luomutuotteita tarjonnan mukaan.

Kustannuksia tarkastellaan jaksoittain ja jatkosta päätetään kokeilun jälkeen. Päivän ruokailuihin päiväkodeissa käytetään 7,26 euroa/lapsi. Kokeilun kustannukset tuovat 4,40 euroa vegaaniruokailijaa kohden päivässä, mikä aiheutuu kalliimmista raaka-aineista.

Palvelukeskus Helsingin tuotesuunnittelija Maarit Ojaluoman mukaan yllättävintä kokeilussa on ollut se, että ruokavalio on kiinnostanut myös muita kuin vegaaniruokavaliota noudattavia perheitä.

Muissa päiväkodeissa jatketaan aiempaa käytäntöä, jossa lapsi saa ruuan päiväkodista niinä päivinä, kun se sopii vegaanille. Muulloin vanhemmat tuovat pääruoan, jota päiväkodissa täydennetään salaatilla, leivällä ja ruokajuomalla. Aamu- ja välipalat pyritään valitsemaan myös vegaaniruokavaliota noudattaville sopiviksi.

Syksyllä Helsingin päiväkodeissa otettiin käyttöön myös viikoittainen kasvisruokapäivä. Tähän asti kasvisruokapäiviä on kuuden viikon jaksossa ollut viisi. Päiväkodeissa ja ryhmäperhepäiväkodeissa ruokailee päivittäin lähes 23 000 lasta.

Vauhdilla ravintolayrittäjäksi

Vauhdilla ravintolayrittäjäksi

Ravintolayrittäjä Marcus Grönholm nähdään useimmin lounastamassa ravintolassaan kuin tiskin takana.  Lue lisää
Lisätty  17.11.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Ravintolayrittäjä Marcus Grönholm nähdään useimmin lounastamassa ravintolassaan kuin tiskin takana.

Marcus Grönholm on tuttu nimi rallimaailmasta, jossa hänellä on riittänyt vauhtia kahteen maailmanmestaruuteen sekä useisiin osakilpailuvoittoihin. Vauhtia on riittänyt myös silloin, kun hän vaimonsa Teresan kanssa avasi kauppakeskus Strandin Inkoon keskustaan ja aloitti ravintolayrittäjänä vuonna 2007.

Myös ravintola Sågenin nimi on vauhdikas.

- Sågen on Ruotsin rallin hienoin erikoiskoe, Marcus Grönholm kertoo.

Tiskin takana mies tosin ehtii olla harvakseltaan ja keittiön hän luovuttanut kokonaan luottokokeilleen Tom Grönroosille ja Ronja Piipolle. Ravintola on auki ympäri vuoden ja tarjoaa mutkatonta kotiruokaa; arkisin buffet-lounasta sekä iltaisin ja viikonloppuisin à la carte -annoksia. Grönholmin tapaakin varmimmin ravintolassa lounastamassa.

- Torstain hernekeitto ja letut ovat niin suosittuja ettei niitä ainakaan voi vaihtaa. A la cartesta myymme paljon pitsoja ja burgereita sekä kesällä lohikeittoa ja salaattiannoksia, hän jatkaa.

Asiakaspaikat tuplaantuvat kesällä, kun terassi on käytössä. Viikonloppuisin terassilla esiintyy myös bändejä.

Sågen valmistautuu juhlaan

Marcus kehuu Sågenissa sen perustamisesta lähtien työskennellyttä Tomppaa.

- Tompan ehdoton vahvuus on ripeys, myös paineen alla. Ronja on tarkka ja hoitaa asiat sovitusti.

Uusia makuja esitellään teemojen mukaan. A la carte -listaa hiotaan talvikaudeksi ja ensi keväänä listalla näkyy ravintolan 10-vuotisjuhlavuosi. Listan toimivuutta parannetaan mm. hyödyntämällä raaka-aineet mahdollisimman tehokkaasti.

Grönholm pitää hyvästä, konstailemattomasta ruuasta, mutta kertoo valmistavansa sitä harvoin itse.

- Autan mielelläni kaikessa muussa, mutta ruuanlaiton jätän ammattilaisille. Pidän esim. lohikeitosta, lasagnesta ja lihapullista. Jos vaihtoehtoina on lihaa tai kalaa, valitsen pihvin.

Lisää ympärivuotisia aktiviteetteja

Inkoo herää eloon mökki- ja veneilykaudella. Sen ulkopuolella yrittäjien on oltava aktiivisia ja innovatiivisia saadakseen väkeä liikkeelle. Marcus Grönholm onkin ideoinut yrityksille mm. tyky-päiviä, joissa on ohjattua liikuntaa ulkona tai kauppakeskuksen kuntosalissa sekä syödään hyvin. Silloin kun hän ei ole maailmalla testaamassa autoja, hän myös isännöi ryhmiä kotitilallaan olevassa automuseossa.

Teresa Grönholm toi Suomeen Black Friday -ostospäivän, jota vietetään vuosittain marraskuun neljäntenä perjantaina. Se on USA:ssa vuoden suurin yksittäinen ostospäivä ja joulusesongin avauspäivä. Kaupat ovat auki pitkään ja tuotteet myydään reilusti alennettuun hintaan.

Mustana perjantaina 25.11. kauppakeskus Strand on auki tavanomaista pidempään ja Sågenissa virittäydytään iltaan jenkkityylisillä annoksilla.

SEO-kauppiaat koolla Peurungassa

SEO-kauppiaat koolla Peurungassa

SEO-kauppiaat kävivät vuositapaamisessaan läpi verkosto- ja tukipalveluihin liittyviä ajankohtaisia asioita.  Lue lisää
Lisätty  17.11.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

SEO-kauppiaat kävivät vuositapaamisessaan läpi verkosto- ja tukipalveluihin liittyviä ajankohtaisia asioita.

Itsenäisten bensiinikauppiaiden omistaman Suomalaisen Energiaosuuskunnan vuosittainen tapahtuma kokosi SEO-kauppiaat Peurunkaan 11.-12.11. Kauppiaspäivillä käytiin läpi ajankohtaisia, verkosto- ja tukipalveluihin liittyviä asioita sekä vaihdetaan kokemuksia kollegoiden kanssa.

Tapahtumassa oli mukana myös joukko yhteistyökumppaneita, jotka esittelevät tuotevalikoimaansa.

- SEO on vahvasti paikallinen huoltamoketju. Koska yrittäjät tuntevat parhaiten asiakkaansa ja toimintaympäristönsä, he myös päättävät itsenäisesti huoltamoravintoloissa, -baareissa ja -myymälöissä myytävistä tuotteista. Kauppiaspäivät ovatkin loistava tilaisuus tutustua uutuustuotteisiin ja täydentää tuotevalikoimaa, SEO-kauppiaiden toimitusjohtaja Hannu Laitinen kertoo.

Huoltamokaupassa näkyvät herkästi myös ostokäyttäytymisen muutokset, esim. valikoimissa ja maksutavoissa. Ne vaativat nopeaa reagointia niin yrittäjiltä kuin yhteistyökumppaneilta.

SEO-yrittäjillä myös huoltopalveluja

Hannu Laitisen mukaan SEO on ”se perinteinen huoltoasema”. Yli puolet SEO-palveluasemista tarjoaa huolenpitoa myös autoille, ei pelkästään autoilijoille.

- Kauppiaidemme valtteina ovat mm. huoltamoiden yhteydessä toimivat monimerkkikorjaamot sijaisautopalveluineen. Kauppiaat tarjoavat palveluja siellä missä ihmiset liikkuvat. Myös maaseututaajamissa ja sellaisilla turistialueilla, missä isojen ketjujen konseptit eivät tahdo kantaa.

Sijainti keskeisellä paikalla ja tavoitettavuus ovat avaintekijöitä, kun Laitinen visioi SEO-huoltamoiden tulevaisuutta.

- Huoltamot voisivat laajemmin olla mukana kiinnostavilla ja kilpailluilla jakelukanavamarkkinoilla. Meillä on jo nyt luonnollista logistiikkaa esim. myymälätuotteiden ja varaosien toimituksissa.

SEO on kauppiaiden hallitsema suomalainen öljy-yhtiö, jonka verkostossa on 112 miehitettyä asemaa, 80 automaattia ja 8 veneasemaa. 200 jakeluaseman raja saavutettiin tänä syksynä. Laitisen arvion mukaan Suomen itsenäisistä huoltoasemista eli ns. omistajakauppiaista joka kolmas on valinnut yhteistyökumppanikseen SEO-ketjun. Itsenäinen osuuskunta juhlii 40-vuotista taivaltaan vahvasti yrittämisen merkeissä vuonna 2018.

Mobiilitilaus myös iPhone- ja iPad-laitteilla

Mobiilitilaus myös iPhone- ja iPad-laitteilla

Metro on laajentanut mobiilitilauksen iPhone-älypuhelimiin ja iPad-tabletteihin. Aiemmin tilauksen on voinut jo tehdä Android-älypuhelimilla.  Lue lisää
Lisätty  3.10.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Metro on laajentanut mobiilitilauksen iPhone-älypuhelimiin ja iPad-tabletteihin. Aiemmin tilauksen on voinut jo tehdä Android-älypuhelimilla. Metro on ensimmäinen päivittäistavara-alan tukku, joka on tuonut mobiilitilauksen asiakkaidensa käyttöön.

Metron asiakkaat voivat tehdä tilauksensa Android- ja iPhone-älypuhelimilla ja iPad-tabletilla. Ensimmäiset asiakkaat siirtyivät mobiilitilaukseen jo keväällä, jolloin Android-älypuhelimissa toimiva sovellus otettiin käyttöön.

Mobiilitilaus on helppo, nopea ja edullinen tapa tilata. Tuotteen viivakoodi skannataan älypuhelimen kameralla tai se voidaan syöttää käsin. Sovellus kertoo, onko tuote tilattavissa ja mikä on myyntierä. Ensimmäisellä kerralla tuotetta tilattaessa sovellus kysyy toimitusputken (tukku, toimitusmyynti tai teollisuus) ja muistaa sen jatkossa. Toimitusputken voi tarvittaessa muuttaa.

Asiakas voi tilata kaikki tuotteet samalla kerralla, ja sovellus lähettää tilaukset eri toimitusputkiin. Tuotteet toimitetaan seuraavassa mahdollisessa toimituksessa ellei asiakas ole määrittänyt muuta ajankohtaa. Tilauksen voi tallentaa vaikkei puhelin olisikaan langattomassa verkossa ja lähettää, kun yhteys toimii.

Android-sovellus on ladattavissa Google Play -kaupasta ja iPhone-sovellus App Storesta. Lataaminen edellyttää Metron asiakasnumeroa ja pin-koodia.

Reilusti tuotettu

Reilusti tuotettu

Reilu kauppa parantaa kehitysmaiden työ- ja elinoloja sekä ympäristön hyvinvointia kaupallisen yhteistyön avulla.  Lue lisää
Lisätty  21.10.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Reilu kauppa parantaa kehitysmaiden työ- ja elinoloja sekä ympäristön hyvinvointia kaupallisen yhteistyön avulla. Reilun kaupan viikkoa vietetään 24.–30.10.

Reilu kauppa on kansainvälinen järjestö, joka parantaa perhetuottajien ja suurtilojen työntekijöiden työ- ja elinoloja sekä ympäristön hyvinvointia kehitysmaissa kaupallisen yhteistyön avulla.

Tuottajille maksetaan vähintään Reilun kaupan takuuhintaa, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Työntekijöille maksetaan lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa sekä taataan asialliset työolot ja oikeus liittyä ammattiyhdistyksiin. Lapsityövoiman hyväksikäyttö on kiellettyä.

Reilun kaupan kriteerit jaotellaan minimi- ja lisäkriteereihin. Kaikkien tuottajaryhmien on täytettävä minimiehdot tiettyyn määräaikaan mennessä. Tuottajilta edellytetään vuosittain jatkuvaa kehitystä, ja siihen pyritään lisäkriteereillä.

Reilun kaupan tuotteiden sertifioinnista vastaa järjestön ja tuottajien yhteinen Fairtrade International. Tuotteita tuotetaan 74 maassa ja myydään 125 maassa.

Suomessa on myynnissä noin 1 700 erilaista tuotetta, joista yli puolet on luomua. Suomalaiset ostivat Reilun kaupan tuotteita 173,5 miljoonalla eurolla vuonna 2015. Myydyimpiä tuotteita ovat kahvit, kukat, yhdistelmätuotteet, banaanit ja viinit. Yhdistelmätuotteissa Reilun kaupan raaka-aineita pitää olla vähintään 20 prosenttia, esim. keksit ja jäätelöt.

Suomalaisista 81 prosenttia tunnistaa Reilun kaupan merkin (Taloustutkimus 2015).

Suosikkeina kahvi ja ruusu

Kukat ovat myyntimäärältään yksi merkittävimmistä Suomessa myytävistä Reilun kaupan tuotteista. Viime vuonna kukkia myytiin yli 22 miljoonalla eurolla.

Ensimmäiset ruusut tulivat myyntiin 10 vuotta sitten. Metron yhteistyökumppanin, Helsingin Kukkatoimitus Oy:n valikoimiin Reilun kaupan kukat tulivat ensimmäisenä kukkatukkuna vuonna 2007. Metron Reilun kaupan ruusut tulevat Keniasta ja Etiopiasta.

6438265000772 REILUN KAUPAN RUUSUNIPPU 10KPL

Reilu kauppa alkoi kahvintuotannosta 1988. Meiran Reilu kahvi on Suomen ensimmäinen Reilun Kaupan kahvi. Se on korkealuokkaisen Arabica-kahvin sekoitus, jonka pavut tulevat Kolumbiasta ja Keski-Amerikasta. Kahvi paahdetaan Vallilan paahtimossa Helsingissä.

6420101557236 MEIRAN REILU KAHVI 50X100G REILUN KAUPAN PUOLIKARKEAKSI JAUHETTU SUODATINKAHVI

6420101557243 MEIRAN REILU KAHVI 50X100G REILUN KAUPAN HIENOJAUHETTU SUODATINKAHVI

6420101475844 MEIRAN REILU KAHVI 500G SUODATINJAUHATUS REILUN KAUPAN KAHVI

6420101557823 MEIRAN REILU KAHVI 10X500G REILUN KAUPAN KARKEAKSI JAUHETTU SUODATINKAHVI

6420101557748 MEIRAN REILU KAHVI 18X300G REILUN KAUPAN KARKEAKSI JAUHETTU SUODATINKAHVI

Kuva: Reilu kauppa

Metro tehostaa energiatehokkuuttaan

Metro tehostaa energiatehokkuuttaan

Metro sitoutuu Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen ja parantaa tukkujensa energiankäytön tehokkuutta yhteistyössä Enegian kanssa.   Lue lisää
Lisätty  4.10.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Metro sitoutuu Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen ja parantaa tukkujensa energiankäytön tehokkuutta yhteistyössä Enegian kanssa.

Metro liittyy yhdessä Wihurin Teknisen kaupan kanssa kaupan alan toimenpideohjelmaan ensi vuoden alusta. Metro-pikatukkujen energiansäästöille asetetaan tavoitteet vuoteen 2025 saakka ja toimenpiteiden toteuttamista seurataan vuositasolla.

Metro parantaa tukkujen energiankäytön tehokkuutta yhteistyössä Enegian kanssa. Energiankäytön tehostaminen on osa Metro-tukun vastuullisuusohjelmaa, jolla pienennetään ja hallitaan liiketoiminnasta ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia. Enegian Energiapäällikkö-palvelu koskee Wihuri-konsernin kaikkia toimialoja. Energiapäällikkönä toimii energia-asiantuntija Elli Ikonen.

Metrossa Ikonen kartoittaa asiantuntijatiiminsä kanssa kaikkien pikatukkujen energiankäytön ja koordinoi toimenpiteitä henkilökunnan ja kiinteistöhuollon kanssa. Jatkossa tukkujen energiankulutusta ja tehtyjen toimenpiteiden tuomia säästövaikutuksia seurataan Enegian EnerKey-portaalin avulla.

Energiankäytön tehostaminen on helpoin ja tehokkain tapa pienentää hiilidioksidipäästöjä. Pikatukuissa eniten energiaa käyttävät valaistus, ilmanvaihto ja kylmälaitteet. Kylmälaitteiden sähkönkulutusta pystytään pienentämään laiteuusintojen lisäksi asentamalla ovet kylmäkaappeihin ja -altaisiin. Kylmäkompressorien lauhdelämmön hyödyntäminen esimerkiksi tuloilman lämmityksessä vähentää ostettavan lämmön tarvetta.

Viime vuonna aloitetuissa Metro-tukkujen katselmuksissa löytyi kauppakiinteistöille tyypillisiä energiansäästömahdollisuuksia, kuten kylmäkalusteiden uusiminen, sisälämpötilan alentaminen ja ilmanvaihdon säätöjen parantaminen.

Energiatehokkuuteen kiinnitetään huomiota tukkujen peruskorjauksissa ja uudisrakennuksissa. Esim. Kokkolassa syyskuussa avatun uuden tukun yleisvalaistus on toteutettu kokonaan led-valaisimin ja kylmälaitteet käyttävät kylmäaineena hiilidioksidia, joka ei ole haitallinen otsonikerrokselle, ja jonka vaikutus kasvihuoneilmiöön on vähäinen.

Ensi viikolla 10.–16.10. vietetään koko maan laajuista Energiansäästöviikkoa.

Lounaspöydässä maakuntien perinneherkkuja

Lounaspöydässä maakuntien perinneherkkuja

Helander-kodeissa ateriat nautitaan seisovasta pöydästä. Lokakuun teemaviikolla lounaalla maistellaan maakuntien herkkuja.  Lue lisää
Lisätty  6.10.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Helander-kodeissa ateriat nautitaan seisovasta pöydästä. Lokakuun teemaviikolla lounaalla maistellaan maakuntien herkkuja.

Helsingissä toimivissa Helander-kodeissa päivän kaikki ateriat aamiaisesta päivälliseen nautitaan seisovasta pöydästä – myös iltapäiväkahvit. Maunulan Helander-kodin emännän Kirsi Adigwen mukaan toimintamallilla tuetaan asukkaiden omatoimisuutta.

- Kun ruokailu on varattu tietyn ajan sisällä, asukkaat voivat valita omaan päivärytmiinsä sopivan ajan. Se myös jakaa kävijät tasaisesti, Kirsi Adigwe kertoo.

Osalle asukkaista ruoka tarjoillaan pöytiin. Juomat ja leivät on jo katettu pöytään, ja henkilökunta tarjoilee lämpimän ruuan samaan aikaan kun ruokailu noutopöydästä alkaa.

Ilmari Helanderin Vanhusten Säätiön palvelukodeissa asuu yhteensä noin 250 ikäihmistä. Maunulan lisäksi palvelukodit toimivat Haagassa ja Vuosaaressa. Maunulassa noin 100 asukkaan ruokailuista vastaa 6–7 ammattilaisen keittiötiimi.

Ruoka keskustelun innoittajana

Helander-kotien emännät suunnittelevat vuorollaan ruokalistan aina kolmeksi kuukaudeksi. Suunnittelun pohjana käytetään edellisvuoden listoja. Sesongit ja teemat tuovat vaihtelua ruokailuihin.

- Vaihtelua tuo myös se, kun jokaisen emännän kädenjälki näkyy suunnittelussa, Adigwe jatkaa.

Kirsi Adigwe on suunnitellut parhaillaan noudatettavan listan. Lokakuun teemaviikolla, 10.–16.10., nautitaan maakuntien perinneherkkuja.

- Tarjolla on esim. silakkalaatikkoa, kesäkeittoa ja maitoräämiä uusimaalaiseen tapaan sekä porkkanafooninkia Pohjanmaalta. Ruokien ja myös nimien tarkoituksena on luoda vilkasta keskustelua, sillä ne herättävät varmasti muistoja asukkaissa.

Listalle tuodaan myös asukkaiden toiveita.

- Eräs herra oli kovin otettu, kun lounaalla tarjottiin maksalaatikkoa. Uusia suosikkeja tulee matkan varrella, kuten esim. kasvistäytteiset munakasrullat.

Tuoreista aineksista

Tärkeimpänä ohjenuorana ruokalistojen suunnittelussa Adigwe pitää monipuolisuutta.

- Koska asukkaat ruokailevat meillä kolme kertaa päivässä, ruuan pitää olla vaihtelevaa!

Lounaalla vaihtoehtoina on runsas, usean salaatin salaattipöytä, keitto ja jokin toinen lämmin ruoka. Toisena lämpimänä ruokana tarjolla on laatikko- tai kastikeruokaa, erilaisia pyöryköitä ja pihvejä tai keittoa. Keittopäivänä vaihtoehtona on kaksi keittoa. Jälkiruokana on usein kiisseliä ja keittopäivinä esim. rahkaa tai pannaria. Keskiviikkoisin ruoka tarjoillaan aina talon tapaan.

Adigwen suunnittelemalla listalla keittopäivä on maanantaisin.

- Keitto sopii viikon alkuun, kun sunnuntaina on syöty vähän paremmin.

Suunnittelussa pitää ottaa huomioon myös asukkaiden erityisruokavaliot ja ikään liittyvät erityistarpeet. Esim. naudanlihaa käytetään keitoissa ja kastikkeissa jolloin sen saa pehmeäksi ja soseruokiin valitaan mahdollisimman ruodottomia kaloja.

Adigwe itse innostuu tuoreista vihanneksista, kasviksista ja kalasta.

- Ruuasta vaan yksinkertaisesti tulee maukkaampaa, kun se tehdään tuoreista aineksista. Esim. keitoissa käytämme tuoreita kasviksia, jotka pilkomme itse.

Kauppiaspäivät kokoavat kollegat yhteen

Kauppiaspäivät kokoavat kollegat yhteen

Huoltamoketjujen St1-kauppiaat kokoontuivat Vierumäellä ja Teboil-kauppiaat Kuopiossa syyskuussa.   Lue lisää
Lisätty  5.10.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Huoltamoketjujen St1-kauppiaat kokoontuivat Vierumäellä ja Teboil-kauppiaat Kuopiossa syyskuussa.

St1-kauppiaat kokoontuvat kerran ja Teboil-kauppiaat kaksi kertaa vuodessa. Kauppiaspäivillä käydään läpi ajankohtaisia asioita, kuten esim. lakimuutoksista aiheutuvia toimenpiteitä, kouluttaudutaan ja tavataan kollegoja.

Kauppiaspäivillä ovat mukana myös yhteistyökumppanit, joille tapahtuma on oiva tilaisuus kertoa tuotteistaan ja esitellä uutuuksiaan. Asiapitoisen päivän jälkeen iltaa vietetään rennommissa merkeissä.

- Epävirallisissa keskusteluissa tulee aina esille uusia, parempia tapoja toimia, vaikka omasta mielestään olisi hyvinkin tehokas, St1-kauppiaiden puheenjohtaja Matti Varelius kertoo.

Monelle yrittäjälle kauppiaspäiviin osallistuminen on haasteellista, vaikka ohjelma kiinnostaisikin. Kauppiaat ovat usein perheyrittäjiä ja irtautuminen työnpyörteistä merkitsee melkoista vuorolistojen rukkaamista. Tällä kertaa mukana oli kauppiaita noin 40 St1-huoltamosta, ja ajankohtaisena aiheena kuultiin polttoainelupa-asioiden muutoksista.

Räätälöityä koulutusta henkilökunnalle

Teboil-kauppiaat r.y. juhlii 50-vuotista toimintavuottaan ensi vuonna. Puheenjohtaja Kalervo Eerikäisen mukaan Teboil-kauppiaiden ja Oy Teboil Ab:n yhteistyö on ollut tiivistä koko ajan ja kaupallisesti merkittävää.

- Päivillä käymme ketjuohjauksen kanssa läpi mm. uusia markkinointitoimenpiteitä ja myyntitilastoja. Yhteisestä tapaamisesta saa ideoita ja kannustusta yrittämisen arkeen.

Kauppiasyhdistys ja Teboil ovat yhdessä aloittaneet henkilökunnan oppisopimuskoulutuksen, josta ensimmäiset osaajat valmistuvat vuoden kuluttua.

Eero & Miikka Global Chefs voittoon!

Eero & Miikka Global Chefs voittoon!

Onnea Eero & Miikka, voitto Global Chefs Challenge -kisassa!   Lue lisää
Lisätty  29.9.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Onnea Eero & Miikka, voitto Global Chefs Challenge -kisassa!

Eero Vottonen ja Miikka Manninen voittivat Global Chefs Challenge kisan Kreikan Thessalonikissa tiistaina 27.9. Kisassa mittelöi 20 maailman parasta kokkia. Mahtava etappi matkalla Bocuse d’Or finaaliin ensi vuoden tammikuussa.

Kuva: Sampo Kantele

Maidottomien kahvijuomien suosio kasvaa

Maidottomien kahvijuomien suosio kasvaa

Erikoiskahvit valmistetaan yhä useammin maidottomista, kasvipohjaisista juomista.  Lue lisää
Lisätty  4.10.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Erikoiskahvit valmistetaan yhä useammin maidottomista, kasvipohjaisista juomista.

Kuluttajat suosivat kasvipohjaisia juomia niiden pehmeän maun ja erilaisten makuvaihtoehtojen perusteella, kun valinta aiemmin tehtiin laktoosittomuuden takia. Myös kiinnostus terveellisiin elämäntapoihin ja vähemmän ympäristöä kuormittaviin tuotteisiin on nostanut niiden suosiota.

Kasvipohjaiset tuotteet sisältävät paljon tyydyttämättömiä rasvoja sekä kuituja ja vain vähän tyydyttyneitä rasvoja. Ne tuottavat 2,5 kertaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä, ja niiden valmistuksessa tarvitaan neljä kertaa vähemmän vettä kuin maidon tuotannossa.

Ammattikäyttöön kehitetyt kasvipohjaiset tuotteet pitävät hyvin koostumuksensa hapokkaiden kahvien kanssa kuumissa juomissa. Myös vaahto on silkkinen ja kestävä.

Trendikäs kahvi

Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa. Raakakahvina se on reilu kymmenen kiloa henkilöä kohden vuodessa, mikä on noin 4–5 kupillista päivässä.

Kahvista on aina etsitty nautintoa, mutta viime vuosina markkinoille tulleet erikoiskahvit ja kahvijuomat, pienpaahtimoiden kahvit sekä kotikäyttöön tarkoitetut kahvikoneet ja trendikkäät pikku kahvilat ovat entisestään rikastuttaneet kahvikulttuuria.

Alpro on tuonut ammattikäyttöön soijapavuista sekä kookosmaidosta ja soijapavuista valmistetut juomat, jotka sopivat erilaisiin kahvijuomiin. Juomat ovat maidottomia ja laktoosittomia. Ne ovat GMO-vapaita, eivätkä sisällä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Juomat sisältävät kalsiumia, B- , D- ja E-vitamiineja sekä vain vähän tyydyttynyttä rasvaa. Makuina soijan ja kookoksen lisäksi ovat mm. manteli, hasselpähkinä, riisi ja kaura.

 

Kookos-cappuccino (1 annos)

1–2 espressoannos

180 ml Alpro Coconut For Professionals

Vaahdota kookosmaito 65 asteeseen ja kaada kuppiin espresson päälle.

Jääkahvi (1 annos)

tuplaespresso

10 ml siirappia

60 ml Alpro Soya For Professionals

kahvilusikallinen suklaarouhetta

jääkuutioita

Täytä korkea lasi jääkuutioilla. Sekoita siirappi, suklaarouhe ja soijajuoma shakerissä. Kaada jääkuutiot pois lasista, kaada hyvin sekoitettu juoma ja lisää jääkuutioita maun mukaan.

Kokkolan uusi Metro-pikatukku on avattu

Kokkolan uusi Metro-pikatukku on avattu

Uusi Metro-pikatukku avattiin Kokkolassa torstaina 15.9.  Lue lisää
Lisätty  15.9.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Uusi Metro-pikatukku avattiin Kokkolassa torstaina 15.9. Pikatukussa on kiinnitetty huomiota ostamisen helppouteen, asiantuntevaan palveluun ja paikallisesti räätälöityyn valikoimaan sekä toiminnan energia-tehokkuuteen.

Uusi Metro-pikatukku avattiin Kokkolassa torstaina 15.9. samalla tontilla kuin tähän asti toiminut tukku. Kokkolassa Metro on toiminut jo 1960-luvulta lähtien. Uudessa, modernissa Metro-tukussa on kiinnitetty huomiota os-tamisen helppouteen, asiantuntevaan palveluun ja paikallisesti räätälöityyn valikoimaan.

Uusi pikatukku tarjoaa asiakkailleen monipuolisen valikoiman tuoretuotteita, pakasteita, teollisia elintarvikkeita, panimo- ja alkoholijuomia sekä non-food-tuotteita.

Wihuri Oy Aarnio on tehnyt useita pitkän tähtäimen investointeja uusiin ja uusittuihin pikatukkuihin viime vuosina. Toukokuussa avattiin Kuopion uudistettu Metro-tukku ja viime vuonna avattiin kokonaan uusi tukku Lappeenrannassa.

Energiatehokasta kylmätilaa

Uusi pikatukku sai merkittävästi lisää kylmä- ja pakastehuonetilaa. Energiatehokkuus huomioitiin niin koneissa kuin valaistuksessakin. Yleisvalaistus on toteutettu kokonaan LED-valaisimilla ja kylmälaitteet käyttävät kylmäaineena hiilidioksidia, CO2, joka ei ole haitallinen otsonikerrokselle, ja jonka vaikutus kasvihuoneilmiöön on vähäi-nen.

Pikatukussa on kolme kuormataskullista lastauspaikkaa, mikä osaltaan vähentää ympäristön kuormitusta. Urakoitsijoina ja suunnittelijoina ovat toimineet paikalliset yritykset Kokkolasta ja lähiympäristöstä.

Kokkolan Metro-pikatukku palvelee osoitteessa Patamäentie 1 ma–pe 7–17 ja la 9–13.

 

Lisätietoja antavat:

Ketjujohtaja Jarno Lehtimäki, puh. 020 510 8153

Pikatukkupäällikkö Riitta Hirvi, puh. 020 510 5452

Myyntipäällikkö Jari Määttä, puh. 020 510 4503

 

Kuva: Tomi Hirvinen

 

Bocuse d’Or finaali: Bressen kanaa ja äyriäisiä

Bocuse d’Or finaali: Bressen kanaa ja äyriäisiä

Eero Vottonen ja Miikka Manninen saivat tiedon Bocuse d’Or finaalin pakollisista raaka-aineista: Lyonissa valmistetaan Bressen kanaa ja äyriäisiä.   Lue lisää
Lisätty  6.9.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Eero Vottonen ja Miikka Manninen saivat tiedon Bocuse d’Or finaalin pakollisista raaka-aineista: Lyonissa valmistetaan Bressen kanaa ja äyriäisiä.

Eero Vottonen ja Miikka Manninen saivat tiedon Bocuse d’Or finaalin pakollisista raaka-aineista: lihavadille valmistetaan Bressen kanaa ja äyriäisiä. Lyonissa tammikuussa 2017 pidettävän 30-vuotisjuhlakilpailun raaka-aineet ovat samat kuin millä kilpailu aikoinaan starttasi.

Vottonen kertoo, että lihavadin ainekset ilmoitettiin odotettua aiemmin. Treenaamaan kaksikko pääsee vasta lokakuun alussa Kreikassa käytävän Global Chef -kilpailun jälkeen.

- Kanan ja äyriäisten yhdistäminen on mieluisaa, Eero Vottonen sanoo.

Terveenä leivästä

Terveenä leivästä

Leipäviikolla 12.–18.9. nostetaan esiin täysjyväleivän sisältämät kuidut, vitamiinit ja ravinto-aineet. Montako leipäpalaa päivässä tulisi syödä?  Lue lisää
Lisätty  12.9.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Leipäviikolla 12.–18.9. nostetaan esiin täysjyväleivän sisältämät kuidut, vitamiinit ja ravinto-aineet. Montako leipäpalaa päivässä tulisi syödä?

Päivittäisen ruokavalion pitäisi sisältää kuitua 25–30 grammaa (Valtion ravitsemusneuvottelukunta). Sen saa 6–9 annoksesta (naiset/miehet) viljavalmisteita, joista vähintään puolet on täysjyväviljaa. Leipäviipale, desi ohraa, pastaa, riisiä tai puurohiutaleita vastaavat yhtä annosta.

Täysjyväleivän kuidut, vitamiinit ja kivennäisaineet vaikuttavat sydän- ja verenkiertoelimistöön, lihaksiin sekä vatsan ja suoliston toimintaan. Niillä on vaikutusta myös ihoon, hiuksiin ja kynsiin sekä kylläisyyden tunteeseen.

Yksi täysjyväleipäviipale vastaa kuitupitoisuudeltaan kahta omenaa, viittä porkkanaa, yhtä kurkkua tai 400 g parsaa. Energiaa siinä on vain 60 kcal energiaa, mikä vastaa teelusikallista voita tai margariinia.

Täysjyväleipä on tehty kokonaisista jyvistä jauhetuista jauhoista. Täysjyväjauhoa on esimerkiksi täysjyväruisjauho ja täysjyvävehnäjauho eli grahamjauho.

Keliaakikoille sopivia viljoja ovat kaura, hirssi, tattari ja maissi.

Lähteet: www.leipatiedotus.fi, www.ravitsemusneuvottelukunta.fi

 

Maukasta Metrosta

 

6430060501485METRO LUOMURUISPALA 70X48G KYPSÄ PAKASTE
6410702917249METRO MONIVILJASÄMPYLÄ 40X40G SULATETTAVA
6410702917409METRO VEHNÄ-MALLASSÄMPYLÄ 40X40G
6410702918987METRO KURPITSANSIEMENLEIPÄ 20X400G

 

Rapujuhlissa tärkeintä yhdessäolo

Rapujuhlissa tärkeintä yhdessäolo

Rapujuhlissa nautitaan yhdessäolosta ja hyvästä ruuasta. Lue Eero Vottosen vinkit, miten valmistat menun etukäteen.  Lue lisää
Lisätty  26.6.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Rapujuhlissa nautitaan yhdessäolosta ja hyvästä ruuasta. Lue Eero Vottosen vinkit, miten valmistat menun etukäteen.

Suomen Bocuse d’Or -kilpailija Eero Vottosen tärkein vinkki rapujuhlien suunnitteluun on, että kaikki osallistujat voivat nauttia mukavasta yhdessäolosta eikä kenenkään tarvitse raataa keittiössä.

- Rapujuhlien tärkein anti on miellyttävä yhdessäolo, jota täydentävät hyvä ruoka ja samettiset kesäillat. Maukkaan menun voi tehdä jo etukäteen, jolloin kaikki voivat nauttia tapahtumassa yhtä lailla, Vottonen sanoo.

Eero Vottosen vinkit rapujuhlien menuuseen ovat kylmä alkukeitto, ravut ja pääruokana kalaa.

- Chilillä tai inkiväärillä terästetty kylmä tomaattikeitto sopii alkuun ruokahalun nostattajaksi. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, mistä kylmän vihannespohjaisen gaspachokeiton voi valmistaa; kurkusta, pinaatista tms. Keitto kannattaa tehdä jo päivää ennen tarjoilua, jolloin se ehtii maustua kunnolla.

Pääruuaksi kokonainen savulohi

Keitetyt ravut Vottonen tarjoaa perinteisillä tilpehööreillä, tillillä, voilla ja paahtoleivällä. Myös majoneesi sopii hyvin.

- Ravunkuoret kerätään talteen ja niistä tehdään seuraavana päivänä maukas rapuliemi. Kuoret huuhtaistaan ja sitten niistä valmistetaan herkullinen rapuliemi, jonka voi käyttää rapukeiton tai -kastikkeen pohjana.

Rapujen jälkeen pääruokana maistuu kala.

- Kokonainen, savustettu lohi on näyttävä tarjottava juhlapöydässä. Lisukkeeksi riittää sienimuhennos, jonka senkin voi tehdä etukäteen. Jos haluaa, kalan ja muhennoksen lisäksi voi tarjota uuden sadon keitettyjä perunoita tai kokonaisina paahdettuja juureksia.

Jälkiruuaksi sopii hyvin marengista, kermasta ja mustikoista valmistettu Pavlova.

Juomaksi pöytään katetaan raikasta valkoviiniä, olutta ja tietenkin snapsia. Itse maustettu vodka on mukava tapa tuoda jotain uutta rapupöytään. Mausteeksi sopivat esimerkiksi kallioimarre, mustaherukan lehdet tai seljan kukat.

Satokauden parhaista Lyonin raaka-aineisiin

Eero Vottonen on lomaillut perheensä kanssa ja nauttinut kotimaisen sadon antimista. Syyskuussa julkaistaan Bocuse d’Or -loppukilpailun raaka-aineet, minkä jälkeen parivaljakko Vottonen ja Miikka Manninen aloittavat tiiviin valmistautumisen tammikuussa Lyonissa pidettävään loppukilpailuun.

Euroopan osakilpailuissa Budapestissa toukokuussa Suomen joukkue sijoittui kuudenneksi. Miten sieltä saatua kokemusta hyödynnetään?

- Kävimme läpi kaikki osavaiheet ja miten onnistuimme niissä. Muutamme jonkin verran harjoitteluamme ja dokumentoimme aiempaa tarkemmin tekemisemme. Sparraamme myös tuotekehitystämme isommalla porukalla kuin tähän mennessä.

Vottonen kertoo, että myös Lyonissa rakennettavan kilpailukeittiön tarpeistoa pitää karsia.

- Keittiömme oli aivan liian täynnä tavaraa, ja tuomaristo sakottaa siitä.

Parhaillaan Vottonen ja Manninen valmistautuvat Ateenassa syyskuun alussa pidettävään Global Chef -kilpailuun, jossa arvostellaan 12 henkilölle valmistettu neljän ruokalajin menu.

Santahamina, sotkuun järjestäydy!

Santahamina, sotkuun järjestäydy!

Santahaminan sotilaskodissa käy päivällä kantahenkilökuntaa, vierailijaryhmiä ja siviilejä, mutta illalla sen täyttävät varusmiehet.  Lue lisää
Lisätty  3.6.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Santahaminan sotilaskodissa käy päivällä kantahenkilökuntaa, vierailijaryhmiä ja siviilejä, mutta illalla sen täyttävät varusmiehet.

Santahaminan sotkussa varustaudutaan jo hyvissä ajoin palvelemaan uusia asiakkaita. Heinäkuun 4:ntenä päivänä Santahaminan varuskunnassa Helsingissä aloittaa noin 900 uutta alokasta. Ensimmäisen viikon aikana Santahaminassa toimiva sotilaskoti, kotoisammin sotku tai sode, järjestää joka ilta tervetuliaisinfon, jossa alokkaille kerrotaan sotilaskotiyhdistysten tarjoamista palveluista, kahvila- ja harrastetoiminnasta.

Santahaminan sotilaskodin kodinjohtaja Virpi Fyhr kertoo, että uusien alokkaiden makutottumusten ennustaminen on vaikeata, jopa 16 vuoden kokemuksella.

- Kullakin alokaserällä on omat mieltymyksensä, jotka heijastavat yleisiä ruoka- ja terveystrendejä. Joku ryhmä on mieltynyt proteiinipatukoihin ja toinen taas rahkaan. Parin, kolmen viikon jälkeen saapumisesta tiedämme jo, mitkä tuotteet maistuvat, Virpi Fyhr sanoo.

Oman lisänsä tuovat myös alueelliset makuerot ja varuskunnan koko ja sen lähellä olevat palvelut. Jokainen sotilaskoti laatiikin oman tuotevalikoimansa paikallisen kysynnän mukaan.

- Säkylä ja Niinisalo ovat Santahaminan kanssa melko lailla samankokoisia paikkoja, ja siellä toimivien sotilaskotien kanssa voimme ideoida ja verrata valikoimia. Mitä kauemmas pääkaupunkiseudulta mennään, sen varmemmin makutottumukset muuttuvat.

Suolaiset välipalat suosiossa

Santahaminan sotkun valikoimissa lähes kaikkea siitä kuuluisasta soden munkista sämpylöihin, nameihin, limuihin, hygieniatuotteisiin sekä muistoesineisiin.

- Soden hillomunkit ovat ylivoimaisesti kuuluisin tuote. Jokaisessa sotilaskodissa ne ovat omanlaisia ja aina kärjessä. Santahaminassa on oma leipomo, jossa leivotaan ihan käsityönä niin sotkun munkit, pullat kuin sämpylät joka aamu, Fyhr jatkaa.

Muutaman viime vuoden aikana suolaisten välipalojen suosio on kasvanut huimasti. Täytettyjen sämpylöiden ja suolaisten piiraiden rinnalla Santahaminassa on viime vuodesta lähtien tarjottu lämpiminä vaihtoehtoina kanakori-, makkaraperuna- ja hampurilaisannoksia. Joissain sotkuissa tehdään myös pitsaa, mutta Sandiksesta iltalomalla ehtii pitserioihin kaupungille, joten täällä se ei kannata. Myös makuvesiä ja pähkinöitä myydään nyt aiempaa enemmän.

Sotku liikkuu autolla

Santahaminan sotilaskoti tuo palvelunsa kirjaimellisesti vaikka kuusenjuureen: sotku palvelee kahdella autolla varuskunnan alueella olevia leiriläisiä ja vähän kauempanakin. Sotilaskodin kahvilassa työskentelee 2–5 palkattua työntekijää ja heidän lisäksi päivittäin myös vapaaehtoisia sotilaskotisisaria. Vapaaehtoiset hoitavat kaikki sotilaskodin autokeikat ja myös heinäkuun kaksi läheistenpäivää.

- Työskentely meillä on työntäyteistä, ja siksi hatunnostonarvoinen asia kaikille vapaaehtoistyötä tekeville. Saamme Santahaminassa pidettävien lukiokurssien myötä paljon nuoria vapaaehtoisia. Tämä on harrastus, joka joillakin kestää läpi elämän.

Sotilaskotiliitto on maan vanhin, yhtäjaksoisesti vuodesta 1918 toiminut vapaaehtoisuuteen perustuva maanpuolustusjärjestö. Liitolla on 37 yhdistystä ympäri Suomea ja 33 Sotilaskotiyhdistysten ylläpitämää sotilaskotia.

Uusi Metro-tukku Kokkolaan

Uusi Metro-tukku Kokkolaan

Uusi Metro-pikatukku avaa ovensa Kokkolassa torstaina 15.9.   Lue lisää
Lisätty  31.8.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Uusi Metro-pikatukku avaa ovensa Kokkolassa torstaina 15.9. Uudessa tukussa on kiinnitetty huomiota ostamisen helppouteen, asiantuntevaan palveluun ja paikallisesti räätälöityyn valikoimaan sekä toiminnan energiatehokkuuteen.

Torstaina 15. syyskuuta avattava Metro-pikatukku valmistuu samalle tontille, jossa Metro on toiminut Kokkolassa jo 1960-luvulta lähtien. Kiinteistö paloi 70-luvulla, minkä jälkeen se rakennettiin uudelleen. Uudessa, modernissa Metro-tukussa on kiinnitetty huomiota ostamisen helppouteen, asiantuntevaan palveluun ja paikallisesti räätälöityyn valikoimaan.

Uusi pikatukku tarjoaa asiakkailleen monipuolisen valikoiman tuoretuotteita, pakasteita, teollisia elintarvikkeita, panimo- ja alkoholijuomia sekä non-food-tuotteita, alueelliset asiakastarpeet huomioiden.

Wihuri Oy Aarnio on tehnyt useita pitkän tähtäimen investointeja uusiin ja uusittuihin pikatukkuihin viime vuosina. Tämän vuoden toukokuussa avattiin Kuopion uudistettu Metro-tukku ja viime vuonna avattiin kokonaan uusi tukku Lappeenrannassa.

Energiatehokasta kylmätilaa

Uusi pikatukku saa merkittävästi lisää kylmä- ja pakastehuonetilaa. Energiatehokkuus huomioidaan niin koneissa kuin valaistuksessakin. Yleisvalaistus toteutetaan kokonaan LED-valaisimilla ja kylmälaitteet käyttävät kylmä-aineena hiilidioksidia, CO2, joka ei ole haitallinen otsonikerrokselle, ja jonka vaikutus kasvihuoneilmiöön on vähäinen.

Pikatukku saa kolme ajanmukaista, kuormataskulla olevaa lastauspaikkaa, mikä osaltaan vähentää ympäristön kuormitusta. Urakoitsijoina ja suunnittelijoina ovat toimineet paikalliset yritykset Kokkolasta ja lähiympäristöstä.

Kokkolan uusi Metro-pikatukku palvelee osoitteessa Patamäentie 1 ma–pe 7–17 ja la 9–13. Pikatukussa työskentelee 14 henkilöä.

Nykyinen tukku palvelee vielä tiistaihin 13.9. asti, jolloin se suljetaan.

Lisätietoja antavat:
Ketjujohtaja Jarno Lehtimäki    puh. 020 510 8153
Pikatukkupäällikkö Riitta Hirvi  puh. 020 510 5452
Myyntipäällikkö Jari Määttä       puh. 020 510 4503

Vaikuta ruokahävikkiin

Vaikuta ruokahävikkiin

Valtakunnallisen Hävikkiviikon tavoitteena oli kannustaa kaikkia vähentämään ruokahävikkiä ja lisätä ruuan arvostusta.  Lue lisää
Lisätty  5.9.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Neljättä kertaa vietetty Hävikkiviikko muistutti kaikkia ruokahävikin vähentämisestä ja ruuan arvostuksesta.

Kuluttajaliiton järjestämän valtakunnallisen Hävikkiviikon 29.8.-4.9. tavoitteena oli kannustaa kaikkia vähentämään ruokahävikkiä ja lisätä ruuan arvostusta.

Kaupan ruokahävikki on 12–14 kiloa suomalaista kohti. Sitä on saatu vähennettyä sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien ja tehokkaan logistiikan sekä ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Myös aktiiviset kuluttajat ja kauppojen sunnuntaiaukiolo ovat vaikuttaneet tähän.

Myymättä jääneitä elintarvikkeita annetaan ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen ja käytetään hyödyksi teollisuuden raaka-aineina, kuten rehuissa. Tämän jälkeen vaihtoehtona on hävikkiruuan mahdollisimman ympäristöystävällinen käsittely jätteenä, esim. hyödyntäminen energiana.

Kaupan lisäksi ruoka-apua voivat antaa kaikki elintarvikealan toimijat; tuottajat, jalostajat, varastot, suurtaloudet ja ravintolat joko suoraan tai hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta. Luovutettavien elintarvikkeiden tulee soveltua ihmisravinnoksi eivätkä ne saa aiheuttaa vaaraa terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Esim. vääristä pakkausmerkinnöistä pitää siirtyä tieto myös tuotteen käyttäjälle.

Eviralta ohjeet ruoka-apuun

Evira uusi ohjeistus ruoka-avusta vuonna 2013 selvensi vastuita ja tuoteturvallisuuden kannalta ongelmallisten tuotteiden luovuttamista. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on sekä ruokaa lahjoittavilla yrityksillä että jakavilla järjestöillä.

Toimijoiden tulee huolehtia siitä, että elintarvike ja sen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet sekä itse tila täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset. Myös hyväntekeväisyysjärjestöt, jotka säännöllisesti jakavat helposti pilaantuvia ruokatarvikkeita, kuuluvat elintarvikevalvonnan piiriin.

Ruoka-apuun vain turvallisia tuotteita

”Viimeinen käyttöpäivä” tai ”viimeinen käyttöajankohta” -merkinnällä olevia tuotteita ei viimeisen käyttöpäivän jälkeen saa myydä tai luovuttaa kuluttajalle. Tuotteet voidaan kuitenkin pakastaa tai jäädyttää ennen päiväyksen umpeutumista ja luovuttaa ruoka-apuun. Suositus on, että ne myös luovutetaan jäisinä kuluttajille. Luovutus on tehtävä kahden kuukauden sisällä päiväyksen umpeutumisesta.

Kaikki elintarvikkeet eivät sovellu pakastettaviksi tai jäädytettäviksi. Esim. jäädytettyä tyhjiö- tai suojakaasupakattua kylmäsavu- tai graavikalaa saa ruoka-apua antava taho käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen sulatettuna vain kuumentamalla valmistettuun ruokaan listeriavaaran takia.

Mikrobiologisesti helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esim. pastöroimaton maito ja kerma, kypsyttämätön juusto, tuore kala ja liha sekä kypsentämättömät lihavalmisteet. ”Parasta ennen” -merkinnällä olevia tuotteita voi myydä ja luovuttaa myös päiväyksen jälkeen.

M-ketjun kauppiaat päättävät itse

M-kauppiaat Tuomas ja Laura Laitinen ovat Tampereen Koskikeskuksessa sijaitsevasta myymälästään luovuttaneet elintarvikkeita ruoka-apua antaville hyväntekeväisyysjärjestöille ja -yhteisöille yli kahden vuoden ajan. Yhteyshenkilö hakee tuotteita monta kertaa viikossa, myös kylmäautolla. Asiakkailta he ovat saaneet positiivista palautetta antamastaan avusta.

- Pyrimme pitämään hävikin pienenä ennakoimalla tilauksia mahdollisimman osuvasti. Se vaikuttaa kiertonopeuteen ja asiakkaat saavat aina tuoreita, hyvälaatuisia tuotteita, Tuomas Laitinen kertoo.

Laitinen sanoo, että asiakkaan pitää saada valita ostamansa tuotteet vapaasti. Kauppa voi kuitenkin hinnoittelulla vaikuttaa valintoihin. M-ketjun kauppiaat päättävät itse, miten toimivat hävikkiruuan kanssa.

Ranskassa hyväksyttiin toukokuussa 2015 laki, joka kieltää marketteja tuottamasta ruokajätettä, vaan se pitää toimittaa hyväntekeväisyyteen, eläinten rehuksi tai kompostoitavaksi. Suomessa yli sata kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, joka velvoittaisi meilläkin kaupat luovuttamaan hävikkiruuan ruoka-apuun. Eduskunta ei ole vielä päättänyt asiasta.

Lähteet: www.havikkoviikko.fi, www.pty.fi, www.evira.fi

Uusia Metro-tuotteita: tuoreet irtokalat

Uusia Metro-tuotteita: tuoreet irtokalat

Nyt Metrosta tuoreet irtokalat, lohi-, kirjolohi-, siika- ja nieriäfileet sekä savustetut kirjolohi- ja siikafileet kylmää varaavissa 3–10 kilon laatikoissa.   Lue lisää
Lisätty  30.8.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Nyt Metrosta tuoreet irtokalat, lohi-, kirjolohi-, siika- ja nieriäfileet sekä savustetut kirjolohi- ja siikafileet kylmää varaavissa 3–10 kilon laatikoissa.

Metron perinteiset vakuumipakatut kalaherkut saivat rinnalleen tuoreet irtokalat kylmää varaavissa 3–10 kilon laatikoissa. Maustamattomat lohi-, kirjolohi-, siika- ja nieriäfileet sekä savustetut kirjolohi- ja siikafileet on pakattu styroxlaatikoihin, joissa ne pysyvät kylminä uusien geelijääpussien avulla. Geelijää säilyttää tuotteiden rakenteen sekä pitää laatikot siisteinä ja hygienisinä, koska se ei valuta lainkaan sulamisvettä.

- Geelijää on turvallinen ja helppokäyttöinen. Sen pH-arvo on neutraali eikä se anna makua tuotteisiin. Geelijääpussit voidaan ladata pakkasessa useita käyttökertoja. Geelijää pitää tuotteet kylminä aiempaa paremmin ja pidempään, kertoo myyntijohtaja Juha Alanen Metro-tuotteet valmistavasta Heimon Kala Oy:stä.

Kalojen pakkaaminen irtona helpottaa käyttöönottoa ja vähentää pakkausjätettä. Myös styroxlaatikot voidaan kierrättää yritysten energiajätteenä.

Tuoreena tai aidolla leppäpurulla savustettua

Metron tuoreet irtokalat valmistetaan Heimon Kalan tuotantolaitoksessa Rengossa. Yrityksen toinen tuotantolaitos toimii Saarenmaalla Virossa. Tuorekalatuotteiden korkean laadun takaa mm. se, että kalat perataan paikan päällä kasvattamoissa. Koneellisen ruodinnan ansiosta ne ovat myös mahdollisimman vähäruotoisia.

Kalojen alkuperä voidaan jäljittää tarkasti, sillä suurin osa kaloista kasvatetaan yrityksen omissa tai pitkäaikaisten yhteiskumppaneiden kasvattamoissa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Omissa kasvattamoissa tuotetaan noin kolme miljoonaa kiloa kirjolohta vuosittain.

Heimon Kalan toiminta Suomessa on sertifioitu FSSC 22000 ja Virossa ISO 22000 -standardeilla. Rengon toimintoja arvioidaan vuosittain. Esim. tuotannossa käytetään metallinpaljastimia mahdollisten vierasesineiden eliminointiin.

- Metron kalauutuudet vastaavat ammattikeittiöiden kysyntään kevyinä ja terveellisinä sekä helppokäyttöisinä vaihtoehtoina. Savukalat saavat pehmeän savunmakunsa kotimaisista leppäpuruista ja ne ovat valmiina tarjottaviksi sellaisenaan. Maustamattomat tuoreet fileet ovat varioitavissa keittiöiden omien erikoisuuksien ja asiakaskunnan mukaan, Alanen jatkaa.

Paras kalasaalis Metrosta – uudet tuoreet irtokalat 

2070080700006Metro Kirjolohifilee C-leikattu 10kg file
2070080600009Metro Merilohifilee C-leikattu 10kg file
2070080900000Metro Nieriäfilee n300-400g nahall n3kg
2070081100003Metro Savukirjolohifilee n700 g irto n5kg
2070081000006Metro Savusiika tuplafilee n800g irto n5kg
2070080800003Metro Siikafilee 150-250g nahall n3kg

 

Heimon Kalalla on pitkät perinteet

Heimon Kala on perinteikäs, yli 30 vuotta toiminut yritys. Se toimi perheyrityksenä vuoteen 2005 asti ja nykyään se on osa AS PRFoodsia, joka on listattu Tallinnan pörssiin. Työntekijöitä Rengossa on 60 ja Saarenmaalla 130. Tuotantolaitoksissa käsitellään noin 10 miljoonaa kiloa kalaa vuosittain.

Heimon Kala valmistaa tuoreita kalatuotteita, kalajalosteita ja eineksiä. Jalostetuista tuotteista suosituimpia ovat lämminsavu- ja graavatut tuotteet. Tuotteista 90 % menee Suomen markkinoille. Tuotteita viedään myös Euroopan markkinoille, mm. Saksaan, Tsekkeihin ja Espanjaan, ja jalansijaa etsitään myös Yhdysvalloista. Yritys tekee kuluttaja- ja horeca-alan tuotteita sekä tukkukauppojen omia private label -merkkejä.

Raakamakkara antaa potkua menuuseen

Raakamakkara antaa potkua menuuseen

Lihaisa, luonnonsuoleen tehty raakamakkara on parhaimmillaan miedossa lämmössä kypsytettynä ja tämän jälkeen paistettuna tai grillattuna.  Lue lisää
Lisätty  2.8.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Lihaisa, luonnonsuoleen tehty raakamakkara on parhaimmillaan miedossa lämmössä kypsytettynä ja tämän jälkeen paistettuna tai grillattuna.

Metro on tuonut markkinoille korkealuokkaiset ja lihaisat, aitoon luonnonsuoleen tehdyt raakamakkarat. Metron Perinteinen Bratwurstiraakamakkara sekä Provencen ja Metsästäjän raakamakkarat maistuvat sellaisenaan paistettuina tai grillattuina sekä tuovat makua vartaisiin, wokkeihin, keittoihin, salaatteihin, pannuihin – ja moniin muihin ruokiin.

Tuotekehitys lähti liikkeelle raakamakkaroiden vahvasta noususta ammattikeittiöihin ja innostuksesta olla edelläkävijänä tarjoamassa asiakkaille jotain uutta ja erilaista.

- Metron raakamakkarat ovat premium-tuotteita, jotka antavat lisäarvoa asiakkaillemme. Maustetuille ja lihapitoisuudeltaan 75–81 prosenttisille raakamakkaroille oli selkeä kysyntä perustuotteiden lisäksi. Raakamakkaroiden mehukkuus säilyy parhaiten, kun niitä ei esikypsennetä ennen varsinaista valmistusta, Metron tuoteryhmäpäällikkö Harri Huovinen kertoo.

Metron raakamakkarat ovat laktoosittomia ja gluteenittomia.

Yhteistyökumppanin, Wurstin tuotekehitys löysi nopeasti Metron valikoimiin sopivat maut, ja tuotanto voitiin aloittaa nopeasti/lähes ennätysajassa alle neljän kuukauden sisällä ideoinnista.

 

Makkarat kätevissä kilon pakkauksissa

Wursti Oy:n myyntipäällikkö Niko Saarela kertoo, että raakamakkarat ovat yrittäneet rantautua Suomen markkinoille moneen kertaan.

- Nyt niiden suosio kasvaa nopeasti. Käsintehtyjen, aitojen tuotteiden arvostus nousee koko ajan. Ihmiset tutustuvat uusiin makuihin ulkomailla matkustaessaan ja myös makutottumukset muuttuvat.

Yhteistyössä syntyi myös näkemys pakkauskoosta. Tuotteet ovat yhden kilon pakkauksissa ja myyntierässä on neljä kiloa.

- Makkarat on nopea sulattaa kysynnän mukaan ja näin pystytään ennakoimaan hävikkiä. Sulatetut tuotteet säilyvät myös muutamia päiviä jääkaapissa.

Tuotteiden ominaisuudet / maut tulevat yksilöllisesti esiin eri kypsennystavoilla. Monet suosivat höyrytystä ennen grillausta tai paistoa; höyry kypsentää lihan lempeästi ja grillaus tai paisto tekee rapean pinnan.

 

Tutustu Metron raakamakkaroihin

6430060501546 - METRO 1KG PERINTEINEN BRATWURSTI RAAKAMAKKARA on parhaimmillaan paistettuna tai grillattuna.

6430060501560 - METRO 1KG PROVENCEN RAAKAMAKKARA on lempeän tulinen nakki, jossa maistuvat chili ja paprika. Makeus tulee hunajasta, ja tujaus valkosipulia kruunaa maun.

6430060501584 - METRO 1KG METSÄSTÄJÄN RAAKAMAKKARA on tehty hirvenlihasta ja maustettu Merquez-tyyppisillä mausteilla, kuminalla, korianterilla ja fenkolilla.

 

Nyt marttaillaan välipaloja

Nyt marttaillaan välipaloja

Arki sujahtaa moneen kotiin, kun koulu ja työ alkavat. Arki maistuu paremmalta itse tehdyillä, värikkäillä ja helpoilla välipaloilla.  Lue lisää
Lisätty  16.8.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Arki sujahtaa moneen kotiin, kun koulu ja työ alkavat. Arki maistuu paremmalta itse tehdyillä, värikkäillä ja helpoilla välipaloilla.

Terveellisten välipalojen tärkeydestä ollaan yhtä mieltä, mutta monesti niiden valmistaminen tuottaa päänvaivaa. Mitä tarjota koululaisille ja aikuisille, että he jaksavat päivän päätteeksi vielä harrastuksiin? Metro kysyi vinkkejä Martoilta, jotka ovat jo keväästä 1899 edistäneet kotien ja perheiden hyvinvointia ja arjen hallintaa.

Kotitalouden asiantuntija Riitta Laatu on tehnyt kotitalousneuvontaa Lounais-Suomen Martat ry:n palkkalistoilla jo reilut kuusi vuotta. Hän on ohjannut yhtä lailla vankeja, päihde- ja mielenterveyskuntoutujia sekä turvapaikanhakijoita ruuanlaittoon kuin urheiluseurojen nuoria aktiiviharrastajia ja heidän vanhempiaan välipalojen valmistamiseen.

Kiireisen arjen pelastajana hän hehkuttaa tuorepuuroa.

- Tuorepuurosta on puhuttu jo 20 vuotta, ja nyt vasta siitä on tullut trendikästä. Maustamattomasta jugurtista, hiutaleista ja marjoista ja/tai hedelmistä tehty tuorepuuro on yhtä terveellistä kuin keitetty puuro, Riitta Laatu kertoo.

 

Kotimaista heviä tuorepuuroon

Kotimaiset hedelmät, vihannekset ja marjat ovat nyt parhaimmillaan ja sopivat erinomaisesti tuorepuuroon.

- Puutarhassa tai metsässä satoa kerätessä tulee oheistuotteena myös liikuntaa – tietysti myös torille tai kauppaan kipaistessa, Laatu vinkkaa.

Riitta Laatun omien poikien suosikki marjojen kaveriksi on ollut se mustunut banaani, jota usein jo ollaan heittämässä roskiin.

- Se antaa juuri sopivasti makeutta eikä sokeria tarvitse enää lisätä.

Hän muistuttaakin, että esim. rasvattomista tuotteista kannattaa tarkistaa sokeripitoisuus. Ne saattavat sisältää yllättävän paljon sokeria.

Kun tuorepuuron ainekset on sekoitettu, puuro saa vetäytyä jääkaapissa vaikkapa yön yli. Kun puuroa valmistaa kerralla reilusti, siitä riittää aamupalaksi koko perheelle ja vielä välipalaksikin.

 

Palauttava välipala urheilun jälkeen

Lasten tulisi syödä viisi kertaa päivässä ja urheilua harrastavien lasten turnauspäivinä jopa seitsemän kertaa.

- Palautusruoka tai välipala pitäisi syödä noin tunnin sisällä urheilusuorituksesta, sillä se edistää lihaksiston palautumista ja kehitystä. Tähän sopii mainiosti esim. perushedelmäsalaatti, johon lisätään raejuustoa, Laatu sanoo.

 

Tuorepuuro
2 annosta

2 dl marjoja
4 dl maustamatonta jogurttia
1 dl neljänviljan hiutaleita
1–2 rkl kauraleseitä
2–3 rkl sokeria

 1. Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan ja soseuta sauvasekoittimella. Tarkista makeus ja lisää sokeria tarvittaessa.
 2. Peitä astia kelmulla ja nosta jääkaappiin hetkeksi, jotta hiutaleet turpoavat.
 3. Nauti kylmänä. Jos puuro on liian sakeaa, voit lisätä tilkan maitoa joukkoon

 

Juusto-kinkkuquesadillat

4 täysjyvätortillaa
0,5 dl ketsuppia tai salsakastiketta
1,5 dl juustoraastetta
1 prk/200 g raejuustoa
4–5 viipaletta/50 g sauna- palvikinkkua
1 tomaatti
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 tl basilikaa
paistamiseen:
juoksevaa margariinia

 1. Valuta raejuusto siivilässä, suikaloi kinkku ja viipaloi tomaatti.
   
 2. Voitele tortillat ketsupilla ja ripottele päälle juustoraaste. Lisää raejuusto, kinkkusuikaleet ja tomaattiviipaleet sekä ripottele päälle mausteet. Taita tortillat kaksinkerroin ja paina kevyesti kädellä.
   
 3. Kuumenna rasva pannulla. Nosta pannulle kaksi quesadillaa suorat sivut vastakkain. Paista 2–3 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes paistopinta on kauniin ruskea.
   
 4. Leikkaa valmiit quesadillat 4–6 pa¬laan ja nauti välipalaksi maidon tai kaakaon kanssa.

 

Martat

 • Marttaliiton toiminta-alueita ovat kotitalousneuvonta, järjestötoiminta, kansainvälinen toiminta ja kehitysyhteistyö sekä vaikuttaminen.
 • Valtakunnallisen Marttaliiton alla toimivat alueelliset Marttapiirit, jotka järjestävät kotitalousneuvontaa ja puutarhakursseja. Martta-asiantuntijat ovat alueellisten piirijärjestöjen palkkalistoilla. Marttapiirien alla toimivat paikalliset yhdistykset ja toimintaryhmät, jotka järjestävät neuvontaa ja kursseja vapaaehtoisten jäsenten organisoimina.
 • Martoilla on lähes 47 000 jäsentä. Vuonna 2015 tapahtumia oli 30 500 ja niissä oli yli 1,1 miljoonaa osallistumiskertaa.
 • Marttojen kohderyhmiä ovat nuoret, ruuhkavuosia elävät perheet, miehet, eläkkeelle jäävät sekä erityisryhmät.

 

Kouluruokadiplomi edistää ruokailua kouluissa

Kouluruokadiplomi edistää ruokailua kouluissa

Kouluruokadiplomi lisää kouluruokailun arvostusta ja viestii laadukkaasta, ruokailulle asetettujen tavoitteiden toteutumisesta.  Lue lisää
Lisätty  26.6.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Kouluruokadiplomi lisää kouluruokailun arvostusta ja viestii laadukkaasta, ruokailulle asetettujen tavoitteiden toteutumisesta.

Kouludiplomin tarkoituksena on viestiä laadukkaasti ja valtakunnallisten tavoitteiden mukaan toteutetusta kouluruokailusta asiakkaille ja muille sidosryhmille. Se on osoitus siitä, että kouluruokailu täyttää sille asetetut ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteet. Kouluruokadiplomeita on voinut hakea vuodesta 2013 lähtien.

Ruokapalveluesimies Sirpa Räsänen on toiminut promoottorina kolmen Siilinjärvellä toimivan koulun, Suininlahden, Toivalan ja Kasurilan, hakiessa kouluruokadiplomia. Siilinjärven kunta on aktiivisesti edistänyt kouluruokadiplomin hankkimista: jo seitsemällä koululla on diplomi ja loput hankkivat sen lähiaikoina.

- Meillä keskuskeittiönä toimivassa Suininlahden koulussa alkupalaveriin kokoontuivat rehtori, kotitalousopettaja, palvelualuejohtaja ja koko kouluravintolan henkilökunta, Sirpa Räsänen kertoo.

Diplomi lisää yhteistyötä Toivalan koulussa yhteistyö vanhempainyhdistyksen ja koulun henkilökunnan kanssa poiki diplomin haussa koko lukuvuoden kestävän tapakasvatusprojektin ja lisää viihtyisyyttä kouluravintolaan.

- Toteutimme erilaisia teemoja hyvistä käytöstavoista ja järjestimme luentoja. Yhteisellä sopimuksella teemme ruokailusta viihtyisän myös jättämällä päällysvaatteet, lippikset ja reput naulakkoon.

Kouluravintolan pöytäjärjestys pilkottiin pienempiin ryhmiin ja vanhempainyhdistys hankki viherkasveja ja ilmettä tuovia, melua sitovia särmejä.

- Toivalan koulu oli juhlallisesti 200. kouluruokadiplomin saaja, ja sitä juhlistettiin tarjoamalla jäätelöt kaikille.

Omat toimintatavat hyvä tarkistaa

Sirpa Räsänen pitää kouluruokadiplomin hankkimista hyvänä, koska prosessissa pitää tarkastella omia toimintatapojaan.

- On hyvä pohtia aika ajoin, toimimmeko oikein.

Diplomin hankinta toi esiin nuorten kiinnostuksen ja tietoisuuden terveellisestä ruokavaliosta.

- Urheilevia nuoria opastetaan jo valmennuksessa syömään monipuolisesti ja heille esim. aterialla oleva salaatti on tärkeätä. He toimivatkin hyvinä esimerkkeinä koulutovereilleen.

Räsänen kertoo, että oikean lautasmallin säännöllinen esille tuominen on vähentänyt myös hävikkiä.

Kuva: Ammattikeittiöosaajat ry

Meripelastajina Jenny Wihurilla

Meripelastajina Jenny Wihurilla

Mörskyn perheen isä ja tyttäret toimivat vapaaehtoisina meripelastajina mm. Jenny Wihuri -aluksella.  Lue lisää
Lisätty  30.6.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Mörskyn perheen isä ja tyttäret toimivat vapaaehtoisina meripelastajina mm. Jenny Wihuri -aluksella.

Mörskyn perheen isä, J-P Mörsky ja tyttäret Sara ja Laura toimivat vapaehtoisina meripelastajina Helsingin Meripelastusyhdistyksessä ja Meripelastusasema 1:llä, jonka pelastusalus Jenny Wihuri on. Harrastus kulkee suvussa, kun sekä JP:n isä että setä ovat toimineet pelastusaluksilla. J-P:kin on ollut mukana jo 1990-luvun lopusta lähtien.

- Silloin oli juuri sopiva elämänvaihe. Tyttäret olivat syntyneet ja haaveet omasta veneestä jääneet. Meripelastuksen kautta sain elämääni kaipaamani merellisen elementin, 4-vuotiaasta asti purjehtinut Mörsky kertoo.

Tällä hetkellä Mörsky toimii Meripelastusasema 1:llä pelastusristeilijä Jenny Wihurin päällikkönä sekä Helsingin Meripelastusyhdistyksessä PV Rautauoman perämiehenä ja PV Mikrologin päällikkönä.

Vuosien saatossa hän on käynyt kaikki Meripelastusseuran tarjoamat kurssit ja koulutukset, ja toimii nyt itsekin kouluttajana. Lisäksi hän on suorittanut saaristo-, rannikko- ja avomerilaivurikurssit sekä tutkakurssit Turun merenkulkuoppilaitoksessa.

Kuin toinen perhe

Meripelastusharrastuksessa Mörskylle tärkeintä on porukan yhteishenki.

- Samanhenkiset ihmiset, joilla kaikilla on vahva motivaatio. Meripelastajat ovat tavallaan kuin toinen perhe. Vuosien varrelta parhaita muistoja ovat Jenny Wihurin pitkät koulutuspurjehdukset, kuten Itämeren maiden yhteiset SAREX-pelastusharjoitukset. On hienoa, kuinka vieras porukka eri puolilta maata hitsautuu yhteen miehistöksi!

Mörsky haluaa tulevaisuudessa yhä enemmän keskittyä kouluttamiseen. Nuorisokouluttajaksi hän päätyi aikoinaan melkein vahingossa.

– Kuskasin tyttäriäni HMPY:n nuorisokurssille ja jäin seuraamaan opetusta. Ennen pitkää huomasin olevani mukana kouluttamassa.

Tänä keväänä luovutin nuorisoryhmän vetovastuun eteenpäin, mutta kouluttajana jatkan edelleen.

Tyttäret kansimiehenä ja harjoittelijana

Tämän kevään ylioppilas Sara Mörsky tuli mukaan Helsingin Meripelastusyhdistyksen nuorisotoimintaan 10-vuotiaana. Nyt hän toimii kansimiehenä pelastusristeilijä Jenny Wihurilla, jossa pikkusisko Laura on harjoittelijana.

- Liityin nuorisojäseneksi heti, kun se oli mahdollista. Harjoittelimme uimataitoa, solmuja, ensiavun antamista, vedestä pelastamista ja pelastautumista sekä navigointia. Rakastan olla merellä! Siellä saa kaikki ajatukset nollattua ja huolet unohtuu, Sara sanoo.

Sara kertoo, että pelastusaluksessa oppii tulemaan toimeen hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa ja tiimityössä yhteisöllisyyden merkitys korostuu. Myös mahdollisuus auttaa muita on hänelle tärkeää.

Ensimmäinen oikea keikka osui kohdalle viime kesänä, kun Sara matkasi Jenny Wihurilla Ruisrockista Turusta Bågaskärin toimintakeskukseen, missä hän toimisi kouluttajana nuorisokurssilla.

- Juuri ennen rantautumista saimme kutsun ja lähdimme apuun. Veneestä oli hajonnut moottori, ja se oli ajautunut kiinni hiekkapohjaan. Irrotimme sen ja hinasimme turvaan satamaan, Sara kertoo.

Jenny Wihurille Sara tuli harjoittelijaksi 16-vuotiaana, ja viime vuonna hän sai kansimiehen pätevyyden.

- En ole koskaan kokenut vähättelyä ikäni tai sukupuoleni takia.

Teksti: Sadri Wirzenius

 

Suomen Meripelastusseura

• Vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusyhdistysten vuonna 1897 perustettu keskusjärjestö, jonka tehtävänä on auttaa hätään joutuneita veneilijöitä sekä edistää yleistä veneilyturvallisuutta ja hyvää merimiestapaa.

• Seuralla on 130 pelastusalusta, 2 000 vapaaehtoista ja yli 20 000 jäsentä.

• Toiminta- ja koulutuskeskus Bågaskärissä Inkoon saaristossa.

• Miehistöt auttavat vuosittain yli 1 000 venettä ja noin 3 000 ihmistä, joista parikymmentä pelastetaan todennäköisesti varmalta menehtymiseltä. Pääosan muodostavat huviveneilijät, joiden matka katkeaa tekniseen vikaan tai merimiestaitojen puutteeseen.

• Ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella sitoo vuosittain yli 730 miestyövuotta (noin 34 M€). Päärahoittajana on Raha-automaattiyhdistys, ja lukuisat yhteisöt ja yksityishenkilöt tukevat toimintaa. Yksi pitkäaikaisimmista ja säännöllisistä tukijoista on Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

 

Pelastusristeilijä Jenny Wihuri

• Jenny Wihuri soveltuu meripelastustehtävien lisäksi myös suuronnettomuuksien pelastustehtäviin ja voi toimia onnettomuuspaikanjohtajana.

• 12 hengen maksimimiehistöllä voidaan toimia yhtäjaksoisesti useita vuorokausia. Alus on 24 metriä pitkä, ja huippunopeus on 25 solmua. Alus valmistui vuonna 1999 Uudenkaupungin Työveneen telakalta.

• Jenny Wihurin asemapaikka on Meripelastusasema 1 Helsingin Kauppatorin vieressä Vironaltaassa. Sen toiminta-alue on pääkaupunkiseudun merialue Porkkalan kärkeen ja etelään Tallinnan rannikolle asti.

• Alus toimii myös Meripelastusseuran koulutus- ja edustusaluksena. Jenny Wihuri tekee vuosittain kahdesta neljään koulutuspurjehdusta, mm. SAREX.


Kuva: SMPS

Paul Masin piccoloviinit sopivat kesään

Paul Masin piccoloviinit sopivat kesään

Palkittu ranskalainen viinintekijä Jean Paul Mas valmistaa laadukkaita vanhan maailman viinejä uuden maailman otteella.  Lue lisää
Lisätty  30.6.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Palkittu ranskalainen viinintekijä Jean Paul Mas valmistaa laadukkaita vanhan maailman viinejä uuden maailman otteella.

Viinintekijä Jean Paul Mas on yksi Languedoc-Roussillon viininviljelyalueen uudistajien pioneereista.

Paul Mas’n perhe on viljellyt viinejä Ranskan eteläosassa sijaitsevalla alueella vuodesta 1892. Vetovastuun perhetilasta hän otti vuonna 2000. Mittavat investoinnit tilalle, niin viljelyalueeseen, laitteisiin kuin tuotekehitykseen, ovat edesauttaneet hedelmäisten ja persoonallisten viinien valmistusta.

Vuonna 2013 Paul Mas -viinit voittivat yhteensä 50 kultamitalia eri kilpailuissa. Paul Mas’n viinitila valittiin vuoden viinitilaksi sommelierien arvokisoissa Yhdysvalloissa.

Metron oman maahantuonnin raikkaat ranskalaiset

Ranskan Vins de Pays d´Oc viineistä kolmasosa tulee Languedoc-Roussillonin alueelta. Alue on vanhaa viininviljelysseutua ja Ranskan suurin viinintuottaja-alue.

Viininviljelyn alueelle toivat korinttolaiset joskus 500-luvulla e.Kr. Kun roomalaiset valloittivat alueen muutama vuosisata myöhemmin, viininviljely oli vallannut koko alan.

Viininviljely Roussillonin alueella onkin luonnon sanelemaa, sillä maaperä on köyhä, ja viiniköynnös on ainoa siellä menestyvä viljelyskasvi.

Metron oman maahantuonnin raikkaat ja miellyttävät ranskalaiset piccoloviinit herättelevät makuaisteja kesään sellaisenaan tai ruokailun yhteydessä.

 

 3760040421605 Paul Mas Chardonnay

Rypäle: Chardonnay.

Ulkonäkö: Vaaleankeltainen.

Tuoksu: Raikas ja runsaan hedelmäinen; ananasta, papayaa. Hieman tamminen ja pähkinäinen.

Maku: Kuiva, maukkaan hedelmäinen. Tammi mukavan integroitunut. Pitkä jälkimaku. Tasapainoinen hapokkuus. 20 % viinistä on käynyt amerikkalaisessa tammessa.

 

3760040421612 Paul Mas Cabernet Sauvignon

Rypäle: Cabernet Sauvignon.

Ulkonäkö: Syvä granaatinpunainen.

Tuoksu: Raikas, hedelmäinen, jossa mustaherukkaa ja mustikkaa. Hieman tammea ja savuisuutta.

Maku: Keskitäyteläinen. Maku seuraa tuoksua. Nuorekkaan hedelmäinen, eloisa hapokkuus ja tarttuvat tanniinit. Tasapainoinen kokonaisuus.

 

3760040424385 Paul Mas Rose

Rypäle: Syrah.

Ulkonäkö: Lohenpunainen kullansävyin.

Tuoksu: Melko runsas, moniulotteinen. Elegantin hedelmäinen; mansikkaa ja hieman ruusua.

Maku: Kuiva, hedelmäinen, hieman sitrusta ja punaista marjaa. Miellyttävä hapokkuus.

 

Tarmo on saaristolaisten oma lähikauppa

Tarmo on saaristolaisten oma lähikauppa

Holmströms Lanthandel Tarmo-lähikaupassa Hiittisissä eletään parhaillaan vuoden vilkkainta myyntisesonkia.   Lue lisää
Lisätty  1.7.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Holmströms Lanthandel Tarmo-lähikaupassa Hiittisissä eletään parhaillaan vuoden vilkkainta myyntisesonkia.

Hiittisissä, Kemiön ulkosaaristossa palvelevan Tarmo-lähikaupan, Holmströms Lanthandelin kauppiaaksi Mikaela Stenström tuli kymmenen vuotta sitten. Sitä ennen hän oli ollut kaupassa vain kesätyössä, mutta se ei rakkauden takia saareen muuttanutta uutta kauppiasta pelottanut.

Ensimmäiset mökkiläiset tulevat saaristoon jo pääsiäiseksi ja toukokuussa sinne saapuvat jo eläkkeellä olevat, jotka viihtyvät kesäasunnoillaan pitkälle syksyyn. Varsinainen sesonki alkaa yleensä juhannuksesta ja kestää koko heinäkuun.

Kesäisin asiakasmäärä tuplaantuu ja myytävää tulee Turun Metro-tukusta kaksi kertaa viikossa. Kasnäsista kuorma-auto jatkaa loppumatkan saariston vuorolautalla Hiittisiin.

Paikallista leipää ja munkkeja

Tänä kesänä Stenströmin apuna kaupassa on neljä työntekijää. Toukokuun alussa hän suunnittelee kesän valikoimaa ja ennakoi myös menekkiä. Valikoima muokkautuu kysynnän mukaan.

- Hankimme tarvittaessa yksittäisiäkin tuotteita asiakkaille niin, että he voisivat tehdä kaikki ostoksensa meillä, Mikaela Stenström kertoo.

Kesäasukkaat ostavat tavanomaisten päivittäistavaroiden lisäksi kaasua ja tietenkin paikallista leipää ja munkkeja.

- Kaupassa on kahviautomaatti ja ensimmäiset munkit herkutellaan jo meillä. Viime elokuussa, muinaistulien viikonloppuna avasimme kaupassa Café/Pub Vikinnen, joka on auki ympäri vuoden silloin kuin kauppakin tai tarpeen mukaan.

Lähikauppa ja kylä kuuluvat yhteen

Kesällä Stenströmin Tarmo-kauppa on auki joka päivä. Talvella kauppa on auki kolmena päivänä viikossa. Lomat ovat kauppiaalta viime vuosina jääneet väliin, mutta tänä syksynä suunnitelmissa on loma jossain lämpimässä.

Kesäsesongin pitkät työpäivät ovat elinehto kaupalle, koska talvella kaupankäynti hiljaista.

- Tosiasia on, että jos kauppa suljetaan, näivettyy koko kylä.

Holmströms Lanthandel on yksi 130 Tarmo-kaupasta, jotka muodostavat itsenäisten kauppiaiden päivittäistavarakauppaketjun.

Ennen "merta edemmäs lähtöä" kannattaa varmistaa www.tarmolahikauppias.fi löytyykö omasta Tarmostasi paistotuoretta leipää, Veikkauksen pelit, apteekki, posti, kalastuslupia, polttoainetta tai vaikkapa urheiluvälineitä!

Kuva: Mikaela Stenströmin albumi

Herättäjäjuhlissa tarjolla 2 400 kiloa lihakeittoa

Herättäjäjuhlissa tarjolla 2 400 kiloa lihakeittoa

Herättäjäjuhliin valmistetaan ruokaa useita tonneja. Ruokailujen sujuvuudesta vastaa valtava talkoolaisten joukko.   Lue lisää
Lisätty  5.7.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Herättäjäjuhliin valmistetaan ruokaa useita tonneja. Ruokailujen sujuvuudesta vastaa valtava talkoolaisten joukko.

Herättäjäjuhlien pääemännällä Tarja Brandtilla on vankka ammattikeittiötausta ja kokemusta jo kahden Jukolan viestin muonituksista.

- Nautin isojen tapahtumaruokailujen järjestämisestä! Ellei minua olisi valittu pääemännäksi, olisin varmasti tullut tänne talkootöihin, Tarja Brandt kertoo.

Vantaan Myyrmäessä 8.–10.7. järjestettävien Herättäjäjuhlien suunnittelu käynnistettiin kaksi vuotta sitten. Brandt tuli viime syksynä mukaan organisoimaan noin 30 000 – 40 0000 osanottajan ja talkooväen muonitusta kolmen päivän aikana. Tapahtumassa on juhlaravintolan lisäksi useita kahvioita ja grillejä sekä sisällä hallissa että ulkona.

Ruokalistat ja tuotetiedot ennakkoon netissä

Ruokalistat ja tuotetiedot on julkaistu ennakkoon netissä. Se helpottaa osanottajien valintaa ja nopeuttaa palvelua ruokapisteissä. Osanottajien toivotaan maksavan ruokailut etukäteen hankittavalla ruokalipuilla, mikä myös sujuvoittaa ajoittain ruuhkaisia ruokailuhetkiä.

Osanottajille valmistetaan 2 400 kiloa lihakeittoa, 1 800 kiloa riisipuuroa ja lähes 800 kiloa broilerikastiketta. Maitoa varataan pikkupikareissa 15 000 kpl ja leipää yli 30 000 annosta. Ruokailuissa käytetään biohajoavia kertakäyttöastioita ja -välineitä.

- Olemme ravintolatoimikunnassa käyneet moneen kertaan läpi ruokailujärjestelyt ja aiemmista juhlista vastaavanlaisessa ympäristössä saadut kokemukset. Jokainen vastaa omasta erikoisalastaan, kuten ravintolasta, kahvioista, tuoteasioista, turvallisuudesta ja logistiikasta.

Brandtin päätehtävä on ollut arvioida ruokien menekkiä ja neuvotella sopimukset yhteistyökumppaneiden kanssa. Brandtin aikaiset aamut alkavatkin tukkukäynnillä.

- Talkootyöllä tehdään mahtavia ponnistuksia. On harmi, että se on hieman hiipumassa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan edes kerran – jos vaikka talkookärpänen purisi.

Kuva: Unto Tapio, Herättäjäjuhlat Lapua 2014

Toimimme vastuullisesti joka päivä

Toimimme vastuullisesti joka päivä

Aarnio on kytkenyt vastuullisuuden osaksi liiketoimintaansa ja tehnyt Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen.   Lue lisää
Lisätty  24.11.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Aarnio on kytkenyt vastuullisuuden osaksi liiketoimintaansa ja tehnyt Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen.

Wihuri Oy Aarnion vastuullisuusohjelman tavoitteena on kehittää toimintaamme kestävästi ja vastata tärkeimpien sidosryhmiemme, asiakkaiden ja henkilöstön, vastuullisuusodotuksiin.

Kestävä kehitys tarkoittaa jatkuvaa ja suunnitelmallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Päätöksenteossa ja toiminnassa tavoitteenamme on ottaa tasavertaisesti huomioon taloudellinen näkökulma, ympäristö ja ihmiset.

Asiakkaillemme vastuullisuuden liittäminen osaksi Wihuri Oy Aarnion strategiaa näkyy mm. tuotteiden jäljitettävyyden parantamisena ja energiatehokkuuden nostamisena.

Laadukas Metro-tuoteperhe laajenee ja valikoimissa suositaan sertifioituja tuotteita. Tuotteet pakataan käyttötarkoitustaan vastaaviin kokoihin ja pakkauksiin. Kuljetusten kuormat ja reitit optimoidaan, ja kuljetuksissa suositaan mahdollisimman vähäpäästöistä kalustoa.

Kiinteistöjen toiminnallisuutta ja energiatehokkuutta parannetaan pikatukkujen uusimisen ja uudisrakentamisen yhteydessä. Toukokuussa avattava Kuopion pikatukku on remontissa saanut mm. lisää ajanmukaista, energiatehokasta kylmä- ja pakastetilaa.

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

Wihuri Oy Aarnio on mukana kansallisessa Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa. Olemme sitoutuneet vahvistamaan henkilöstömme osaamista vastuullisissa toimintatavoissa. Järjestämme vastuullisuuskoulutusta koko henkilöstölle vuoden 2016 aikana ja siitä eteenpäin aina uusien työntekijöiden aloittaessa. Edistämme henkilöstön työhyvinvointia kehittämällä työympäristön turvallisuutta ja toimintatapoja.

Ympäristöministeriön koordinoiman ”Suomi, jonka haluamme 2050” sitoumuksen on allekirjoittanut jo lähes 250 toimijaa. Mukana on useita muita kaupan ryhmittymiä ja julkishallinnon toimijoita.

- Haluamme vahvistaa Aarnion asemaa vastuullisena toimijana. Vastuulliset toimenpiteemme saavat mielellään näkyä ja kuulua, toimialajohtaja Juha Mattila kertoo.

Tutustu Wihuri Oy Aarnion vastuullisuuskatsaukseen ja Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen.

Jäätelö on suomalaisten herkku

Jäätelö on suomalaisten herkku

Suomalaisissa käsintehdyissä jäätelöissä on usein vähemmän rasvaa ja ilmaa, ja maku tulee aidoista aineksista.  Lue lisää
Lisätty  3.6.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Suomalaisissa käsintehdyissä jäätelöissä on usein vähemmän rasvaa ja ilmaa, ja maku tulee aidoista aineksista.

Suomalaiset syövät henkeä kohti eniten jäätelöä Euroopassa ja neljänneksi eniten koko maailmassa. Jäätelöä syödään noin 13 litraa henkeä kohti. Enemmän jäätelöä syödään Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Yhdysvalloissa. Meillä jäätelö ei maistu pelkästään kesällä, vaan sillä herkutellaan ympäri vuoden.

Perinteisten jäätelötuotteiden rinnalle on reilun kymmenen vuoden aikana tullut pienvalmistajien käsintehtyjä jäätelöitä, jotka tunnetaan artesaanijäätelöinä. Ne ovat parhaimmillaan tuoreina, koska niiden valmistus poikkeaa teollisesti valmistetuista jäätelöistä. Käsintehdyt jäätelöt säilyttävät makunsa ja koostumuksensa muutamasta kuukaudesta vuoteen asti.

Käsintehdyissä jäätelöissä on yleensä myös vähemmän ilmaa, ja ne painavat lähes tuplaten enemmän kuin teollisesti valmistetut jäätelöt. Täysmaitoon valmistetun jäätelön rasvapitoisuus on tavanomaista jäätelöä alhaisempi, usein alle kahdeksan prosenttia, kun teollisesti valmistetuissa kermajäätelöissä se on noin 12 prosenttia.

Jäätelöä argentiinalaisella poljennolla

Argentiinalaista jäätelökulttuuria Suomeen on tuonut Espoossa jäätelöä valmistavan Caminiton yrittäjät Sergio ja Leena Adler sekä Sergion veli, Dario Adler. Lennolla tutustuneiden Sergion ja Leenan yhteisen taipaleen sinetöi jäätelö, jonka Sergio tarjosi Leenalle Buenos Airesissa tämän voitettua vedonlyönnin.

Kun idea omasta jäätelöyrityksestä syntyi, Sergio houkutteli veljensä mukaan bisnekseen, ja he opiskelivat jäätelön valmistusta Espanjassa. Caminito-jäätelöbaari aloitti Kouvolassa 2008, missä myös jäätelön valmistusta pystyi seuraamaan. Kun kysyntä pikkuhiljaa kasvoi, he päättivät keskittyä pelkästään valmistukseen ja muuttivat yrityksensä Espooseen 2013.

Tänä päivänä Caminiton käsintehtyjä jäätelöitä valmistuu kahdelta linjalta, yhteensä 600 kiloa tunnissa, kun viime vuonna jäätelöä tehtiin 400 kiloa päivässä. Yritys työllistää kahdeksan henkilöä.

Luonnonmukaisia, aitoja makuja

Caminitossa jäätelömassa valmistetaan tuoreesta täysmaidosta ja kermasta. Massa pastöroidaan eli mahdolliset bakteerit tuhotaan noin 90-asteisessa lämpökäsittelyssä, jonka jälkeen se jäähdytetään nopeasti 4-asteiseksi ja jätetään tankkiin yön yli lepäämään.

Seuraavana päivänä massa siirrretään jäätelökoneeseen, joka viilentää nestemäisen massan puolikiinteäksi ja sekoittaa sen ennen purkitusta. Valmis tuote punnitaan ja siirretään nopeasti -25 asteeseen ettei jäätelö kiteydy.

Artesaanijäätelöiden valmistuksessa ei käytetä väriaineita eikä aromeja ja siksi niiden maku ja koostumus on myös erilainen. Makuaineiden sijasta käytetään aitoja marjoja, hedelmiä ja mausteita. Esim. marjat tulevat kokonaisina tai pyreinä ja vanilja tankoina.

Jokaisella tuotteella oma resepti

Tunnelma Espoossa on kuin ulkomailla; Sergio puhuu nopeasti ja selittää käsillään, Dario kommentoi väliin ja yrityksessä alusta asti mukana ollut Sari Laakso tulkkaa espanjasta vilkkaimmat keskustelut.

- Olemme onnellisessa asemassa, kun teemme juuri sitä, mitä asiakas haluaa. Valmistamme yksilöllisesti jokaisen maun emmekä vain muuntele samaa perusmassaa. Sopivan maun ja koostumuksen löytämiseen voi mennä vuosikin, Sergio kertoo.

Koostumus muuntuu makua tuova raaka-aineen mukaan; mittasuhteet ovat erilaiset, kun makuna on suklaamassa, hedelmä tai pähkinä.

- Koostumukseen vaikuttaa myös se, myydäänkö jäätelö vitriinissä tai pakkauksessa. Vitriinissä jäätelö ei saa olla liian kovaa, koska siitä on vaikea tehdä palloja. Ulkonäöltään sen pitää olla houkutteleva, Dario jatkaa.

Uusia makuja sorbeteista

Caminito valmistaa artesaanijäätelöitä ja -sorbetteja, luomukermajäätelöitä ja -sorbetteja sekä ruuan kanssa yhteensopivia jäätelöitä, kuten esim. parsa- ja mozzarellajäätelöitä.

- Olemme ensimmäisiä vegaanijäätelön valmistajia, ja tuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan. Kahden tuotantolinjan ansiosta pystymme takaamaan myös täysin pähkinättömän jäätelön, Sergio sanoo.

Yrittäjät haluavat kumota myös ennakkoluuloja sorbetteja kohtaan.

- Kuulemme usein väittämiä, miten sorbetti on vetistä ja jäistä, mikä ei ole totta. Haluammekin saada asiakkaat maistamaan hyvintehtyjä sorbetteja ja avata heille täysin uuden makumaailman. Sorbetit ovat myös täysin laktoosittomia, Sergio ja Dario kertovat.

Sergio ja Dario iloitsevat siitä, että asiakkaat arvostavat lähellä tuotettuja ja kotimaisista raaka-aineista valmistettuja artesaanijäätelöitä.

Suomen Jäätelö on uusin tulokas

Suomen Jäätelön yrittäjällä Petri Laukontauksella on takana 20 vuoden ura elintarvikealan yrittäjänä. Kiinnostus jäätelön valmistamiseen kyti pitkään, kunnes viime syksynä oli oikea hetki toteuttaa idea. Kilpailijoiden tekemän hienon avauksen jälkeen hän uskoo, että kentälle mahtuu edelleen lisää pelureita.

- Valmistamme räätälöityjä jäätelöitä, mikä näkyy horeca-puolelle ja yrityksille tarjottavina ainutkertaisina tuotteina sekä kuluttajille vaihtuvana kausimakuvalikoimana, Petri kertoo.

Petri uskoo kotimaisten käsintehtyjen jäätelöiden menestykseen, sillä raaka-aineet ovat puhtaita ja inspiraatiota voi ammentaa kulttuuristamme.

- Voimme tehdä persoonallisia irtiottoja vaikkapa kukkiin tai luonnonyrtteihin. Jäätelön mahdollisuuksista on hyödynnetty vasta murto-osa. Laadukkaat, hyvin mietityt ja viimeistellyt jäätelöt jättävät asiakkaalle muistijäljen, jota on vaikea ohittaa.

Käsintehty on parasta tuoreena

Suomen Jäätelö keskittyy luonnonmukaisiin makuihin, joita ei sekoiteta keskenään samassa jäätelössä.

- Ravintolat ja kahvilat voivat näin toteuttaa omannäköisiä kokonaisuuksia. Itse ilahduin viimeksi ideasta, jossa jäätelöannos oli toteutettu puolitettuun ja koverrettuun croissanttiin.

Petrin mukaan pienempien pakkausten suosio käsintehdyissä jäätelöissä on kasvanut. Se tuo kuluttajalle helpon mahdollisuuden tutustua eri makuihin; täyteläisestä jäätelöstä herkutteluun riittää pienikin annos.

Omien jäätelöiden valmistuksessa hän pitää tärkeänä sitä, että jäätelö ja sorbetti erottuvat toisistaan ja kummankin tuotteet maut ovat tunnistettavissa sokkonakin maistettaessa.

- Tuoreus on käsintehtyjen jäätelöiden ehdoton valtti, ja siksi jäätelöidemme myyntiaika on vain kolme kuukautta.

Metron vinkit artesaanijäätelöiden makumaailmaan

 

6430062160048SUOMEN JÄÄTELÖ JOGURTTIJÄÄT TILAMAID 5L
6430062160093SUOMEN JÄÄTELÖ VANILJAJÄÄT TILAMAID 5L
6430062160222SUOMEN JÄÄTELÖN RAPARPERISORBET 5L
6430062160079SUOMEN JÄÄTELÖ UUNIJÄÄTELÖ ANNOS 120GX12
6416378001909TERVAJÄÄTELÖ 5L PELTOLAN
6416378003019VANHANAJAN VANILJAJÄÄTELÖ 5L PELTOLAN
6416378001138LUOMU MANSIKKASORBETTI 5L PELTOLAN
6416378002241KARPALOSORBETTI 5L PELTOLAN
6430038090645CAMINITO 2X2.5L VALKOSUKLAAKERMAJÄÄTELÖ
6430038090690CAMINITO 2X2.5L LIMESORBETTI
6417174011215PAPPAGALLO 5L AITO VANIL MAITOJÄÄT VLAKT
6417174020064PAPPAGALLO 5L MANGOSORBETTI

 

Mukkalan veljesten kauppa kulkee pyörillä

Mukkalan veljesten kauppa kulkee pyörillä

Mukkalan kyläkaupan Tarmo-myymäläauto mahdollistaa monen kanta-asiakkaan asumisen kotona vaikka kylä ympärillä hiipuukin.   Lue lisää
Lisätty  3.6.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Mukkalan kyläkaupan Tarmo-myymäläauto mahdollistaa monen kanta-asiakkaan asumisen kotona vaikka kylä ympärillä hiipuukin.

Juha ja Mika Mukkala Mukkalan kyläkaupasta Ala-Honkajoelta ovat tuttu näky huristamassa Tarmo-myymäläauton ratissa kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaina. Veljekset ovat jatkaneet vanhempiensa vuonna 1981 aloittamaa kauppiasuraa. Melkein kaikki päivittäisen 100–170 kilometrin kauppalenkin asiakkaat ovat siirtyneet isältä pojille.

- Monet asiakkaat kertovat, että vaikka he pääsevät lastensa kanssa kaupunkiin ostoksille, he tulevat tyhjin käsin takaisin. Tutussa paikassa on helpompi ostaa, kun valikoima on tuttu ja tavarat ovat tutuilla paikoillaan, Juha sanoo.

Juha starttaa Tarmo-myymäläauton kaupan pihasta seitsemältä ja palaa kolmelta. Kesäperjantaisin paluu saattaa venähtää jopa iltakahdeksaan. Kauppalenkin jälkeen Juha ja Mika hyllyttävät tuotteet autoon seuraavan päivän keikkaa varten ja lopuksi Juhan Sari-vaimo siistii vielä sisätilat.

- Aamulla otamme kyytiin vielä tuoreet leivät kahdesta lähileipomosta, Juha jatkaa.

Myymäläautot ovat katoavaa perinnettä

Kanta-asiakkaiden kanssa on tultu niin tutuiksi, että heidät tunnetaan nimeltä. Mikään Mukkaloiden myymäläautoista ei ole 29 vuoden kauppiasuran aikana jättänyt veljeksiä tien varteen. Kun auton vaihdelaatikko kuukausi sitten nikotteli, veljekset tekivät jo varasuunnitelman.

- Sanoin Mikalle, että siinä tapauksessa soitamme tilaukset kanta-asiakkailta ja viemme ostokset perille pakettiautolla. Ostoksetkin ovat tulleet niin tutuksi, että ne olisi voinut kerätä muistista.

Autosta ostetaan ruuanlaiton ja ruokailun perustuotteita; maitotuotteita, lihaa, kananmunia, leipää, makkaraa ja hedelmiä.

Monille asiakkaille Mukkaloiden Tarmo-myymäläauton tuoma palvelu on elinehto kotona asumiseen. Jos kauppa-auto ei kävisi, olisi muutettava lähemmäs palveluita tai jopa kaupunkiin.

- Kesäisin karavaanarialueelta käy paljon asiakkaita, jotka tulevat lasten kanssa ostamaan jäätelöä ja juomia ja samalla esittelevät heille katoavaa maaseudun perinnettä.

Suomessa on enää noin 20 aktiivisesti toimivaa myymäläautoa.

- Ehkä tämän auton jälkeen itsekin mietimme, jatkammeko vain kyläkauppaa, Juha pohtii.

Kuusi vuotta vanhan Scanian mittarissa on nyt noin 300 000 kilometriä ja vuosittain lisää kertyy 50 000. Viimeisimmät myymäläautot on valmistettu Suomessa 2010–2011 ja silloinkin vain viisi autoa. Myymäläauton rakentaminen linja-auton alustalle vie puolisen vuotta.

Amerikanrauta vie vapaa-ajan

Voisi kuvitella, että kun mies ajaa työkseen, autot eivät enää vapaa-aikana kiinnosta. Juha kuitenkin harrastaa amerikanrautojen entisöintiä. Työn alla olevaa komistusta hän on kunnostanut jo kaksi vuotta.

- Työ on todella pikkutarkkaa ja aikaa vievää.

Harrastukseksi voidaan laskea myös lasten autojen korjaaminen.

- Kun on neljä lasta niin aina jonkun autossa on jotain rassattavaa, Juha nauraa.

Juhan ja Mikan vanhemmat asuvat samassa pihapiirissä kuin kauppa, ja he käyvät auttamassa lähes päivittäin.

- Isä pysyy poissa vain silloin, kun teeveestä tulee urheilua.

Kuvat: Mika Mukkala, Sari Mukkala

Metron L-kananmunat tulevat Satakunnasta

Metron L-kananmunat tulevat Satakunnasta

Perälän tilalla Humppilassa lounasaikaan munitut munat ovat nopeimmillaan ennen kymppiuutisia Tukon varastossa Keravalla.   Lue lisää
Lisätty  3.6.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Perälän tilalla Humppilassa lounasaikaan munitut munat ovat nopeimmillaan ennen kymppiuutisia Tukon varastossa Keravalla.

Nopeimmillaan Metro-kananmunat saapuvat puolessa vuorokaudessa tuottajalta Tukon varastoon, mistä ne jatkavat matkaansa asiakastoimituksiin ja Metro-pikatukkuihin. Satamunan pakkaamossa munien käsittely on pitkälti automatisoitu ja koneet vastaavat laaduntarkkailusta ja munien pakkaamisesta.

Ensimmäisessä vaiheessa robotti syöttää kananmunat pakkauskoneelle, joka kuvaa munat ja erottelee niistä vain puhtaat yksilöt jatkoon. Seuraavaksi kone koputtelee munia varovasti ja mittaa kuoresta kantautuvan äänen, jonka perusteella se valikoi rikkinäiset munat pois.

Munat luokitellaan A- ja B-luokan muniin. A-luokan munat ovat tuoreita, ehjiä ja puhtaita, ja ne lähtevät kauppoihin. B-luokan munat kelpaavat säröistä, likapilkuista ja epätasaisesta ulkomuodosta huolimatta elintarviketeollisuuteen kananmunavalmisteiden raaka-aineiksi. A-luokan munat käyvät läpi UV-valokäsittelyn, joka eliminoi munien pinnalla olevat mikrobit. Tämän jälkeen kone punnitsee ja leimaa sekä pakkaa ne.

Punnituksessa munat luokitellaan kokoluokkiin S, M, L, XL, minkä jälkeen ne leimataan. Leima kertoo munien tuotantotavan ja -tilan sekä tuotantomaan. Kone pakkaa munat kennoihin terävämpi pää alaspäin jolloin ne säilyvät paremmin. Se myös pakkaa kennot laatikoihin, ja seuraava robotti nostaa ne lavoille odottamaan kuljetusta.

Kanojen sukutaulu jäljitettävissä

Satakuntalainen Perälän tila on yksi Metro L-kananmunien sopimustuottajista. Tilalla noin 3 000 ruskeaa Hy-Line-kananuorikkoa tuottaa Metro-munia. Perälään kanat tulevat Satamunan omistajaperheen, Haaviston siitoskanalasta, joka on yksi Suomen suurimmista jaloste- ja kasvatettujen kananuorikkojen toimittajista. Metro-munia tuottavat kanat pystytään jäljittämään jopa kaksi sukupolvea taaksepäin.

Kanat asustavat nykyaikaisissa ja ilmastoiduissa pienryhmäkanaloissa, joissa on kuopsutuspaikkoja, orsia ja munanpesiä. Varustelemattomat häkit kiellettiin Suomessa vuonna 2012, minkä jälkeen kanaloiden määrä on pienentynyt, mutta koko suurentunut. Nykyään kanaloissa on noin 11 000 kanaa aiemman 2 000 sijasta.

- Kanojen elinolosuhteet ovat parantuneet hyvinvointidirektiivin myötä merkittävästi. Kanoilla on enemmän liikkumatilaa ja virikkeellistä toimintaa kuin aiemmin. Tuotannon tehokkuutta on saatu lisäämällä robottien käyttöä ja muuta automatiikkaa sekä vaihtoehtoisilla energiaratkaisuilla, toimitusjohtaja Toni Haavisto Satamuna Oy:sta kertoo.

Satamuna käsittelee noin 10 miljoonaa kiloa kananmunia vuodessa. Viime vuonna valmistunut uusi pakkaamo lämpenee ja viilenee maalämmöllä.

Perälän kanat syövät lähiruokaa

Kanat munivat noin 20 viikon iästä 80 viikkoon asti 0,9 munan päivävauhdilla. Kookkaimmat munat ovat vuoden ikäisillä kanoilla. Metron L-munat painavat noin 63–73 grammaa.

Perälän kanat syövät varsinaista lähiruokaa. Tilalla viljeltyyn ohraan, kauraan ja vehnään lisätään kalkkia sekä vitamiini- ja hivenainetiivistettä. Rekan päälle rakennettu Rahtimylläri-jauhatuslaitteisto tekee ruokintaseoksen kuukaudeksi kerrallaan.

Kanojen hoitoon osallistuu koko perhe: Jaana, Juha-Pekka, Elisa ja Aleksi. Ruokinta ja munien keruu on pitkälle koneellistettu, mutta päivittäinen he tarkistavat mm. ruokinnan ja ilmanvaihdon toimivuuden sekä huolehtivat siisteydestä.

- Tuotamme kananmunia perhetilallamme jo viidennessä sukupolvessa. Eläinten hyvinvointi on meille kunnia-asia: vain hyvinvoiva kana tuottaa hyvälaatuisia munia, Juha-Pekka Perälä kertoo.

 

6430060500358 METRO VIRIKE KANANMUNA 180KPL/12,3KG L

Laadukkaat saksalaiset valkoviinit parsakauteen

Laadukkaat saksalaiset valkoviinit parsakauteen

Metron maahantuonnissa olevat raikkaan hapokkaat ja miellyttävän mineraaliset Spindlerin valkoviinit herättelevät makuaisteja ja...  Lue lisää
Lisätty  3.3.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Spindler Lindenhofin idylliset viinitarhat sijaitsevat Saksan Pfalzissa, pienessä Forstin kylässä. Alue on yksi Saksan suurimpia laatuviinialueita, jonka halki kulkee 80 kilometrin pituinen kuuluisa Saksan viinitie. Pfalzin aurinkoinen ja lempeä ilmasto sekä maaperä sopivat erinomaisesti viininviljelyyn.

Spindlerin perhe on viljellyt viiniä alueella jo 1600-luvulta. Tilan nimi, Lindenhof, juontaa juurensa Eugen Spindlerin poikiensa syntymän kunniaksi istuttamiin lehmuksiin 1900-luvun alussa. Tänä päivänä Lindenhofissa viiniköynnöksiä kasvaa 11 hehtaarin alalla, ja perhe tuottaa pääasiallisesti valkoviinejä.

Metron maahantuonnissa olevat raikkaan hapokkaat ja miellyttävän mineraaliset Spindlerin valkoviinit herättelevät makuaisteja ja houkuttelevat nauttimaan kevään tuoreesta parsasta.

Katso Pekka Terävän parsaresepti


Runsas & pyöreän hedelmäinen

4260052050620 SPINDLER LINDENHOF WEISSBURGUNDER QUALITÄTSWEIN TROCKEN 75 CL Viini on tyylikkään aromaattinen, kypsän hedelmäinen ja hieman savuinen. Raikas hapokkuus nostaa veden kielelle. Maku on kuiva, rapea, tasapainoinen ja pitkä. Hyvin maukas kokonaisuus. Weissburgunder, joka erottuu joukosta edukseen.

Raikas & pirteän hapokas

4260052050675 SPINDLER LINDENHOR FORSTER MARIENGARTEN RIESLING KABINETT TROCKEN 75 CL
Houkuttelevan viettelevässä ja monivivahteisessa maussa on hyvä konsentraatio. Suutuntuma on pirteän hapokas, sitruksinen ja syvän monipuolinen. Laadukas ja suuri maku, joka elää suussa pitkään. Saksalaisen Rieslingin suosion kasvun ymmärtää, kun maistaa tätä viiniä.

F2-veneet kisaavat Peurungassa

F2-veneet kisaavat Peurungassa

F2-rataveneiden MM-osakilpailu starttaa kesäkuussa Peurungassa ensimmäistä kertaa Suomessa.  Lue lisää
Lisätty  2.6.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

F2-rataveneiden MM-osakilpailu starttaa kesäkuussa Peurungassa ensimmäistä kertaa Suomessa.

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävään F2-rataveneiden MM-osakilpailuun Peurunkaan, Laukaaseen odotetaan noin 15 000 kävijää 10.–12.6. viikonlopun aikana. Kisaan ottaa osaa 26 kilpatiimiä, joissa kilpailijoita ja avustavaa henkilökuntaa on jo noin 300.

Idea tapahtumasta syntyi Peurungan palvelujohtaja Juha Knööppin, Saunarekan ja kilpailun edustajan tapaamisessa reilu vuosi sitten. Kilpailun tuomaristo kävi tutustumassa puitteisiin ja näytti vihreää valoa uudelle kisapaikalle. Kun lupa lajin kattojärjestöltä, UIM:ltä tuli, pyörähtivät järjestelyt täyteen vauhtiin.

- Hanketta on viety eteenpäin hyvässä hengessä lähiseudun asukkaiden ja maanomistajien, viranomaisten sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Pystytämme parhaillaan telttoja tapahtuma-alueelle ja rakennamme laitureita, Juha Knööppi kertoo.

Ruokamaailma tarjoaa lähiruokaa

Tapahtuma-alueelle rakennetussa ruokamaailmassa palvelee kymmenisen erityylistä ruokapaikkaa. Tarjolla on lähiruokaa, jonka valmistuksessa on huomioitu kansainvälisten vieraiden makutottumukset. Isossa tapahtumateltassa ruokatarjonta keskittyy mutkattomaan kotiruokaan. Iltaisin teltasta kuoriutuu viihdekeskus, ja lavalle nousee kovia kotimaisia musiikkinimiä.

- Olemme suunnitelleet kutsuvierasalueen tarjottavat yhteistyössä Metron kanssa ja käyneet läpi tilojen päivittäistä toimivuutta.

Knööppi kertoo, että F2 MM-osakilpailusta saatua kokemusta hyödynnetään jatkossa muissakin isoissa tapahtumissa. Peurungalla koetaan toivottavasti myös jatkossa nopeiden veneiden tuomaa huumaa ja jännitystä, sillä paikalla on optio myös tuleviin kisoihin.

MM-osakilpailun kanssa samaan aikaan Peurungassa järjestetään Keski-Suomen Veneily- ja vapaa-ajan messut.

Vinkkejä hävikin torjuntaan

Vinkkejä hävikin torjuntaan

Julkisissa ravitsemuspalveluissa syntyy vuosittain 50–57 miljoonaa kiloa ruokajätettä, joka olisi vältettävissä.   Lue lisää
Lisätty  3.5.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Julkisissa ravitsemuspalveluissa syntyy vuosittain 50–57 miljoonaa kiloa ruokajätettä, joka olisi vältettävissä.

Eniten hävikkiä syntyy päiväkodeissa, sairaaloissa ja palvelulaitoksissa. Ruokajätteet voidaan erotella valmistus- ja tarjoiluhävikkiin sekä lautastähteisiin. Esim. sairaaloissa eniten hävikkiä syntyi tarjoiluastioihin jäävästä ruuasta. Noin 30 000 asiakasta päivittäin palvelevalla ruokapalvelujen tuottajalla ruokaa saattaa mennä biojätteeseen yli 800 000 euron edestä vuosittain. Se tarkoittaa lähes kuukauden raaka-aineita työkustannuksineen.

Hävikkiä pystytään torjumaan oikeilla työmenetelmillä ja koulutuksella, ruokalistojen suunnittelulla ja ennakoimalla asiakasmäärät. Tunnistamalla asiakkaan tarpeet voidaan vaikuttaa esim. oikeaan annoskokoon. Huolehdi myös siitä, että kauemmin varastoidut ainekset käytetään ensin.

Hävikkiä voidaan vähentää sopimalla tavoitteista ja toimenpiteistä toimipaikoittain, ja seurata niiden vaikutusta esim. punnitsemalla ja vertailemalla tilattujen ja käytettyjen raaka-aineiden sekä varastoinnissa pilaantuneiden raaka-aineiden määrää.

Vinkkejä, miten voit torjua valmistushävikkiä

• Käytä kasvikset kokonaan, esim. parsakaalin kukinnot koristeena ja varren sosekeitossa tai muhennoksissa.

• Käytä ylijääneitä hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten pastaa, kuoriperunoita tai riisiä seuraavan päivän kylmissä salaateissa.

• Käytä kasvisten ja hedelmien ylijäämät soseisiin, hillokkeisiin ja chutneyihin.

Vinkkejä, miten voit torjua tarjoiluhävikkiä

• Pienennä ruuan tarjoiluastioita ja ottimia.

• Rajaa tarjottavien ruokalajien määrää.

• Tarjoa ruuantähteet houkuttavasti viikoittaisessa ”tähdebuffetissa”. Kerro asiakkaille, että he auttavat vähentämään ruokahävikkiä.

Vinkkejä, miten voit torjua lautashävikkiä

• Käytä pienikokoisia lautasia.

• Seuraa palautuvien tähteiden määrää ja tarvittaessa muokkaa annoksia.

 

Lähteet: Unilever Food Solutions, Kirsi Korhonen/Luke ja Margit Kojo/kehittyvaelintarvike.fi

Bocuse d'Or Team Finland kuudenneksi

Bocuse d'Or Team Finland kuudenneksi

Eero Vottonen ja Miikka Manninen tulivat kuudenneksi Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailussa Budapestissa ja jatkavat loppukilpailuun Lyoniin 2017!   Lue lisää
Lisätty  11.5.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Eero Vottonen ja Miikka Manninen tulivat kuudenneksi Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailussa Budapestissa ja jatkavat loppukilpailuun Lyoniin 2017.

Vottonen ja Manninen kisasivat tiistaina ja tulokset julkaistiin keskiviikkoiltana. Vottonen ja Manninen valmistivat sekä kala-annokset että lihavadin tuomariston arvosteltaviksi sellaisina kuin etukäteen oli suunniteltu ja ajoissa, 5 tunnissa ja 35 minuutissa. Pientä ylimääräistä jännitystä ja järjestelyä kisaan toi tuomareiden tiukentunut linja keittiön ulkopuolella säilytettävien tarvikkeiden suhteen. Kaksikko hoiti tilanteen rautaisella ammattitaidolla eikä jännitys välittynyt kisakatsomoon saatikka tuomaristoon.

Kala-annoksen sterletti sai Vottosen hyppysissä seurakseen aromaattisen kuningasravun sekä fenkolia. Lisäksi lautaselle nostettiin sterlettiä kuivattujen tillinkukintojen ja merilevän kera sekä savustettua valkuaista, keltuaisemulsiota ja kaviaaria. Suomalaisuus maistui hapanleipätaikinasta tehdyn kuoren sisällä olevassa savustetussa kalassa sekä piimäherasta valmistetussa kaviaarilla ja piparjuurella maustetussa kastikkeessa.

Annoksen kasvislisukkeen raaka-aineet kilpailijat saivat valita vasta kisapäivää edeltävänä iltana yhteiseltä raaka-ainetorilta. Vottonen valitsi valkoista parsaa ja kukkakaalia, josta hän valmisti Mannisen kanssa rakuunan ja fenkolin kanssa kypsennettyä parsaa ja kuivatulla tillinkukalla maustettua kukkakaalia. Annokseen piti yllätysraaka-aineena sisällyttää myös rakuuna.

Lihavadilla saksanhirven paistia ja potkaa

Lihavadin kruunasi saksanhirven paisti ja potka katajanmarjoilla, kylmäsavustetulla peuran sydämellä ja rosmariinilla. Saksanhirven fileetä maustoi tryffeli ja savustettu poron luuydin. Kastikkeessa maistuivat kuusen ja männyn kerkät. Lisukkeena Vottonen ja Manninen tarjosivat koivuviinietikassa keitettyä, valkosipulilla ja karhunlaukalla täytettyä sipulia sekä maa-artisokka-fenkoli-omenakroketteja. Viimeistelijöinä toimivat kokonaisena poltetut tryffelivoilla maustetut kevätkaalit, friteeratut savoijinkaalin lehdet sekä kaalinversoista tehdyt tryffeliemulsiolla maustetut kimput.

Kuopion Metro-tukku on uudistettu

Kuopion Metro-tukku on uudistettu

Kuopion uudistetussa Metro-pikatukussa on kiinnitetty huomiota ostamisen helppouteen ja toiminnan energiatehokkuuteen.  Lue lisää
Lisätty  23.5.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Kuopion uudistetussa Metro-pikatukussa on kiinnitetty huomiota ostamisen helppouteen ja toiminnan energiatehokkuuteen.

Kuopion uudistettu Metro-pikatukku avasi ovensa 12.5. Metro-tukku on Wihuri Oy Aarnion operoimana toiminut 20 vuotta Kuopiossa tänä vuonna.

Kevään aikana remontoitu tukku sai merkittävästi lisää kylmä- ja pakastehuonetilaa. Energiankäyttöä tehostettiin kylmähuoneiden led-valaistuksella ja kannellisilla pakastealtailla. Pikatukku sai myös kolme ajanmukaista, kuormataskulla olevaa lastauspaikkaa, jotka nopeuttavat kuormien purkua ja lastausta. Myös odotusajat lyhenivät, mikä osaltaan vähentää ympäristön kuormitusta.

Valtimossa Ravintola Seiskaa pitävät Aija ja Jouko Harakka ovat toimitusmyyntiasiakkaita, mutta lähtivät Kuopion avajaisiin tapaamaan mm. Metron ravintolakaupan myyntipäällikköä Lasse Koistista.

- Lassen antamat vinkit ovat selkiyttäneet ruokalistaamme. Olemme tehneet annoksiin ohjeet, joita seuraamalla kaikki pystyvät valmistamaan tasalaatuisia ja esillepanoltaan yhdenmukaisia annoksia. Pystymme nyt myös paremmin hyödyntämään raaka-aineet ja minimoimaan hävikkiä.

Kuopion Metro-pikatukku, Leväsentie 5, palvelee ma–to 6.30–17, pe 6.30–18, la 8–13 ja su 9–12.

Metro kokkaa Joensuun Teatteriravintolassa

Metro kokkaa Joensuun Teatteriravintolassa

Metro ja Joensuun Teatteriravintola ideoivat yhdessä menun, jossa maistuvat Joensuussa kasvatetut kaakao- ja kahvipavut.  Lue lisää
Lisätty  16.5.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Metro ja Joensuun Teatteriravintola ideoivat yhdessä menun, jossa maistuvat Joensuussa kasvatetut kaakao- ja kahvipavut.

Joensuun Teatteriravintola yhdistää maukkaan menun erilaisiin tapahtumiin, teatteriin ja musiikkiin. Metron myyntipäällikkö Lasse Koistinen ja Teatteriravintolan keittiöpäällikkö Mikko Hiltunen saivat tapaamisessaan idean; tehdään menu, jossa yhdistyvät hieman eksoottisemmat paikalliset maut.

Ravintolapäällikkö Pekka Koivula oli jo aiemmin miettinyt, miten hyödyntää Joensuun kasvitieteellisen puutarhan kaakao- ja kahvipuiden sato. Koistinen ja Hiltunen tekivät kummatkin oman ehdotelmansa, joka sitten viimeisteltiin yhdessä. Teatteriravintolan 20.–21.5. erikoismenu on suunniteltu parsasta ja Sirolan lähitilan karitsasta sekä Joensuussa kasvatetuista kaakao- ja kahvipavuista.

Menu aloitetaan kauden herkulla, parsalla, joka tarjotaan grillattuna lisukkeiden kera. Pääruuassa maistuvat joensuulainen kaakaopapu ja jälkiruuassa kahvi: karitsa glaseerataan Botaniassa kasvatetulla kaakaopavulla ja jälkiruuan vanukas maustetaan kahvilla. Vanukkaan seurana tarjotaan lisäksi koivujäätelöä.

- Kaakao, kahvi ja koivu kuulostavat varsin mielenkiintoisilta yhdessä, mutta saamme ne toimimaan, Koistinen ja Hiltunen vakuuttavat.

Juhlavinkit Juuresta Latvaan

Juhlavinkit Juuresta Latvaan

Ravintoloitsijat Ilja Björs ja Jarkko Myllymäki ovat parantumattomia kokeilijoita. Kokkaamista ohjaavat maku, alkuperä ja intohimo.   Lue lisää
Lisätty  2.5.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Ravintoloitsijat Ilja Björs ja Jarkko Myllymäki ovat parantumattomia kokeilijoita. Kokkaamista ohjaavat maku, alkuperä ja intohimo.

Grillaaminen saa Pro2016 horeca-alan tunnustuksella palkitut yrittäjät syttymään. Ilja Björs kertoo kokeilevansa joka kerta jotain uutta. Hän innostuu laadukkaista raaka-aineista ja ostaa sesongin tuoretuotteita helposti yli tarpeen. Myös ennakkoluuloton maustaminen kuuluu asiaan. Laadukas ei välttämättä ole kallista, toteaa Jarkko Myllymäki ja vinkkaa esimerkkinä monikäyttöisen porsaankasslerin.

– Kun lihan ensin keittää, sitten marinoi ja grillaa, saa mitä pehmeintä lihaa ja monimuotoisia makuja. Tällä tavalla juhlia voi valmistella etukäteen ja itse grillaaminen on nopeata, Ilja Björs jatkaa.

Jos tarjolla on juhlabuffet, Björs ja Myllymäki kehottavat säilyttämään maltin ruokalajien määrässä.

– Juhlabuffeteissa on edelleen tarjolla liian monta eri sorttia, eivätkä maut nouse esille. Meidän vinkkimme on mieluummin vähemmän ja laadukasta.

Björs neuvookin valmistamaan yhden ruokalajin kunnolla ja jalostamaan sitä seuraavalla kerralla. Näin luodaan myös perinteitä, kun ruuasta tulee bravuuri ja tekijästä mestari.

Juhlavana juomana Myllymäki suosittelee roséviiniä todella hyvin viilennettynä.

– Myös kuiva ja hapokas saksalainen riesling sopii juhlaan.

Björs puolestaan nostaa esiin kotimaisten pienpanimoiden oluet.

Käytä villiyrttejä rohkeasti

Björsin ja Myllymäen ravintoloissa, Juuressa, Latvassa, Pihkoissa ja Maritorilla samoin kuin Juuri tapahtumat -cateringissä hyödynnetään kotimaisia kauden raaka-aineita. Luonnosta saatavia sieniä, marjoja ja yrttejä käytetään runsaasti.

– Villiyrttejä voisi käyttää vieläkin rohkeammin. Kun on ensin opiskellut yhden yrtin käytön, voi laajentaa osaamista. Yksittäisistä yrteistä ja yhdistelemällä löytyy upeita, uusia makuja, Ilja Björs sanoo.

Ravintoloidensa ruokakehitystyössä he puntaroivat ideoita kolmesta näkökulmasta: miltä raaka-aine maistuu, täyttyykö vaatimus laadukkaasta alkuperästä ja tuoko se iloa ja intohimoa tekemiseen.

Alun perin Björs ja Myllymäki lähtivät liikkeelle ideasta ”tehdä hemmetin hyvä baari, jossa tarjotaan hemmetin hyvää ruokaa”. Nyt Juuri on paikka, jossa tarjotaan hyvää ruokaa ja Latva on hyvä baari. Marimekon pääkonttorissa toimiva, kaikille avoin Maritori laajensi osaamista henkilöstöravintoloihin. Samassa yhteydessä toimii myös oma leipomo.

– Pihka-henkilöstöravintoloissamme ei ole kiertäviä listoja, vaan listat suunnitellaan viikoittain. Se vaatii henkilökunnalta ammattitaitoa ja toisaalta antaa mahdollisuuden tuoda esiin omaa osaamistaan, Björs ja Myllymäki kertovat.

Yrittäjäkaksikko onkin luonut yrityskulttuurin, jossa menestyksen jakaa joukko Juuren perustamisesta lähtien mukana olleita työntekijöitä.

 


Kysy asiakkaalta juhlan aihe, henkilömäärä, paikka ja aika sekä budjetti. Mahdollisimman tarkat budjettiraamit auttavat palvelemaan asiakasta paremmin ja samalla säästät omaa työtä, kun kokonaisuus on selvillä jo heti alussa.

Fresto valmiina kesäkauppaan

Fresto valmiina kesäkauppaan

Fresto on uusi ja nopeasti laajentuva suomalainen paikallisravintoloiden ketju, joka palvelee vilkasliikenteisillä paikoilla.   Lue lisää
Lisätty  2.5.2016  kategoriaan  Ajankohtaista

Fresto on uusi ja nopeasti laajentuva suomalainen paikallisravintoloiden ketju, joka palvelee vilkasliikenteisillä paikoilla.

Fresto-ravintoloita on vuoden aikana ilmestynyt nopeasti ympäri maata. Ketjun suunnitelmissa on avata 20 uutta liikepaikkaa vielä tämän vuoden aikana. Fresto Groupin toimitusjohtajan Nina Kuusimaan mukaan nopea ja ketterä organisaatio onkin yksi ketjun tärkeimmistä kilpailueduista.

Tällä hetkellä 11 Frestoa palvelee ammattiliikennettä, mökkiläisiä, lomalaisia ja lähiympäristön asukkaita.

Frestossa voi tankata lounas- ja à la carte -annoksia, kahvilaherkkuja sekä Scanburger-hampurilaisia. Ketju on lähtenyt liikkeelle kilpailijoitaan edullisemmilla hinnoilla.

– Uskomme, että asiakkaamme ilahtuvat yksilöllisestä, iloisesta palvelusta lämminhenkisessä miljöössä. Tuotevalikoima on kaikilla toimijoilla aika lailla sama, joten haluamme yllättää asiakkaamme laajalla valikoimalla ja edullisella hintatasolla, Nina Kuusimaa kertoo.

Uudistetun ilmeen kesäkauppaan saa Tuuloksen Fresto, jossa pilotoidaan uutta konseptimyymälää. Frestoissa on huomattu, että kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on tuonut muutoksia ostokäyttäytymiseen.

– Valikoima painottuu yhä enemmän valmiisiin, nopeasti nautittaviin tuotteisiin, kuten juomiin ja snackseihin.

Persoonalliset ja paikalliset ravintolat

Paikallisuus näkyy niin ravintoloiden ilmeessä kuin valikoimissa. Lähiseudun asiakkaille Fresto haluaa tarjota miellyttävän kohtaamispaikan, missä voi ruokailla tai kahvitella. Liikkuville asiakkaille Fresto tarjoaa tuttuja palveluita höystettynä paikallisilla tuotteilla.

– Ruokalistojen suunnittelussa kuunnellaan asiakkaiden toiveita, ja esim. toiveiden viikolla toteutetaan asiakkaiden mieltymyksiä, Kuusimaa jatkaa.

Tuotekehitystä tehdään jatkuvasti. Fresto lähtee vauhdikkaaseen kesäkauppaan tuomalla uusia tuotteita ja uudistamalla klassikkoannoksia. Nopean syömisen puolella valikoimiin tulevat uusi Hot Dog -konsepti ja premium-hampurilaiset, joissa käytetään 100 % kotimaista, naudanlihaa.

– Frestoissa ruokien itsevalmistusaste on korkea; leivomme kaikki lounasleivät ja valmistamme lounaskastikkeet alusta alkaen itse.